Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1028
De la 07 Ianuarie 2003
81696358

Basarabia in sarbatoare! Limba romana sarbatorita in toate localitatile Basarabiei

  • 31 August 2010, 23:00
Politicieni, academicieni, primari, jurnalisti, elevi si studenti, din cele doua state romanesti, sarbatoresc astazi in Basarabia "Limba noastră cea română". Se depun flori, se tin discursuri, se recita, pe Aleea Clasicilor din Chisinau, versuri nemuritoare ale Limbii Romane. Al doilea stat romanesc pune Limba Romana la loc de cinste, un loc pentru care generatii intregi s-au luptat, transmite corespondentul Romanian Global News.
La Chișinău, manifestațiile au început cu depuneri de flori la monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt și la busturile clasicilor literaturii române de pe Aleea Clasicilor de către preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, deputați, miniștri, consilieri municipali, oameni de cultură, dar și simpli cetățeni.
„Sistemul sovietic kgb-ist a lovit în esenţa omului - limba maternă. Biblia spune că mai întâi a fost cuvântul. Dacă au lovit în limba maternă, au strivit Dumnezeul din noi. Iată de ce am umblat rătăciţi timp de 20 de ani de tranziţie. Parţial ne-am regăsit acum, trebuie să ţinem cont de parametrii gândirii europene care are respect pentru limba fiecărui popor, stabilind că unitatea există prin diversitate şi că nu există uniformizare”. Declarația a fost făcută de către deputatul liberal, Corina Fusu, în cadrul emisiunii „Chestiunea Zilei”, la Jurnal TV.
Prezent la Chisinau, vicepresedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei, senatorul Viorel Badea, a declarat ca va depune o initiativa legislativa in Parlamentul de la Bucuresti ca ziua de 31 august sa devina, si dincolo de Prut, Ziua Limbii Romane, iar cele doua state romanesti sa serbeze impreuna aceasta zi.
Totodată, sărbătoarea este marcată în toate raioanele Basarabiei, prin depuneri de flori, concerte, recitaluri de poezii etc. În perioada 31 august - 2 septembrie se va desfășura un program cultural de trei zile, organizat de Institutul Cultural Român şi Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti.
Astfel, la Chişinău, Cahul şi Bălţi, vor fi donatii de cărţilor ce vor fi oferite bibliotecilor şcolare, liceale şi universitare. De asemenea, vor fi donate bibliotecilor basarabene şi cărţi publicate de Editura ICR.
Cu ocazia Sărbătorii Naţionale "Limba noastră cea română", pe 31 august Primăria Municipiului Chişinău, cu sustinerea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, organizează, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, un spectacol extraordinar de muzică, cu începere de la ora 17.00.
Va evolua Paula Seling şi Ovi, deţinători ai locului III la „Eurovision 2010", Zinaida Julea şi Igor Rusu acompaniaţi de Orchestra municipală condusă de fraţii Advahov.
Cîntecele anilor 1989-1990 vor fi readuse în scenă de Iurie Sadovnic, Ricu Vodă, Maria Gheorghiu, Lidia şi Radu Dolgan, Anatol Dumitraş, Cristi Aldea-Teodorovici şi Orchestra instrumentală a Direcţiei Cultură Chişinău.
De asemenea, în concertul dedicat sărbătorii vor mai participa Natalia Barbu, Geta Burlacu, Nelly Ciobanu, "Catharsis", Olia Tira, Sun Stroke Project ş.a. Un recital inedit va susţine Orchestra naţională "Lăutarii", condusă de maestrul Nicolae Botgros, cu interpreţii de muzică populară: Adriana Ochişanu, Doina Sulac, Ion Paladi, Lidia Bejenaru, Nicolae Cibotaru şi Petre Mîţu Stoian. Concertul se va încheia cu un recital al trupei "Morandi".
Ca punct culminant al programului, cunoscuţi muzicieni de la Bucureşti şi Chişinău - Şuie Paparude, Alternosfera, Gândul Mâţei, Studio One, Cătălin Josan, Snails şi Phoenix - vor susţine concerte, pe 1 septembrie, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău, începând cu ora 15.00.
„Limba noastră cea român㔠este celebrată în Basarabia începând cu anul 1990, la un an de la Marea Adunare Națională și de la declararea limbii române drept limbă de stat, cu adoptarea alfabetului latin.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program Tv SOMAX, miercuri, 1 seprembrie
Horoscop
Ciocul mic, domnule subprefect, şi mai suge la…!
Bancul zilei: Glume pe seama nevestelor
O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în România
balaurul Bondoc
Sunt danezii mai inteligenţi ca românii?
un studiu clasează România pe ultimul loc din Europa la învăţarea pe tot parcursul vieţii
Probă de curaj şi imaginaţie pentru Traian Băsescu
jocul de poker de la Cotroceni
Acţionarul principal al celei mai profitabile firme din România
e posibil să ne supere cineva şi să nu mai vrem să facem afaceri în România
Scriitorul Adrian Păunescu decorat cu „Ordinul Republicii”
Dosar penal pentru mii de ţigarete de contrabandă
Primarii nu au scos licenţă de transport pentru microbuzele şcolare
ei n-au bani să plătească taxele impuse de ARR
Prefectul vrea părtaşi la construcţia caselor pentru sinistraţi
Subprefectul Moruzi joacă un teatru prost regizat
Cu neruşinare şi tupeu, E.ON şantajează Prefectura Botoşani
Ţânţarii ucigaşi dau de furcă autorităţilor de la Botoşani
Ministrul Funeriu vrea musai educatori şi învăţători cu facultate
CAS Botoşani n-are director medical
Recorectarea tezelor la Bac n-a adus modificări notabile
Din nou reduceri de personal la Protecţia Copilului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă