Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
8887
De la 07 Ianuarie 2003
68863818

Bani îngropaţi de ambiţii politice

  • 3 February 2010, 23:00
Peste 30 de proiecte vizând fonduri europene şi guvernamentale, cu o valoare de aproximativ 45 milioane de euro au fost iniţiate şi instrumentate de Consiliul Judeţean în anul 2009. Prezentate în Raportul de Activitate al Preşedintelui Consiliului Judeţean, acestea reprezintă munca de echipă a aparatului de specialitate al consiliului şi a specialiştilor din instituţiile subordonate, sub îndrumarea consilierilor judeţeni şi a conducerii executive.
Aflate în diferite faze de avizare sau implementare, proiectele reprezintă concretizarea preocupării permanente de la vârful consiliului pentru creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor structurale de către Consiliul Judeţean şi de către celelalte administraţii locale din judeţ.
Depuse la diverse autorităţi de evaluare şi avizare, proiectele vizează investiţii în domeniul sănătăţii, al infrastructurii de transport, în cel cultural sau turistic, având un impact diferit în rândul botoşănenilor. Cele mai aşteptate realizări din fondurile europene de post-aderare sunt reabilitarea spitalului judeţean, modernizarea unor drumuri, deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei cu Republica Moldova dar şi achiziţionarea de echipamente pentru îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă şi de acordare a asistenţei medicale de urgenţă.
De interes este şi amenajarea - reabilitarea unor centre de îngrijire a botoşănenilor aflaţi în situaţii deosebite, fie că sunt persoane cu handicap, copii care au săvârşit o faptă penală, sau persoane vârstnice. Dintr-o altă arie de activitate sunt proiectele ce-şi propun valorificarea patrimoniului cultural şi turistic din judeţ, constând în monumente de arhitectură, aşezăminte monahale, alte obiective turistice şi infrastructură de cazare.
Raportul de Activitate arată şi paşii care s-au făcut în 2009 pentru îmbunătăţirea a trei dintre serviciile de utilităţi publice puse în slujba botoşănenilor, salubrizarea, alimentarea cu apă şi canalizarea. Două proiecte pe fonduri europene, vizând îmbunătăţirea consistentă a acestora şi apropierea de standardele europene, s-au apropiat în 2009 de stadiul implementării, depinzând însă de ritmul de lucru al firmelor de consultanţă din capitală.
Pentru sistemul integrat de gestionare a deşeurilor este aşteptat Studiul de Fezabilitate urmând a se trece la licitaţia de execuţie a lucrărilor şi de achiziţionare a dotărilor. În ceea ce priveşte modernizarea şi extinderea sistemelor de apă şi canalizare, a fost înfiinţat un nou operator, eligibil pentru proiect, aprobându-se şi lista de investiţii ce urmează a se face. În prezent se lucrează la studiile de fezabilitate, licitaţia de achiziţie a lucrărilor fiind pasul următor.
Pregătirea documentaţiei pentru cele câteva zeci de proiecte a fost o muncă migăloasă şi deloc spectaculoasă, însă odată trecută etapa, se pot vedea efectele concrete. Primele lucrări de modernizare din fonduri de post-aderare au început între Lozna - Mihăileni şi Mihălăşeni-DN 24 C, iar în 2010 şi 2011 fronturile de lucrări vor cunoaşte o deschidere considerabilă. Raportul de Activitate al Preşedintelui Consiliului Judeţean prezintă şi sumele din surse guvernamentale ajunse la Botoşani în 2009, acestea permiţând modernizarea a patru drumuri judeţene, includerea în planul de investiţii a altor trei, continuarea lucrărilor de alimentare cu apă a cinci zone rurale, altele două fiind incluse la capitolul „lucrări noi”.
Sunt rezumate, totodată, activităţile instituţiilor subordonate CJ, raportul cuprinzând şi consideraţii ale preşedintelui Mihai Ţâbuleac. „Experienţa acestei perioade îmi dă dreptul să constat că o mai bună gestionare a strategiilor politice ar fi creat o stabilitate în structura de conducere a consiliului, care ar fi constituit un factor de progres în atingerea obiectivelor propuse” , a spus preşedintele CJ. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (2)]


Copil de 3 ani blocat în casă, salvat de pompieri
Un spectacol pentru toate vârstele
Cum sabotează interesele bancare adoptarea Legii Falimentului Persoanelor Fizice
Toţi oamenii sunt extraterestri care au ajuns pe Pământ din spaţiu
afirmă unul dintre părinţii teoriei panspermiei
Casa Albă provoacă mânia Chinei: Barack Obama se va întâlni cu Dalai Lama
ANI îl acuză pe Mircea Dinescu de incompatibilitate
Medicul personal al lui Michael Jackson ar putea fi arestat
el este acuzat pentru ucidere involuntară
Horoscopul zilei
Gastronomie atractivă: Pui a la francaise
Bancul zilei: Nevasta cea mai proastă
România are potenţial să devină un paradis al schiorilor
staţiunile româneşti încep să fie cunoscute de turişti europeni
Razvan Thedorescu îl vrea cetăţean de onoare pe Mircia Gutau
primarul pedelist condamnat pentru luare de mită
Icoanele pe Sticlă de la Sibiel, prezentate şi la Paris
Eveniment românesc de Ziua Îndrăgostiţilor la Montreal
Marea Britanie trebuie să ţină cont de interesele externe ale României
Republica Moldova trebuie să se întoarcă acasă
Vama de la Rădăuţi Prut, monitorizată atent înainte de inaugurare
Apa Grup se stropşeşte la Termica
Şi amendată şi cu rachiul luat
Comentariul comentariilor (XXI)
Ioan Rotundu
Numeroase volume şi documente semnate de Dumitru Iov
descoperite în arhivele din Iaşi, Cluj şi Bucureşti
Bugetarii îşi pregătesc punga pentru al 13-lea salariu cuvenit pe 2009
Conducerea Spitalului judeţean se vaită că boschetarii au umflat cheltuielile
Începe Bacul, dar cu „babacul” de la clasă
Ministrul Educaţiei vrea să stârpească fabrica de diplome universitare
Caricatrură politică: Blondă, blondă... dar deşteaptă şi cu banii rămaşi!
Ce poate fi mai frumos de atât!
Ioan Rotundu
Doamna dr., am luat act de ştiinţa matale!
Lidera de sindicat Ţiprigan cântă în aceeaşi tonalitate cu generala Macovei
să fie această cântare preludiul sindicalistei pentru intrarea în PDL?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă