Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12106
De la 07 Ianuarie 2003
122897755

Bani publici părăduiţi la drumul… judeţean (II)

  • (Ioan Rotundu)
  • 13 November 2006, 23:00
Continuare din ediţia de ieri

Domnule inginer, domnule inginer…!
Cât ne-am învârtit pe porţiunea de drum din sat, cineva ne-a şoptit că la ieşirea spre Caraiman se află inginerul care răspunde de lucrare. Ni s-a spus că este cu o maşină roşie. Am pornit spre zona indicată, dar şi inginerul ne-a văzut şi a încercat să spele putina. I-am spus şoferului să accelereze şi „Domnule inginer, domnule inginer staţi puţin!” am strigat eu. A stat, că n-a mai avut încotro, autoturismul redacţiei îi tăiase calea. Aşa am făcut cunoştinţă cu inginerul Romeo Caciuc. De la el am aflat că executantul lucrării este firma „ARCADIA” SA din Galaţi. Cum o fi câştigat această firmă licitaţia, nici Edu n-a putut să ne desluşească, deşi a fost prezent când s-a organizat licitaţia publică. „La licitaţie n-a participat nici o firmă cu numele de Arcadia. Nu ştiu cum a ajuns câştigătoare” – susţine Edu (foto 1). Referitor la defecţiunile de execuţie, inginerul Caciuc crede că ele, dacă există cu adevărat, vor fi remediate după ce va avea loc recepţia. Iar recepţia lucrării a fost stabilită pentru ziua de 20 noiembrie a.c. Poate ne va ajuta Dumnezeu să fim de faţă! Faptul că pietruirea s-a făcut cu piatră de calcar, inginerul consideră că nu-i ceva ilegal. Dimpotrivă, piatra de calcar este recomandată. Contactat telefonic, inspectorul şef în construcţii, ing. Viorel Ciobanu, ne-a declarat: „Piatra de calcar este recomandată de specialişti numai pentru drumui săteşti sau comunale şi numai acoperită cu un strat de balast cu nisip. Pe drumurile judeţene, care sunt circulate, specialiştii recomandă piatră mai rezistenţă. Nu este nici o lege care să interzică folosirea pietrei de calcar pe drumurile judeţene, dar trebuie ţinut cont de părerea specialiştilor. Cu piatra de calcar durata vieţii unui drum este foarte scurtă” – a fost punctul de vedere şi totodată de specialist a ing. Viorel Ciobanu. Aşadar, numai specialiştii vor putea să stabilească dacă piatra folosită este şi cea prevăzută în proiect. Desigur, atunci când se va face recepţia. L-am mai întrebat pe inginerul Caciuc de ce la capătul de început al drumului nu s-a amplasat panoul cu datele privind denumirea investiţiei, valoarea, sursa finanţării, numele proiectantului şi al executantului şi termenul de realizare, aşa cum prevede legea. Nu mi s-a dar un răspuns coerent. Sper că Inspecţia în Construcţii a luat act de neîndeplinirea acestei prevederi legale şi va aplica sancţiunile de rigoare. Doar dacă nu cumva sunt pe-o mână cu cei de la „ARCADIA” SA, care controlează tot ce mişcă, ca ban, prin zona Moldovei, ei câştigând şi licitaţii la care nu sunt prezenţi.

Înapoi la primărie
Ne-am grăbit să ajungem la Primăria Mihălăşeni (foto 2), înainte de a se termina programul de funcţionare. Voiam să aflăm de la sursă, cum se spune, părerea beneficiarului lucrării. Ghinion! De această dată pe uşile de acces tronau nişte lacăte enorme. Cât ne-am învârtit prin curtea pustie a apărut un personaj, îmbrăcat precum pe vremurile de glorie comunistă muncitorii zootehnişti, care s-a îndreptat către una din uşi, scoţând din buzunar nişte chei. Aşa am făcut cunoştinţă cu Constantin Ciudin, viceprimar independent, dar mirosind a băutură proastă. Când am adus vorba despre drumul cu pricina, parcă lacătul de la uşă a fost brusc aplicat pe gura sa. Nu şi-a descleiat gura să scoată decât două vorbe: „Ştie primarul!” În rest, tăcere absolută. Cu greu am mai scos de la el că „Dacă vor fi probleme la recepţie, nu-i nici un necaz. Lucrarea va continua şi după recepţie. Noi am mai construit un drum, la Păun. De vreo doi ani s-a făcut recepţia, dar se mai lucrează şi acum”. M-am luminat brusc. Potrivit vorbelor năclăite ale viceprimarului, la Mihălăşeni s-a statuat, ca tradiţie, ca lucrările pe banii publici să dureze cât este vrerea executantului. La ce-i bună graba, că doar strică treaba, nu-i aşa?!

Alte semne de întrebare
Ce se petrece la Mihălăşeni, nu-i un caz singular pentru judeţul nostru. În primul rând, nimeni nu vrea să ofere informaţii despre cum ajunge societatea gălăţeană „ARCADIA” SA să câştige la Botoşani cam tot ce înseamnă execuţie de modernizare a drumurilor judeţene. Deşi sesizate, oficialităţile n-au mişcat un deget să vadă bătaia de joc a execuţiei drumului judeţean Mihălăşeni – Borolea, cu toate că finanţarea lucrării s-a făcut din banii publici. Începând cu Dan Octavian Botez, coordonatorul Unităţii de Implementare a Proiectului Botoşani şi terminând cu Andrei Naumescu – directorul Proiectului de Dezvoltare Rurală din Ministerul Administraţiei şi Internelor, nici un factor de răspundere n-a considerat demn de luat în seamă cele reclamate de Liviu Edu şi să facă o verificare la faţa locului. Toţi, dar absolut toţi, s-au limitat la a da nişte răspunsuri formale, birocratice, concepute din birou. Ca întreprinzător, Liviu Edu îşi are păcatele sale. Ca cetăţean al satului Sarata şi comunei Mihălăşeni, a considerat de datoria sa să nu accepte hoţiile unor înnărăviţi la banii publici, mai ales că prin acest furtişaguri este şi el cel afectat. De partea lui Edu sunt majoritatea sătenilor, dar, oameni simpli fiind, ei n-au ştiinţă cum să acţioneze într-o astfel de situaţie. Aşa că, îl recunosc drept lider al intereselor comunitare pe Edu. Părtaşi la toate cele ce s-au petrecut sunt şi cei din primăria Mihălăşeni, începând cu primarul şi terminând cu cel mai nesemnificativ consilier local. Ei sunt beneficiarii lucrării, ori, acceptând recepţia lucrării în forma actuală, acceptă să devină părtaşi la aceste nereguli. Cât despre acea comisie numită Unitatea de Monitorizare Locală, membrii ei sunt persoane nevinovate la propriu şi la figurat. Ce nu ştiu membrii acestei comisii este că, la o adică, ei pot răspunde chiar penal. Că doar ei sunt, în situaţia de faţă, „acarul Păun”.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi GOGOŞARUL PLUS CĂCIULA
Comentariu la comentarii (CCVII)
(Ioan Rotundu)
Acţiune de amploare găzduită de Casa Corpului Didactic
Inspectorii şcolari s-au aşezat pe scaune
Alocaţii pentru încadrarea şomerilor
Puşi pe drumuri de o alarmă falsă
Peste 2.900 şedinţe de consiliere
Cadrele didactice îşi vor primi salariile vineri
Clădire preluată de Instituţia Prefectului
Instituţia Prefectului a făcut prima solicitare ambasadorului Xu Jian
Primarii social democraţi sunt daţi deoparte de Guvern
Conţac susţine greva funcţionarilor publici
Italienii încep testele eoliene la Botoşani
Criză de locuri de parcare în municipiu
Lozneanu contestă sondajele de opinie
Conţac este cel mai popular politician din judeţ
Centrul de Creaţie vrea să trimită artişti populari în China
Dragă domnule deputat, dar cu noi cum rămâne?
(Cârcotaşul)
Poliţiştii în librărie
Colţunaşi
Horoscop
Se va naşte o forţă sindicală, sau una dictatorială?
Ioan Rotundu
Priviţi şi comandaţi!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog