Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22585
De la 07 Ianuarie 2003
122882652
Bancherii, despre decizia CCR:

Nu e suficient. Zgomotul politic trebuie să înceteze

  • leul se va deprecia în continuare
  • 22 August 2012, 23:00
Bancherii si economistii locali avertizeaza ca decizia CCR privind Referendumul nu este suficienta pentru ca economia sa-si revina. Zgomotul politic va continua pana la alegeri, se arata in Rapoartele bancilor, iar leul isi va continua tendinta de depreciere cu toate interventiile Bancii Centrale. "Politicienii trebuie sa inteleaga faptul ca orice zi de prelungire a acestui scandal politic "musca" din cresterea economica", spune si analistul financiar Florin Citu.
ING Bank: Decizia Curtii Constitutionale va fi urmata de dispute politice si mai mult, aceasta ar putea duce la o slabire a leului in lunile urmatoare
Curtea Constitutionala a constatat invaliditatea referendumului prin neindeplinirea cvorumului. Decizia urmeaza sa fie citita in Parlament si, dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, suspendarea presedintelui Basescu va ajunge la final.
Reactie in spatiul pietei valutare a fost pozitiva, desi initial parea ca aprecierea leului ar fi fost ajutata si prin interventia bancii centrale. Liderii USL, care detin pozitia de Prim Ministru si pe cea de presedinte interimar au declarat ca se vor conforma deciziei Curtii Constitutionale, dar ca nu sunt de acord cu ea. Presedintele interimar a declarat ca este necesara presiunea publica pentru indepartarea Presedintelui.
Protestatarii s-au reunit in centrul Bucurestiului, rapoartele de presa sugerand ca protestatarii au totalizat aproximativ 800-1.000 de persoane. Spre deosebire de luna ianuarie, protestele arata a fi concentrate in Bucuresti, doar cateva zeci de persoane adunandu-se in alte orase mari. Acest lucru sugereaza ca apetitul pentru proteste nu este foarte puternic pentru moment.
Noi ramanem la ideea ca aceasta decizie a Curtii Constitutionale va fi urmata de dispute politice si mai mult, aceasta ar putea duce la o slabire a leului in lunile urmatoare. Ieri RON a trecut de nivelul de 4.48 in fata euro, dar joi s-ar putea sa asistam la pierderea castigurilor recente, se arata intr-un raport al ING destinat clientilor.
BCR: BNR va încerca să apere leul, pentru a putea atinge tinta de inflatie
Curtea Constituțională a invalidat referendumul și a deschis calea pentru revenirea lui Basescu ca președinte. Rata de participare la referendumul organizat la 29 iulie a fost de 46,2%, sub pragul de 50%.
Referendumul a fost boicotat de către aliații lui Basescu, inclusiv de catre etnicii maghiari, în timp ce uniunea socialist-liberala a solicitatvotul pentru demiterea presedintelui. Parlamentul va discuta joi despre decizia Curtii Constituționale, dar atât președintele interimar Antonescu și PM Ponta a spus că vor respecta hotărârea și au trimis un mesaj de stabilitate.
O stabilizare mult așteptată a situației politice ar permite Finantelor să emită euroobligațiuni în toamna, ceea ce ar fi o stire pozitiva pentru randamentele obligațiunilor și pentru cursul de schimb. Estimam un nivel de 4.55 de lei/ euro pentru decembrie. BNR va încerca să apere leul, pentru a putea atinge tinta de inflatie, aceasta fiind pusa in pericol de creșterea prețurilor la alimente și a pretului la energie, se arata intr-un raport remis joi la Viena.
Florin Citu, analist independent: Politicienii trebuie sa inteleaga faptul ca orice zi de prelungire a acestui scandal politic "musca" din cresterea economica
In primul rand, e bine ca s-a luat o decizie, oricare a fost aceea. Din pacate pentru economie, tensiunile politice vor continua.
Suntem blocati in continuare din acest punct de vedere, iar politicienii trebuie sa inteleaga faptul ca orice zi de prelungire a acestui scandal politic "musca" din cresterea economica.
Leul va continua pe termen lung sa se deprecieze, dar nu in mod necesar din cauza crizei politice ci din cauza fundamentelor economice slabe. Tendinta de depreciere e data de aceste fundamente. As mai sublinia faptul ca, asa cum spunea si FMI la plecarea din Romania, volatilitatea politica are efecte asupra economiei reale.
Atat depozitele populatiei, imprumuturile din sectorul privat, lipsa investitiilor straine cat si iesirile de capital arata fara niciun fel de dubiu ca astazi Romania este stapanita de inceritudine. Mai mult, de la inceputul anului cursul de schimb s-a depreciat constant in timp ce forintul unguresc si zlotul polonez s-au apreciat.
Acest lucru arata ca nici banca central nu se poate opune deprecierii si ca avem in fata iesiri de capital. Economia reala contrazice ce ne spune clasa politica, traiam intr-o economie volatile si riscanta. Aceasta situatie a fost prezenta de la inceputul anului si s-a accentuat in ultimele doua luni. Dar pe langa aceste efecte vizibile si masurabile exista si efecte pe termen lung asupra economiei reale, scrie Florin Citu
Raiffeisen Bank: Zgomotul politic este de natură să își facă simțită prezența cel puțin până la alegerile parlamentare
Moneda românească s-a tranzacționat destul de stabil în jurul valorii de 4.49 față de euro in ultima saptamana, revenind la nivelurile de la începutul lunii iulie. Nu vedem nici un alt motiv pentru dinamica puternica, decat o schimbare de optica din partea BNR. Suma injectată prin intermediul operațiunilor repo a scăzut cu un alt miliard de lei, pana la 4 miliarde în această săptămână.
Ratele de pe piata monetară rămân la niveluri ridicate pentru aceasta perioada a lunii, iar Ministerul de Finanțe a respins toate ofertele la cea mai recenta licitație (pentru a doua oară în luna august). Decizia CCR nu va alunga norii de pe scena politica.
În cazul în care Traian Băsescu se întoarce la birou, tensiunile sunt susceptibile să persiste, Zgomotul politic este de natură să își facă simțită prezența cel puțin până la alegerile parlamentare. De recenta apreciere a leului s-ar putea insa alege praful, avertizeaza banca intr-un raport
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Noaptea descoperirii dragostei
Ce nu s-a văzut la TV la protestele din ziua invalidării referendumului
Grecia vrea "o gură de aer" pentru a aplica reformele
Germania nu negociază
Jandarmeria Bucureşti a pactizat cu manifestanţii care au întrerupt circulaţia la Universitate
cică nu au existat gesturi violente care să determine intervenţia
Procurorii nu au făcut niciun fel de abuz, nu cercetăm cetăţenii pentru modul în care au votat
mai mult de jumătate din plângeri se referă la împiedicarea exercitării dreptului de vot
Merg pana in pânzele albe
îl dau în judecată pe Predescu dacă se confirmă că a divulgat secretul votului din CCR
Leac pentru impertinenţă
Ioan Rotundu
Trupa Drama Club de la Laurian „a rupt” toate premiile la Alexandria
OTV-iştii botoşăneni au un nou preşedinte
Federovici se bagă în seamă criticând decizia Curţii Constituţionale
Azi se dă startul la festivalul Verii
Autospecială donată de pompierii englezi pentru SVSU Lunca
Reportaj de vacanţă (IV)
Ioan Rotundu
Botoşani: Alţi zece directori de şcoli au fost maziliţi
nici inspectorii şcolari n-au scăpat de tăvălugul schimbărilor politice
Botoşani: Schimbări în conducerea Spitalului judeţean
astăzi are loc şedinţa CA
Spitalul de Recuperare Botoşani se pregăteşte de angajări
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog