Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14699
De la 07 Ianuarie 2003
85230661

Basarabia încotro ?

  • 25 September 2008, 23:00
Consiliul National de Experti (CNE) considera ca la moment nu exista premise pentru atingerea unei solutii rapide si viabile a conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova.
Aceasta viziune sintetizata asupra situatiei curente in jurul diferendului transnistrean a fost lansata in cadrul unei conferinte de presa, marti, 23 septembrie, axata pe rezultatele primei intrevederi a grupului de experti in cadrul proiectului Institutului de Politici Publice (IPP) „Consiliul de experti pentru solutionarea conflictului transnistrean”, transmite Flux, preluat de Romanian Global News.Structura amintita a fost instituita recent, in cadrul unui proiect finantat de The Black Sea Trust for Regional Cooperation, si este compusa din reprezentanti ai diferitelor organizatii neguvernamentale, specializati in problematica transnistreana.
Printre membrii Consiliului figureaza Igor Botan, director executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa (ADEPT), Vlad Lupan, expert independent, Arcadie Barbarosie, director executiv IPP, Viorel Cibotaru, director executiv al Institutului European de Studii Politice din Republica Moldova, Oazu Nantoi, director de program la Institutul de Politici Publice, Eugen Revenco, director de programe la Asociatia pentru Politica Externa, reprezentant al Fundatiei Moldo-Lituaniana „Centrul de Studii al Integrarii Europene” s.a., ultimii patru fiind si organizatorii conferintei de presa in cauza.
Precum avea sa remarce Oazu Nantoi, lista membrilor consiliului nu este batuta in cuie, vorbitorul exprimandu-si regretul in legatura cu faptul ca la intrevedere n-au participat experti din stanga Nistrului.In opinia expertilor, incercarile Chisinaului oficial de a gasi o solutie in dialog direct cu Kremlinul sau in formatul trilateral 2+1 (Moscova-Tiraspol-Chisinau), prin excluderea Ucrainei, OSCE, UE si SUA, pot avea consecinte grave pentru Republica Moldova.Faptul ca Moscova declara ca solutia viabila a conflictului poate fi atinsa numai la masa de negocieri de catre Chisinau si Tiraspol, in baza principiului de egalitate a „partilor”, intr-un format rupt de sub controlul international, inseamna ca Rusia respinge „intelegerea in pachet”, propusa de Chisinau si nu accepta solutionarea conflictului in cadrul Constitutiei si legislatiei Republicii Moldova.
In asemenea caz, va aparea riscul ca Rusia, impreuna cu regimul de la Tiraspol, va utiliza pseudo argumente pentru a purcede la realizarea unui scenariu „dur” in raport cu Republica Moldova. Rusia va putea sa realizeze un sir de actiuni pentru a destabiliza situatia interna in Republica Moldova, indeosebi in perspectiva alegerilor din 2009, cum ar fi stoparea, in toiul iernii, a livrarii gazului din cauza neachitarii de catre „Moldova-Gaz” a datoriilor Transnistriei fata de „Gazprom”; amplificarea spiritelor separatiste in alte regiuni ale Republicii Moldova; sustinerea financiara si mediatica a partidelor proruse etc.
Inclusiv, dupa o campanie mediatica dura, Rusia ar putea recunoaste independenta Transnistriei (in pofida factorului ucrainean sau chiar pentru a crea presiuni aditionale la hotar cu Ucraina).Scenariile de acest gen par a fi putin probabile, cel putin la moment. Totusi, este evident ca Republica Moldova cade sub incidenta celor cinci puncte ale politicii externe ale Rusiei, anuntate de presedintele Dmitri Medvedev, fiind inclusa de Kremlin in zona de interes a Federatiei Ruse.
Or, ceea ce s-a intamplat in Georgia a demonstrat ca probabilitatea scenariilor mai „dure” in aceasta regiune a sporit substantial, pe cand capacitatea Republicii Moldova de a se apara este extrem de redusa, se spune in rezumatul prezentat.CNE considera ca la moment nu exista premise pentru atingerea unei solutii rapide si viabile a conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova. Administratia de la Tiraspol, inclusiv dupa intrevederea Medvedev-Smirnov, continua sa promoveze o politica dura si agresiva in raport cu Republica Moldova si nu renunta la ideea recunoasterii Transnistriei de catre Federatia Rusa in calitate de stat independent.
Pretextul formal pentru aceasta ar putea deveni refuzul Republicii Moldova de a accepta eventualele propuneri ale Kremlinului in cadrul formatului trilateral (2+1) al procesului de negocieri.Republica Moldova continua sa fie neprotejata de influente nedorite din exterior.
Spatiul informational din Republica Moldova nu este unul echilibrat si pluralist, populatia Republicii Moldova nu are acces la opinii de alternativa asupra diferitor evenimente si procese care au un impact direct asupra securitatii nationale a Republicii Moldova.Situatia politica interna din Ucraina sporeste gradul de incertitudine in ceea ce priveste repercusiunile de diferita natura asupra problemei transnistrene. Totodata, Ucraina insistent promoveaza politica de consolidare a factorului etnic ucrainean in Transnistria.Conducerea Republicii Moldova trebuie sa fie foarte precauta si prudenta pentru a evita agravarea situatiei prin antrenarea in scenarii nedorite.
Desi formatul de negocieri 5+2 nu ofera perspective optimiste in ceea ce priveste solutionarea conflictului transnistrean, la etapa actuala acest format constituie un mecanism de protejare a Republicii Moldova de impunerea unor scenarii nedorite pentru statul moldovenesc, opineaza expertii.Proiectul se va desfasura pe parcursul anului 2008-2009 si prevede cel putin 6 intruniri ale grupului de experti din Republica Moldova. Scopul urmarit este de a oferi o viziune a societatii civile asupra procesului de solutionare a conflictului transnistrean, precum si de a-i informa pe toti actorii interesati de acest subiect. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Merge pe urmele supravieţuitorilor de la orfelinatul din Cighid
Apel pentru revocarea din funcţia publică a lui Petre Roman
Băsescu surclasează orice alt candidat dacă mâine ar fi alegeri
Primul român care investeşte în China
Castellon: 10.000 de euro pentru integrarea românilor
Horoscop
Vocea din şifonier
Dacă vă consideraţi stilat, ea vă oferă companie!
Program Tele'M Botoşani vineri, 26 septembrie
IŞJ a ridicat-o pe Mihaela Huncă din nou pe creasta valului
Comentariul comentariilor (CC)
(Ioan Rotundu)
Românul şi “vorba vine”
Infracţiunea de denunţ calomnios
Cine-i prostul: noi sau tu?
Ioan Rotundu
Directoarea Azoicăi are alergie la democraţie şi ameninţă cu penalul
inspectorul Lăcătuşu rămâne pe poziţie controversată
PSD şi-a finalizat lista candidaţilor şi a bătut-o în cuie
Acum, că are vilă la Alfa Land, vrea să ne fie şi primar
Ciubotaru n-a uitat nimic şi nu a învăţat nimic
Botoşaniul este faultat în spatele uşilor închise
Au stagnat lucrările la Magistrala de gaz Hârlău – Botoşani
Ţâbuleac pare a fi urmărit de ghinion
Nemulţumirile la Vorona tind să se transforme în convulsii sociale
„Apus de soare” la Săveni şi Dorohoi
Prefectul Sorescu se recunoaşte învins de sistem
Au jucat ţonţoroiul pe morminte!
Sinistraţii îşi primesc azi caloriferele
Niţu se luptă pentru pensii de boală decente
Ţurcanu ţine secret numele pensiunii unde nuntaşii puteau ajunge la spital
A căzut victimă propriei minciuni
De luni încep controalele la chioşcurile din, şi de lângă, şcoli
Amenzi care sporesc suferinţele copiilor de grădiniţă
Amenzi care sporesc suferinţele copiilor de grădiniţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă