Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
41389
De la 07 Ianuarie 2003
108630213

Beţi în mijlocul flăcărilor

  • 23 January 2009, 23:00
Seria incendiilor generate de nerespectarea regulilor şi măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la folosirea coşurilor de fum continuă.
Doi bătrâni din satul Puţureni, comuna Coţuşca au fost la un pas să-şi piardă viaţa într-un incendiu care le-a mistuit o parte din casă ieri seară. Evenimentul a fost generat de un cos de fum deteriorat. Cu puţin peste ora 22.00 vecinii au observat că acoperişul locuinţei lui Constantin şi Maria D., ambii de 70 de ani, ardea. A fost alertat atât Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţ㠄Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani cât şi serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din comună.
Întrucât exista suspiciunea că proprietarii sunt în imobilul cuprins de flăcări membrii serviciului voluntar au intrat în locuinţă pentru a-i căuta. Cei doi au fost descoperiţi în camera de locuit întinşi pe podea, fiind şi sub influenţa băuturilor alcoolice. Un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie Săveni a acţionat timp de o oră şi jumătate pentru stingerea incendiului împiedicând extinderea acestuia la celelalte clădiri din gospodărie. Valoarea bunurilor salvate prin acţiunea pompierilor a fost estimată la 100.000 de lei. Flăcările au distrus 30 m.p. din acoperişul casei, o uşă din lemn, 2 geamuri şi mobilierul din camera de locuit. Pagubele au fost estimate la 2.000 de lei.
Îngrijorător este faptul că jumătate din cele 18 incendii produse de la începutul anului pe teritoriul judeţului Botoşani au fost generate de coşurile de fum defecte, neprotejate faţă de materialele combustibile sau necurăţate. Nerespectarea regulilor şi măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la folosirea coşurilor de fum au provocat pagube materiale de peste 10.000 de lei. Prin acţiunea promptă a pompierilor au fost salvate bunuri materiale în valoare de 724.000 de lei.
Cele mai multe incendii ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. Pentru a reduce riscul izbucnirii unor incendii la locuinţe din cauza coşurilor de fum defecte sau necurăţate recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele reguli şi măsuri p.s.i.:
- coşurile din cărămidă tencuită trebuie izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidurilor la 25 cm ;
- coşurile de evacuare a fumului de la sobe se vor dota cu grătare sau site metalice parascântei ( pentru construcţiile deservite care au acoperişurile din materiale combustibile );
- la trecerea prin acoperişuri se va lăsa o distanţă de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşurilor şi elementele combustibile ale planşeelor sau şarpantelor, spaţii care vor fi izolate cu materiale incombustibile ( azbest, vată minerală, etc.) ;
- coşurile de fum se vor prelungi cu cel puţin 50 cm faţă de acoperişurile incombustibile şi 1m faţă de acoperişurile combustibie ;
- coşurile şi canalele de fum vor fi permanent verificate şi curatate de funingine.
(SUBOFIŢER RELAŢII PUBLICE - Plt. Dorina LUPU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Contemplarea băşcăliei naţionale
Quod erat demonstrandum
Poliţiştii de frontieră au sărbătorit Ziua Unirii prin activităţi culturale şi sportive
Comunicat de presă
Băncile au drepturi de investigare a vieţii noastre private
ele au puteri mai mari SRI sau SIE
Şi-a incendiat casa confundând uleiul comestibil cu benzina
Comentariul comentariilor XIV
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Diferenţă între un sex reuşit şi unul nereuşit
Românul şi poleiul
...să-l secăm dintr-o sorbire
Oferă asistenţă personală...
La butoiul plin cu miere
Se lucrează intens în Centrul Vechi
Sănătatea n-a dus lipsă de reclamaţii
„Melodii aproape uitate” – folclor muzical din Botoşani Herţa
Şi deţinuţii cinstesc Marea Unire
Concerte anti criză!
Contribuţii botoşănene la înfăptuirea Unirii Principatelor Române
Drepturi de sănătate care se câştigă numai prin procese
La ASP un şef neexperimentat, la AJOFM unul scos de la naftalină
Salarii mai mari şi medicamente mai puţine prin spitale
Surpriză neplăcută pentru asiguraţii de sănătate
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă