Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
33591
De la 07 Ianuarie 2003
76710622

Basarabia rămâne dependentă de relaţiile bilaterale cu Federaţia Rusă

  • 1 September 2008, 23:00
La mijlocul saptamanii trecute, Republica Moldova a serbat 17 ani de la Declaratia de Independenta. La 27 august 1991, teritoriul dintre Prut si Nistru nu mai facea parte din blocul tarilor socialiste creat de Rusia sovietica. Timp de aproximativ o jumatate de secol am fost dependenti de Moscova. Dupa 17 ani apare intrebarea „cat de dependenti suntem de Rusia acum?”, scrie Alexei Lungu in Flux, preluat de Romanian Global News. Din punct de vedere energetic, Republica Moldova, ca si alte state, depinde de gazele naturale importate din Rusia. in prezent, potrivit datelor Agentiei Nationale de Reglementare in Energetica, Republica Moldova achizitioneaza gaze naturale din Federatia Rusa la un pret de 252,98 de dolari pentru un metru cub.
Un alt eveniment care a marcat economia Republicii Moldova si a demonstrat dependenta de piata rusa este embargoul vinicol impus la 27 martie 2006, atunci cand Federatia Rusa a blocat importurile de vinuri moldovenesti. Aceasta masura a avut un impact puternic asupra economiei moldovenesti, in conditiile in care o treime din PIB era asigurat de sectorul vitivinicol. Totodata, cresterea economica s-a incetinit, industria si exporturile au intrat in impas. Potrivit datelor statistice, productia vinicola moldoveneasca stocata la acea vreme in Rusia era evaluata la 180 de milioane de dolari. Vinificatorii trebuiau sa ramburseze bancilor credite in valoare de circa 2 miliarde de lei si, din aceasta cauza, mai multe intreprinderi vinicole au fost nevoite sa vanda o parte din utilaj.
In prezent, Federatia Rusa ramane unul dintre principalii parteneri comerciali. Potrivit datelor statistice, in primul trimestru al anului 2008, exporturile de marfuri in Rusia au constituit 149510,5 mii de dolari, iar importurile – 306240,8 mii de dolari.
Vlad Bercu, jurnalist economic:
Daca e sa vorbim din punct de vedere energetic, situatia este identica cu cea de acum 15 ani. Republica Moldova depinde de gazele naturale importate din Rusia. Daca e sa vorbim de exporturi, cota de piata pe care o detin produsele moldovenesti este mai mica decat in perioada URSS. Din punct de vedere financiar, in ultimii 10 ani, majoritatea creditelor pe care le primeste Republica Moldova sunt din Occident. Totusi, pe piata Republicii Moldova sunt mai multe companii cu capital rusesc, decat la inceputul anilor ’90.
Veaceslav Ionita, expert IDIS „Viitorul”:
Din pacate, dependenta Republicii Moldova de Federatia Rusa este mare, iar acest lucru nu este, neaparat, demonstrat de valoarea comertului bilateral. Exista notiunea de institutii ale economiei. Pe parcursul a 17 ani de independenta, in Republica Moldova nu s-a reusit crearea unor institutii viabile ale economiei de piata. Din aceasta cauza, marii investitori nu risca sa vina in Republica Moldova. Pe parcursul a 17 ani am ramas legati de sistemul economic rus, ceea ce inseamna coruptie in stil rusesc, relatii, interventia statului in economie. Trebuie de mentionat ca in Republica Moldova exista multe firme cu capital rus. Federatia Rusa continua sa controleze sectorul economic. in timpul privatizarii, o mare parte de companii au fost achizitionate de investitori rusi (drept exemplu pot servi companiile vinicole). Criza economica care a avut loc in Rusia in 1998 ne-a afectat enorm, impunandu-ne sa ne reorientam exporturile spre alte tari. Din pacate, toate legile adoptate in Republica Moldova sunt inspirate din legile Federatiei Ruse, functionarii nostri considerand ca legile rusesti sunt cele mai bune exemple. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXX)
(Ioan Rotundu)
Dragostea profesoarei Negri pentru cultură a învins prejudecăţile
Expoziţia pictorului Simidreanu va putea fi pusă în valoare
Negociatorul şi pistolarul din ”Vine poliţia!”
Măsuri întreprinse pentru reluarea plăţilor prin Programul SAPARD
Ministrul David vrea să-i apere pe poliţişti de nocivitatea grupărilor mafiote
Două medalii şi trei menţiuni la Olimpiada Internaţională de Astrofizică
Poziţia României privind reforma Politicii Agricole Comune
Se pregăteşte să critice blajin Moscova pentru agresiunea din Georgia
Adoptarea limbii de stat şi revenirea la alfabetul latin, primul pas spre independenţă
Basarabia este binecuvântată şi apărată de Patriarhia Română
Durata concediului de maternitate ar putea creşte de la 14 la 18 săptămâni
Învinsă de ţigani la Craiova, Poliţia a atacat în forţă o mie de tineri paşnici
Băncile îşi INTEROGHEAZĂ clienţii români mai rău ca Securitatea
” Nu ne dai fisa medicala ? Nu îţi deschidem cont”
Program Tele'M Botoşani marţi, 2 septembrie
Horoscop
Evreul şi Fiscul
Un festival ce va trebui resuscitat
Ioan Rotundu
Tăriceanu... gol puşcă
Creţu n-a trecut examenul
Se va declanşa lupta împotriva cancerului uterin
Şomerii continuă să refuze locurile de muncă existente
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă