Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25463
De la 07 Ianuarie 2003
122911112

Belşugul gunoaielor şi sărbătoarea Paştelui

  • Ioan Rotundu
  • 13 April 2018, 23:00
Este adevărat că în acest an sărbătoarea Paştelui a căzut devreme, ieşirea din iarnă şi trecerea spre Paşti având la mijloc numai câteva zile, dar tradiţia populară cere ca sărbătoarea să fie întâmpinată cu gospodăria făcută lună. În joia Paştelui am făcut un traseu prin judeţ parcurgând o bună parte din „drumul strategic” de care ne tot pomeneşte Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, c ă-l va moderniza. Începând de la Talpa spre Călăraşi, cale de vreo 50 de km, asfaltul drumului judeţean este spart la un nivel atât de avansat că pur şi simplu pe anumite locuri nu mai ai unde feri maşina să nu dai în gropi. Pe porţiunea de la Todireni la Răuseni drumul este cel mai degradat. Culmea, primarii comunelor Lunca, Todireni, Hlipiceni, Răuseni sunt ai PSD-ului şi toţi au promis în alegerile din iunie 2016 asfaltarea drumului pentru că aşa le-a promis conducerea PSD Botoşani. S-au ales doar cu promisiunile!
În ce priveşte casele gospodarilor, la puţine am putut observa că s-a făcut curăţenia de primăvară. Marea majoritate au curţile pline cu gunoaie de la animale sau depozitate fel de fel de lucruri inutile, adunate după principiul omului strângător c㠄poate îmi va trebui cândva”. Am văzut vilişoare cu parter şi etaj văruite în culori ochioase dar curtea plină cu fel de fel de resturi de furaje sau gunoi de grajd. Privindu-le, îţi dai seama că de fapt stăpânii lor sunt nişte scăpătaţi vanitoşi care şi-au dorit să-i impresioneze pe vecini cu o casă arătoasă dar n-au reuşit să depăşească şi condiţia de sătean obişnuit cu curtea mizerabilă.
Întoarcerea spre Botoşani am făcut-o pe un traseu pe care n-am circulat de vreo trei ani., respectiv Călăraşi – Bogdăneşti -. Rânghileşti – Tudor Vladimirescu – Albeşti cu ieşire la drumul naţional în Truşeşti. Am avut motive temeinice să parcurg acest traseu pentru că voiam să văd cu proprii ochi starea în care se află un important conac al marii familii de boieri armeni Goilav, conac situat în Rânghileşti. Despre acest conac voi reveni cu un reportaj separat pentru că situaţia creată este una interesantă.
De la ieşirea din satul Rânghileşti, la vreo 3 km distanţă, se află un aşa numit pod de lut. Este vorba de un pod creat de oameni prin depozitarea de pământ care să umple o vale ce crea mari necazuri în vremurile ploioase, făcând trecerea văii aproape imposibilă. Podul de lut se află pe raza comunei Santa Mare, comună condusă de liberalul Viorel Relinshi începând cu anul 2000. Omul este iute la fire şi ce nu poate rezolva cu vorba rezolvă cu pumnul. Se pare că sătenii s-au obişnuit ci năravurile sale pentru că din patru în patru ani îi reînnoiesc mandatul.
Ei bine, năbădăiosul primar n-a mai trecut de mulţi ani pe la podul de lut. Dacă ar fi trecut ar fi descoperit că toate gunoaiele menajere şi de grajd ale sătenilor din Rânghileşti sunt depozitate aici, formând o vastă groapă de gunoi (foto 1). Nici comisarii de la Garda de Mediu n-au dat prin această zonă, că dacă ajungeau nu scăpa primarul liberal de o amendă consistentă. Norocul chiorului, s-ar putea spune, dar mei degrabă cred că este vorba de indiferenţa şi incompetenţa comisarilor de la Mediu.,
De cum treci hotarul dintre comuna Santa Mare şi păşeşti, la propriu, în comuna Albeşti, drumul este asfaltat. M-am bucurat că primarul comunei Albeşti, învăţătorul Mihai Amarandei, a reuşit să asfalteze un drum care duce spre cel mai izolat sat din judeţul Botoşani, satul Tudor Vladimirescu. Bucuria avea să ţină doar vreun kilometru pentru că am dat de o altă groapă de gunoi, improvizată de această dată de sătenii din Tudor Vladimirescu. L-am găsit pe un sătean cum descărca gunoaiele din căruţă (foto 2). Un câmp impresionant stă acoperit de gunoaie, pungile de plastic fluturând falnic în vânt.
Obligaţi de directiva europeană să desfiinţeze gropile de gunoi şi să asigure colectarea gunoiului menajer în sistem centralizat, primarii comunelor s-au trezit puşi în situaţia de a aplica taxă pe colectarea gunoiului, taxă care i-a nemulţumit pe sătenii obişnuiţi să arunce gunoiul în fundul grădinii, în uliţa din faţa casei sau la margine de sat.
Le recomand comisarilor de la Garda de Mediu să facă şi ei acest traseu şi vor descoperi cât de inventivi sunt gospodarii satelor când este vorba de a-şi arunca gunoaiele din jurul casei şi cât de indiferenţi sunt primarii care ar trebui să respecte legea.
Sper ca Doina Federovici, nevasta şoferului ajunsă senator şi preşedintele PSD Botoşani să dea voie comisarilor să aplice amenzi inclusiv primarilor PSD, ca să nu ajungem în situaţia de a ne amenda UE, pentru că amenda europeană care se numără în milioane de euro o vom plăti cu toţii, urmând a fi inclusă în taxa de salubrizare care şi aşa a ajuns de nesuportat..
Tradiţia spune că luna aprilie este luna curăţeniei. Pe la începutul lunii mai voi reface traseul pentru a mă convinge dacă este aşa sau prefectul Dan Şlincu a avut fierbinţeli când a cerut primarilor să facă curăţenie prin comune.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Evreul Vexler să ne umileşte în propria noastră casă
Tupeul poliţistului Gorgan întrece orice limită a bunului simţ
Ioan Rotundu
George, nepotul lui Jean Goilav, a revendicat ce-a mai rămas din moşia Rânghileşti
Ioan Rotundu
Șeful Direcției de filaje și interceptări din cadrul Poliției Române a fost schimbat din funcție
Proces generat de ambiţiile prosteşti ale primarului Gânga
Ioan Rotundu
Academia Română a rămas fără 3.400 hectare de pădure,
în urma unei acțiuni de executare silită solicitată de avocatul Lucian Pitaru
Klaus Iohannis anunță, la începutul săptămânii viitoare, decizia în privința cererii de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Koveși
Muzeul Iluziilor pentru prima oară în Botoşani
Bancul zilei: Tot paranormalul are şi explicaţii
Horoscopul zilei de 14.04.2018
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 13.04.2018
Catrenul săptămânii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog