Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4986
De la 07 Ianuarie 2003
114834618

Batalul lui Ghiorghiţă behăie la loc de cinste

  • 14 July 2010, 23:00
N-am călcat cam demultişor prin saloanele şi grădina Popasului Cucorăni. Cred că de prin toamna trecută. Săptămâna ce tocmai am dat-o la spate mi-a fost hărăzit să fac o „vizită de lucru” prin acest loc. Un onest cetăţean, liber şi de bune moravuri, a fost investit într-o înaltă funcţie.
Faţă subţire, proaspătul ridicat la rang înalt şi aşezat pe un jilţ unde muritorii nu prea ajuns să-l vadă, dar nu şi să mai stea, şi-a invitat apropiaţii la o şuetă spirituală condimentată cu mâncăruri care de care mai atrăgătoare şi bine udate cu vin ce-ar fi făcut cinste oricărui pocal regesc.
Aflând că prin Botoşani taie frunze la câni unul Lucullus, când nu este invitat pe undeva la vreo pomană gastronomică sau nu-i dă şeful bani să-şi moaie botişorul în borşul din castronul mizerabil dintr-un restaurant şi mai mizerabil, mai pe la coada listei a trecut şi numele meu. La masă am fost aşezat înspre coada ei, loc cât se poate de nimerit să pot vedea, auzi şi reţine cam tot ce-i trebuitor pentru a sclipui textul de faţă.
În primul rând am observat că patronul Popasului Cucorăni, inginerul Gheorghe Cojocaru, a făcut minuni peste minuni. La vechiul salon, cred că tot atât de elegant, dacă nu mai cu moţ decât cel mai elegant salon de restaurant din Botoşani, şi aş numi aicea pe cel de la Belvedere, a mai adăugat unul.
Practic a transformat prima terasă a localului într-un salon destinat petrecerilor cu caracter restrâns, creând multă intimitate. Terasa mare, amenajată în stil rustic şi cu mai mult dichis decât terasa de la Lebăda lui Fediuc, era plină ochi. Toate mesele arătau as fi ocupate, şi-s multe, să ştiţi!
Alături de local a amenajat un teren de minifotbal, tenis de câmp, badminton sau ce-şi doreşte clientul să joace pentru a se destinde şi a-şi spori pofta de mâncare. Dacă acum câţiva ani acest popas arăta ca vei de el, acum e vai de noi, pentru că nu-i uşor să te hotărăşti ce vrei să mănânci, să bei, gama produselor consemnate în speisekarte, cum spune neamţul la lista meniu, fiind una deosebit de atractivă.
Majoritatea invitaţilor au comandat celebrul batal la cuptor. Dar au fost şi din cei ce şi-au dorit o ceafă la grătar, pulpe de pui dezosate, peşte, aripioare de pui crocante etc.
Batalul a fost excelent. Am mai mâncat anul trecut, dar nu mi s-a părut aşa de bun. Mai ales că mi s-au nimerit în farfurie nişte costiţe cu os moale de la furca pieptului, un strat carne şi unul seu. Brânza proaspătă şi frământată cu sare exact cât să-i dea gustul inconfundabil de brânză de oaie adusă de-un ceas de la stână, mămăliguţa nici tare s-o tai cu sfoara, nici moale s-o sorbi cu linguriţa au deschis drum către bucăţile de batal care, la rândul lor, au cerut să fie îmbălsămate în vinul negru din cană, ce răspândea un miros de cabernet sec, vârtos şi bărbătesc.
După aşa o masă copioasă, musai că vinul a dezlegat limbile invitaţilor, care s-au pus pe sporovăială.
La modă au fost variantele politice de alegere a celor doi vicepreşedinţi ai CJ, nelipsind şi câteva propuneri trăsnite. Cineva a sugerat că bine ar fi dacă vreun consilier judeţean l-ar propune vicepreşedinte pe Gheorghe Sorescu de la PNL, iar un altul să-l propună pe Gheorghe Marcu de la PSD. Cică ar fi extrem de interesant să apară astfel de propuneri.
Nu-i de ici de acolo să-l auzi pe Sorescu declarând că nu poate candida vicepreşedinte, Florin Ţurcanu fiind mai bun ca el pentru un astfel de post. Iar Marcu să se ridice în picioare şi să renunţe la onoarea care i s-a făcut şi spună plenului că preşedintele Conţac este mai capabil decât persoana sa. Doamne, câtă fantezie poate crea omului vinul! (Lucullus
JD 23.06.2008 – format electronic

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


În afacerea cu apometrele suntem prostiţi pe faţă
Horoscop
Bancul zilei: Moştenirea lăsată de prostituată
Botoşanii îi pot oferi lui Băsescu soluţia independenţei energetice
Filmuleţ Schitul Balş
Alianţa DA – neutralizator pentru urmăriţii penal
Ioan Rotundu
Program Tv SOMAX
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă