Numărul mare de cereri pentru un loc în Căminul de bătrâni de la Leorda nu va determina suplimentarea paturilor în această unitate socială. Deşi în acest cămin s-au făcut şi se fac în continuare investiţii pentru apropierea condiţiilor de cele cerute de normale actuale, banii nu vor fi direcţionaţi şi spre creşterea numărului de locuri. Dimpotrivă, numărul de locuri în cămin urmează să scadă.
Potrivit lui Costache Nechita, directorul căminului, bătrânii cazaţi în unitatea de la Leorda vor avea peste câteva luni condiţii de cazare apropiate de cele din occident. Proiectul „Împreună pentru servicii sociale de calitate”, pe care Consiliul Judeţean l-a dezvoltat în parteneriat cu localitatea Soroca, din Republica Moldova, este în plină desfăşurare.
Şeful căminului susţine că în martie, anul viitor, lucrările de modernizare a unităţii se vor finaliza. Cei 154.000 de euro alocaţi căminului prin acest proiect sunt folosiţi pentru modernizarea mai multor pavilioane, a spălătoriei, pentru reamenajarea parcului, pentru reabilitarea unor instalaţii.
În final va trebui ca bătrânii să aibă condiţii pentru a locui într-o cameră doar câte doi sau cel mult trei. „Sunt nişte standarde de calitate care se cer acum unităţilor de asistenţă socială. Acum în cămin sunt cazaţi 86 de vârstnici, deşi noi avem autorizaţie pentru 100 de locuri. Şi cereri sunt destul de multe. Zilnic vin şi ne întreabă de locuri în cămin câte două trei persoane, familii. Dar nu putem să extindem capacitatea unităţii, pentru că nu ne permit normele europene. Unităţile de asistenţă socială pentru bătrâni nu trebuie să depăşească 50 de locuri şi până la urmă aşa va fi şi la noi. Aşa este şi în străinătate, unităţile de acest fel sunt de capacitate mai mică, pentru a permite ca bătrânii să beneficieze de condiţii mai bune”, precizează Costache Nechita.
Din fondurile alocate acestui proiect se va moderniza pavilionul central al unităţii de la Leorda, pavilionul pentru bătrânii cu boli cronice, s-a reabilitat spălătoria unităţii şi instalaţia electrică iar pavilionul administrativ a fost racordat la instalaţia de încălzire a căminului. „Avem acum şi un studiu de fezabilitate pentru un nou pavilion în care se vor amenaja săli de recuperare pentru locatarii căminului, dar şi garsoniere moderne pentru aceştia. Din banii veniţi pe proiect sunt avute în vedere şi diverse dotări. De exemplu, achiziţionarea unui microbuz cu care să ducem bătrânii în excursii, la spectacole în Botoşani, pentru că de la teatru ni se dau bilete gratuite, însă nu avem cu ce să îi transportăm pe bătrâni până la Botoşani”, mai menţionează şeful unităţii de asistenţă socială pentru bătrâni.(Doina Marcu)