Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
24596
De la 07 Ianuarie 2003
78399951

Batjocoriţi, asistenţii comunitari îşi iau lumea în cap

  • 27 September 2007, 23:00
Asistenţii comunitari din judeţul Botoşani nu găsesc nici un motiv pentru care şi-ar mai dori să practice această meserie. Au salarii mici, nu beneficiază de nici un fel de spor şi sunt supuşi şi anumitor riscuri, având în vedere că lucrează cu cazuri sociale.
Mai mult, ei sunt la mila Ministerului Sănătăţii şi au contracte de muncă pe perioade determinate de cel mult un an. Acest lucru i-a motivat pe o parte din asistenţii comunitari din judeţ să renunţe la meseria pe care o practică aici şi să se angajeze ca asistenţi medicali în ţări ale Uniunii Europene, în mod special în Italia, unde câştigă mult mai bine.
În ciuda faptului că numărul asistenţilor este mic şi nu acoperă toate localităţile judeţului, acesta a scăzut şi mai mult odată cu plecarea lor în străinătate. După cum susţine Lidia Onofrei, purtător de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani zece asistenţi comunitari au ales să părăsească sistemul botoşănean în favoarea celui din străinătate.
Deşi reprezentanţii ASP au solicitat Ministerului Sănătăţii suplimentarea posturilor de asistenţi comunitari cu aproximativ 30 de locuri, acestea nu au fost aprobate nici la ora actuală. "Din 2002 de când s-a început programul în fiecare an ei sunt angajaţi pe perioadă determinată, de la 1 ianuarie la 31 decembrie. În fiecare an dacă sunt fonduri ei sunt angajaţi şi pentru anul următor", a precizat Lidia Onofrei, purtător de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani. La momentul actual la nivelul judeţului mai desfăşară activitate aproximativ 60 de asistenţi comunitari.
După cum susţine Lidia Onofrei, asistenţii comunitari ar trebui să fie stimulaţi în primul rând din punctul de vedere al încadrării pe o perioadă nedeterminată, pentru a rămâne în sistem. În al doilea rând aceştia ar trebui să beneficieze de salarii ceva mai mari şi sporuri. Majoritatea celor plecaţi lucrează ca asistenţi medicali în Italia pentru un salariu de aproximativ 1000 de euro lunar. Aici, cei debutanţi câştigau doar salariul minim pe economie, iar cei care au ceva vechime ajung abia la un salariu de aproximativ 600 lei. Pentru a putea fi asistent comunitar trebuie să îndeplineşti şi anumite condiţii precum deţinerea calităţii de asistent medical generalist, pediatru sau obstetrician să dai şi să iei un concurs şi să fii din localitatea în care urmează să profesezi. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Furturi de miliarde de lei la cooperativele de credit
Dan Diaconescu plăteşte 100 milioane lei ora de scandal
Un italian şmecher, bagă în pământ bani negri şi-i scoate albi
culmea, îi merge şi ştie să dea cu tifla autorităţilor române
Scandal în PSD pe seama listei la europarlamentari
scrisoare deschisă
Prilej de afacere pentru unele conduceri de şcoli
Daniela Vlădescu şi Daniel Buzdugan invitaţi la Botoşani
Au fost sensibilizaţi de copiii cu sindromul Down
Prefectul Sorescu a găsit soluţia WC-urilor din şcolile săteşti
Prefectul vrea să-i disciplineze pe constructori
Noi ajutoare pentru Tecuci
Prefectul vrea, dar cei de la Drumuri Naţionale se codesc
CJ refuză recepţia şcolilor reabilitate după inundaţiile din 2005
Se reiau demersurile pentru achiziţionarea pianului de concerte
Problema pensionarilor de pe fosta platformă industrială greu de rezolvat
Peste 30 de primării amendate de Garda de Mediu
Amenzi de peste 10 mii lei aplicate agenţilor economici
Începe sezonul virozelor
Sindicaliştii vor salariul minim de 700 lei
Centru de consiliere la Şcoala Specială
Parfum de femeie
Horoscop
Cumpără cu banii jos
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă