Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28341
De la 07 Ianuarie 2003
111165779

Bătrânii norocoşi vor trăi în condiţii europene, restul… Dumnezeu cu mila

  • 15 December 2008, 23:00
Numărul mare de cereri pentru un loc în Căminul de bătrâni de la Leorda nu va determina suplimentarea paturilor în această unitate socială. Deşi în acest cămin s-au făcut şi se fac în continuare investiţii pentru apropierea condiţiilor de cele cerute de normale actuale, banii nu vor fi direcţionaţi şi spre creşterea numărului de locuri. Dimpotrivă, numărul de locuri în cămin urmează să scadă.
Potrivit lui Costache Nechita, directorul căminului, bătrânii cazaţi în unitatea de la Leorda vor avea peste câteva luni condiţii de cazare apropiate de cele din occident. Proiectul „Împreună pentru servicii sociale de calitate”, pe care Consiliul Judeţean l-a dezvoltat în parteneriat cu localitatea Soroca, din Republica Moldova, este în plină desfăşurare.
Şeful căminului susţine că în martie, anul viitor, lucrările de modernizare a unităţii se vor finaliza. Cei 154.000 de euro alocaţi căminului prin acest proiect sunt folosiţi pentru modernizarea mai multor pavilioane, a spălătoriei, pentru reamenajarea parcului, pentru reabilitarea unor instalaţii. În final va trebui ca bătrânii să aibă condiţii pentru a locui într-o cameră doar câte doi sau cel mult trei. „Sunt nişte standarde de calitate care se cer acum unităţilor de asistenţă socială. Acum în cămin sunt cazaţi 86 de vârstnici, deşi noi avem autorizaţie pentru 100 de locuri. Şi cereri sunt destul de multe. Zilnic vin şi ne întreabă de locuri în cămin câte două trei persoane, familii. Dar nu putem să extindem capacitatea unităţii, pentru că nu ne permit normele europene. Unităţile de asistenţă socială pentru bătrâni nu trebuie să depăşească 50 de locuri şi până la urmă aşa va fi şi la noi. Aşa este şi în străinătate, unităţile de acest fel sunt de capacitate mai mică, pentru a permite ca bătrânii să beneficieze de condiţii mai bune”, precizează Costache Nechita.
Din fondurile alocate acestui proiect se va moderniza pavilionul central al unităţii de la Leorda, pavilionul pentru bătrânii cu boli cronice, s-a reabilitat spălătoria unităţii şi instalaţia electrică iar pavilionul administrativ a fost racordat la instalaţia de încălzire a căminului. „Avem acum şi un studiu de fezabilitate pentru un nou pavilion în care se vor amenaja săli de recuperare pentru locatarii căminului, dar şi garsoniere moderne pentru aceştia. Din banii veniţi pe proiect sunt avute în vedere şi diverse dotări. De exemplu, achiziţionarea unui microbuz cu care să ducem bătrânii în excursii, la spectacole în Botoşani, pentru că de la teatru ni se dau bilete gratuite, însă nu avem cu ce să îi transportăm pe bătrâni până la Botoşani”, mai menţionează şeful unităţii de asistenţă socială pentru bătrâni.(Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Fundaţia Panteonul României
Textul integral al Parteneriatului pentru România
semnat în 14 decembrie 2008 de către PSD şi PDL
Între impotenţă şi cancer
Horoscop
De la focul de artificii la demolări
Românul şi regimul
Românii din Canada, invitaţi să salveze animale fără stăpân
Pensionar italian salvat de un român de la înec
Ce spune presa străină despre noua coaliţie de la Bucureşti
De ce-a primit Stolojan şutul în fund?
Pregătiri pentru iarnă din partea DAP
Tăiatul porcului nu-i o treabă uşoară (II)
Botoşănenii nu se mai căsătoresc de „cruzi”
Cazuri de nou născuţi fără calotă craniană
Greu cu dările!
O focoasă la Baranca!
Ţiganii au drepturi chiar şi după gratii
Cadrele didactice din întreaga ţară s-au adunat la Vlădeni
concurs naţional de artă plastică
Medicii de familie vor plăti din buzunar anumite reţete gratuite
Nicolau ştie că nu-i corectă măsura, dar o va aplica
Tot mai puţine posturi vacante
Probleme la decontarea certificatelor medicale
Poporul, Băsescu, România!
Ioan Rotundu
Guvernul lui Emil Boc
lista cu miniştrii propuşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă