Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5916
De la 07 Ianuarie 2003
106106007

Băncile au drepturi de investigare a vieţii noastre private

  • ele au puteri mai mari SRI sau SIE
  • 23 January 2009, 23:00
In ochii bancilor prezumtia de nevinovatie instituita de Constitutie nu exista; pentru ele, noi suntem o natiune de teroristi, pusi pe fraude, spalari de bani, insa in egala masura, suntem buni de fraieri sa fim storsi de bani prin comisioane si majorari abuzive de dobanda.
Semnalam in august 2008 faptul ca bancile au dreptul sa ne investigheze viata privata asa cum am scris. După ce înregistrarea datelor legate de convorbirile telefonice şi SMS-uri de către operatorii de telefonie mobilă s-a concretizat printr-o lege, care a intrat în vigoare marţi şi după ce numerele de mobil ale persoanelor ar putea fi accesate pe Internet de toată lumea, românii vor mai trece printr-o verificare la nivel de stat. Atunci când îşi vor deschide un cont sau vor solicita o cerere pentru emiterea unui card, clienţii băncilor din România vor trebui să completeze contractul cu informaţii personale noi, astfel încât să se prevină spălarea banilor şi finanţarea terorismului.
In luna mai a anului trecut, printr-o ordonanţă de urgenţă, s-a transpus în România Directiva a III-a a Uniunii Europene, legată de prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor şi finanţării actelor de terorism.
Prevederile Directivei includ completarea unor formulare noi din cadrul contractului bancar şi se aplică pentru toate tranzacţiile efectuate de către clienţii băncilor, indiferent de modalitatea de efectuare a operaţiunilor, adică deschiderea unui cont sau emiterea unui card.
Măsurile s-au concretizat şi în Regulmanetul Băncii Naţionale a României (BNR) privind cunoaşterea clientelei în scopul prevenirii banilor şi finantării terorismului şi au fost adoptate de bănci în toamnă, în funcţie de reglementările interne ale fiecărei instituţii de credit.
Securitate împotriva terorismului şi spălării banilor
Fiecare bancă, în funcţie de strategia internă adoptată cu privire la gestionarea riscului, are obligaţia să solicite clienţilor săi un set minim de documente şi informaţii, astfel încât să poată face dovada către BNR că administrează în mod eficient riscul de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului.
Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) spune pentru Antena3.ro că "noile reglementări au în vedere atât abordarea pe baza de risc a clienţilor pentru care banca prestează servicii financiar-bancare, cât şi gradul de risc al produselor sau serviciilor oferite".
"Astfel, prevederile directivei se aplică tuturor produselor şi serviciilor bancare, inclusiv conturilor de card", explică pentru Antena3.ro Andreea Nicoleta Deliu, specialist la Departamentul Comunicare Externă din cadrul Băncii Comerciale Române (BCR).
Ce şi cum completăm
In momentul în care clienţii îşi deschid un cont de orice natura, adică depozit, cont de economii sau dacă vor să solicite un card bancar, aceştia trebuie să completeze mai multe formulare şi informaţii personale, în funcţie de statutul pe care ăl au, adică de persoană fizică sau juridică."Procedurile prin care un client încheie un contract bancar nu s-au modificat, însă elementele noi stabilite de Directivă constau în introducerea calităţii de persoană expusă politic (PEP) a clienţilor, autorizaţiilor, asociaţilor sau împuterniciţilor, identificarea beneficiaurlui real, introducerea informaţiei privind naţionalitatea clientului şi datele de contact, respectiv număr de telefon, fax sau email, după caz", explică pentru Antena3.ro Radu Gheţea, preşedinte ARB şi al CEC Bank.Conform legii, persoanele expuse politic sunt persoanele fizice care exercită sau au exercitat funcţii publice importante, membrii direcţi ai familiilor acestora, precum şi persoanele cunoscute public ca asociaţi apropiaţi ai persoanelor fizice care exercită funcţii publice importante. In aceste categorii intră şefii de stat, ai guvernelor, membrii parlamentelor, ambasadorii, mass-media, mediile de afaceri, etc.
Tot legea scrie că persoana încetează să mai fie considerată expusă politic după împlinirea unui termen de un an de la data la care a încetat să mai ocupe o funcţie publică importantă. De asemenea, beneficiarul real este orice persoană fizică care deţine sau controlează clientul şi/ sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/ căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacţie sau o operaţiune. In afară de noile informaţii care au fost introduse în contractele bancare, la semnarea lor se va aplica o procedură graduală de acceptare a clienţilor în funcţie de încadrarea în categoria de risc asociat fiecărui client.
"In cazul clienţilor persoane fizice, banca poate solicita şi verifica urmatoarele informaţii: numele şi prenumele sau după caz, pseudonimul, dovedit printr-un act juridic, adresa de domiciliu şi reşedinţa dovedită printr-un act de identitate, data şi locul naşterii, CNP sau alt element unic de identificare, în cazul persoanelor nerezidente, numărul de telefon, fax, email, naţionalitatea, ocupaţia, numele sau denumirea angajatorii ori după caz, natura activităţii proprii şi numele benficiarului real", detaliază pentru Antena3.ro Andreea Nicoleta Deliu specialist în comunicare la BCR.
Deliu adaugă pentru Antena3.ro informaţiile care vor fi solicitate persoanelor juridice, respectiv denumirea, forma juridică, sediul social sau sediul unde se situează centrul de conducere şi de gestiune a activităţii statutare, datele de contact ca şi în cazul persoanelor fizice şi tipul şi natura activităţii desfăşurate.De asemenea, clienţii persoane juridice vor trebui să mai specifice identitatea persoanelor care, potrivit actelor constitutive şi/ sau hotărârii organelor statutare, sunt învestite cu competenţa de a conduce şi reprezenta entitatea, precum şi puterile acestora de angajare a entităţii, numele beneficiarului real sau informaţii despre grupul de persoane care constituie beneficiarul real şi date despre identitatea persoanei care acţionează în numele clientului, precum şi informaţii pentru a stabili ca aceasta este autorizată/ împuternicit în acest sens.
(Iulian Urban)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Contemplarea băşcăliei naţionale
Beţi în mijlocul flăcărilor
Quod erat demonstrandum
Poliţiştii de frontieră au sărbătorit Ziua Unirii prin activităţi culturale şi sportive
Comunicat de presă
Şi-a incendiat casa confundând uleiul comestibil cu benzina
Comentariul comentariilor XIV
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Diferenţă între un sex reuşit şi unul nereuşit
Românul şi poleiul
...să-l secăm dintr-o sorbire
Oferă asistenţă personală...
La butoiul plin cu miere
Se lucrează intens în Centrul Vechi
Sănătatea n-a dus lipsă de reclamaţii
„Melodii aproape uitate” – folclor muzical din Botoşani Herţa
Şi deţinuţii cinstesc Marea Unire
Concerte anti criză!
Contribuţii botoşănene la înfăptuirea Unirii Principatelor Române
Drepturi de sănătate care se câştigă numai prin procese
La ASP un şef neexperimentat, la AJOFM unul scos de la naftalină
Salarii mai mari şi medicamente mai puţine prin spitale
Surpriză neplăcută pentru asiguraţii de sănătate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă