Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10920
De la 07 Ianuarie 2003
122870987

Bani la liber pentru finlandezi.

  • Guvernul Finlandei anunta intentia introducerii venitului de baza universal de 800 de euro lunar
  • 9 December 2015, 23:00
Finlanda anunta intentia introducerii unui venit de baza neconditionat. 800 de euro lunar ar reveni fiecarui cetatean al tarii, indiferent de cat e de bogat sau sarac, daca munceste sau nu. "E un experiment politic gigantic", considera Focus.de, precizand ca paragraful care il defineste este parte din tratatul de coalitie al guvernului Finlandei, ales in acest an. "Sondajele de opinie arata ca 79 dintre finlandezi au sustinut intentia", mai precizeaza publicatia citata, spunand ca "venitul neconditionat este subiect de disputa in Germania".
Din unele puncte de vedere, Finlanda se dovedeste una dintre cele mai progresiste tari ale lumii. Unul dintre punctele ei tari este educatia. Iata ca, si din punct de vedere social, Finlanda vrea sa fie cu un pas in fata altor tari, inclusiv a Germaniei, care are un sistem de asistenta sociala stabil, insa diferentiat, caci moda "pausalizarii", a acordarii nediferentiate de sume de bani de la stat, se considera a impulsiona turismul social. Chiar si in problema deciziei unui salariu minim pe economie guvernele germane au ezitat vreme de decenii, pana cand anul trecut el a fost adoptat, intrand in vigoare in 2015.
Problema cu sistemele sociale ale unor tari ca Germania si Finlanda este ca acestea sunt complicate si implica un imens efort administrativ. Prin urmare Finlanda vrea sa incerce un experiment radical. Este vorba de un proiect-pilot prin care sistemul de asistenta sociala sa fie extrem simplificat: venitul de baza (de subzistenta) ar comasa ajutorul de somaj, costurile pentru locuinta, educatie si indemnizatia pentru parinti. Alte ajutoare sociale ar urma sa fie complet eliminate.
Guvernul de centru-dreapta al premierului Juha Sipila incearca astfel sa diminueze cheltuielile bugetare din acest sector, mizand pe doi piloni. Pausalizarea ar contribui la reducerea birocratiei, iar venitul de baza de 800 de euro ar veni si in completarea unor salarii mici, atfel incat oamenii sa fie incurajati in a accepta job-uri mai slab platite, fara teama ca banii nu le ajung.
Institutia finlandeza ce se ocupa cu asigurarile sociale (Kela) a anuntat ca experimentul ar urma sa inceapa in 2017. Anul viitor, in 2016, o echipa de experti urmeaza sa formuleze concret ce fonduri urmeaza sa fie alocate, ce reforme sociale sunt necesare si cum sa fie conceput sistemul de plati. Kela a facut un sondaj de opinie in randul finlandezilor si aproape 70% dintre acestia s-ar fi exprimat in favoarea implementarii acestui proiect.
Premierul Juha Sipila a declarat BBC-ului, intr-un interviu luat in vara, ca el considera "venitul de baza ca o simplificare a sistemului de securitate sociala", consemneaza pagina online a postului TV N24.
Intrebarea este daca si cifrele sustin proiectul. Directorul Kela, Liisa Hyssala, considera ca astfel se vor face economii la buget. Potrivit datelor furnizate de ministerul Afacerilor Sociale si Sanatatii din Finlanda, cheltuielile sociale evaluate pentru anul 2014 se ridica la 66,1 miliarde euro (in 2013 ele au fost 63,2 miliarde euro).
Daca suma lunara este uniformizata la 800 de euro pentru fiecare locuitor adult, "pentru cele aproximativ cinci milioane de finlandezi ar fi necesar un buget de cca 47 miliarde de euro" precizeaza N24.de, din surse Bloomberg.
"Ideea initial provenita din lagarul stang al politicii finlandeze a venitului de baza neconditionat este intre timp in principiu agreata de un spectru politic larg, in Finlanda", scrie N24.de, mentionand ca totusi, intr-o tara in care o gospodarie aloca pentru consum cca 3.000 de euro lunar, suma "nu e chiar generoasa". Proiectul vine intr-o perioada in care somajul in Finlanda atinge un procent de 9,5% - cel mai inalt din ultimii 15 ani.
Publicatia Quartz face si ea referire la proiectul guvernului finlandez, indicand si alte cateva incercari de implementare a asa-numitului universal basic income (venit de baza universal). Autoarea articolului mentioneaza un proiect-pilot din Canada, orasul Dauphin din anii 1974-1979, ca si unul mai recent in Uganda. Contemporan, "cateva orase olandeze vor introduce venitul de baza anul viitor, iar Elvetia va tine un referendum pe aceasta tema", mai scrie Qz.com.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Eveniment editorial inedit
Reţeta zilei: Cârnaţi in sos de ardei şi ceapă
Bancul zilei: O mică gafă a soţiei
Horoscopul zilei de 10.12.2015
Guvernul Ciolos ramane la decizia initiala: fara bani pentru constructia de biserici
John Kerry merge saptamana viitoare in Moscova,
pentru a discuta cu Vladimir Putin despre Ucraina si Siria
Salariul personalului neclerical din unitatile de cult si facultatile de teologie, marit de la 600 la 1050 lei
(salariul minim brut). OUG data de Ponta, in vigoare din 1 octombrie, a fost adoptata de deputati
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Guvernul a modificat modul de calcul al pensiilor militare
Mihnea Motoc: Pensiile speciale nu scad, ci cresc
Botoşani/Copălău: 8 consilieri locali puşi la plata unor daune morale în sumă de 5.000 lei
Ioan Rotundu
Ioan Oltean: Procedura arestarii preventive este lipsita de orice justificare
Oricine poate deveni victima unui denuntator aflat in stare de detentie
Angela Merkel a fost desemnata personalitatea anului 2015 de revista Time
Pe locul doi, Abou Bakr al-Baghdadi, liderul gruparii Statul Islamic
Printul Paul, internat la Spitalul din Ploiesti, dupa ce i s-a facut rau cand mergea spre DNA Brasov
Gruia Stoica, fratele si tatal sau, trimisi in judecata de DIICOT pentru evaziune si spalare de bani
Ambasadorul SUA, Hans Klemm: Romania a inceput sa fie recunoscuta la nivel international,
si in special in regiune, drept modelul de urmat in lupta anticoruptie
Criza constitutionala se intensifica in Polonia
Dan Andronic, dus la DNA Brasov.
Seful Evenimentului Zilei, implicat in dosarul retrocedarilor cu prejudiciu de 136 de milioane de euro
Prejudiciu urias intr-un nou dosar cu despagubiri:
136 de milioane de euro. Vizati in dosar - Dan Andronic, Remus Truica, Printul Paul si Andrei Marcovici, fost consilier al lui Tariceanu
Codul de etica si conduita a membrilor PSD, forma finala:
plagiatul, unul dintre criteriile de integritate pentru candidatii la alegeri
Presedintele Klaus Iohannis si premierul britanic David Cameron sustin declaratii de presa comune,
Microbuzul SRl Botoşani vă informează
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog