Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Religie
Pamflet
Remember
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12649
De la 07 Ianuarie 2003
122872716

Băsescu: “Moldova rămâne marea noastră grijă”

  • 24 December 2008, 23:00
Cristian Diaconescu a preluat de ieri fraiele Ministerului Afacerilor Externe, unde si-a inceput cariera in 1990. Cu ocazia ceremoniei de instalare in functie, Diaconescu a declarat ca MAE nu este o “sinecura politica”. El a anuntat ca-si va incepe mandatul cu o evaluare. “Vom face o evaluare foarte clara – nu-mi place sa folosesc cuvantul audit ca suna prea financiar, in legatura cu ceea ce vrem, ceea ce putem si ceea ce suntem in stare sa facem”, a punctat Diaconescu. “Si sunt convins ca prin sprijinul dumneavoastra nimeni nu va fi scutit de aceasta evaluare”, a subliniat acesta. Pana acum campaniile “de curatire” a MAE s-au bucurat de multa publicitate si putine rezultate. Ramane de vazut cum se va incheia “evaluarea” noului ministru si cum pe ce criterii se vor face avansarile.
Pentru prima data, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al afacerilor externe a asistat si presedintele Traian Basescu. In mesajul sau, presedintele a cerut continuarea depolitizarii MAE si subordonarea imediata a reprezentantilor comerciali catre ambasadori. Totodata, Basescu a indicat ca se va pune mai mult accentul pe politica externa a Romaniei in est. “Va trebui sa invatam limbile care se vorbesc spre Marea Caspica”, a spus acesta. “Vorbim foarte bine limbile europene, vorbim foarte bine engleza americana dar va trebui sa invatam foarte bine Azerbaidjanul, Kazahstanul, Turkmenistanul si toata zona de mare interes pentru Europa, pentru ca noi suntem la zona de contact din care putea face servicii Uniunii din care facem parte, Uniunea Europeana, dar in acelasi timp servicii majore Romaniei”, a explicat seful statului.
Poate cu gandul la experienta lui Diaconescu in relatiile cu Rusia si Ucraina, Basescu a declarat inainte sa plece de la sediul MAE ca s-ar putea spune ca “relatia cu Rusia este un semiesec”. In opinia sefului statului, depasirea lipsei de incredere istorica este solutia pentru a crea “relatii firesti” cu Ucraina si Rusia. Cristian Diaconescu a fost negociator-sef pentru Tratatul politic de baza dintre Romania si Rusia si pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene. Relatia cu Republica Moldova ramane “marea noastra grija”.
“Moldova ramane marea noastra grija, dar as spune ca practic am facut tot ce tinea de noi si din punct de vedere diplomatic, si din punct de vedere al sustinerii la UE. Mai trebuie sa vrea si Chisinaul”, a spus Basescu. “Dar perseveram”, a continuat el. Si noul ministru de externe a declarat la audierile din Parlament ca va incerca sa schimbe “relatia contradictorie” a Bucurestiului cu Republica Moldova. Diaconescu a spus ca vrea sa “evite decuplarea Chisinaului de dinamica sud-est europeana” si sa evite, de asemenea, pierderea avantajului pe care Chisinaul il are fata de Ucraina in relatiile cu UE.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cântec de stea
Hristos la nunta din Cana
Românul şi cuibul
Amurg - o alternativă la restaurantele româneşti tradiţionale
Revelion românesc şi pe coasta de est a SUA
Încă o petrecere românească de sfârşit de an în Canada
George Roca – un cavaler al poeziei
Salvarea umanităţii de homosexuali este la fel de importantă ca salvarea pădurii tropicale
L-au aşteptat prin pâcla nopţii, dar Moş Nicolae n-a venit
Farmacista şi prezervativele
Diferenţă între un puşti şi un poliţist
Remuşcarea doctorului
Dilema lui Ştrul
Magda Ţepoi fost condamnată la 10 ani şi opt luni închisoare
ea este nora lui Vladimir Ţepoi, preşedintele Tribunalului Judeţean Botoşani
Sorcova lui Boc
Lista membrilor Guvernului
Noul ministru al Mediului anunţă suspendarea plăţii taxei de poluare auto
Vlad Cubreacov s-a învrednicit de cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Basarabiei
Acţiuni banditeşti ale poliţiei comuniste de la Chişinău împotriva Primarului Dorin Chirtoacă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog