Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22382
De la 07 Ianuarie 2003
120846848

Bibilica - comisar la CJPC Botoşani în faţa unei porţi din Suliţa

  • Ioan Rotundu
  • 19 August 2023, 17:59
Începând cu anul 2021 s-a constat că peştele din iazul Dracşani ar putea fi infestat cu pesticide şi metale grele, ceea ce l-ar face neconsumabil. O analiză efectuată de către Laboratorul TUF Austria a indicat prezenţa în peştele din iazul Dracşani a pesticidelor, DTT şi metale grele precum cadmiu, plumb şi mercur, conţinutul lor depăşind cu mult limitele stabilite prin Regulamentul UE.
Deşi sesizate, DSVSA şi CCJPC Botoşani, în loc să ia măsurile prevăzute de lege s-au făcut că plouă pe motiv că buletinele de analiză nu întrunesc condiţiile de legalitate. Pentru ei toxicitatea a fost un moft al lui Traian Popa, cel care a solicitat efectuarea analizelor.
În schimb, Alexandra Nistor, fiica „pescarului şef” Gheorghe Nistor, ce stăpâneşte prin fraudă legislativă iazul Dracşani, de profesie medic veterinar, a fost angajată la DSVSA exact pe postul care îi permite să avizeze ceea ce tăticul produce la Piscicola SA Botoşani.
De la Comisariatul Judeţean al Protecţiei Consumatorului Botoşani, comisarul şef Mirel Rogalschi, iarăşi n-a luat nicio măsură. De la începutul anchetei jurnalistice mi s-a atras atenţia de către nişte şefi la nivel de judeţ că mă lupt cu morile de vânt pentru că Nistor m ”i-a uns pe toţi”.
Între timp lucrurile au evoluat împotriva intereselor lui Nistor. Mihai Ţurcanu, finul său pus politic şi ilegal director la DSVSA Botoşani, este acum trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie.
Protectoarea lui Nistor din cadrul Gărzii de Mediu Botoşani, comisarul Liliana Popovici, este şi ea trimisă în judecată pentru fapte de corupţie. În acest context, l-am convins pe omul de afaceri din Suliţa, Traian Popa, să reluăm ancheta jurnalistică asupra calităţii alimentare a peştelui din iazul Dracşani. Popa a plătit mai multe mii de euro şi a cerut la 3 laboratoare acreditate URE: Austria, Olanda şi România să analizeze produsele din peşte realizate de S.C. Piscicola SA Botoşani patronată de Gheorghe Nistor.
Deocamdată am primit buletinele de analiză de la laboratorul din Austria. Potrivit rezultatelor analizei se pare că toxicitatea acestor produse este mai accentuată decât la nivelul anului 2021.
Am trimis aceste analize la conducerea centrală a ANPC şi ANSVSA Bucureşti şi am cerut să-mi confirme, sau infirme, dacă aceste produse pot fi consumate fără consecinţe prezente sau viitoare asupra sănătăţii omului. La ANPC Bucureşti am trimis adresa nr. 26/17 august 2023.
Deşi era simplu de răspuns la cererea mea, preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu a preferat să direcţioneze cererea la CJPC Botoşani, comisarului şef Mirel Rogalschi.
Acesta, în loc să ia legătura cu mine pentru a-i oferi informaţiile de care ar fi avut nevoie, vineri, 18 august, a trimis la societatea lui Traian Popa din Suliţa pe comisarul superior Lorena Galan (foto) , o bibilică arogantă care i-a cerut angajatului ce l-a găsit la sediul societăţii să-i arate unde este laboratorul de analize.
Este incredibil ca un comisar superior să nu ştie că astfel de analize se fac la laboratoare specializate şi de interes european şi nu la un laborator din mediul rural. A mai cerut comisarul-bibilică telefonul omului de afaceri.
Pentru că Traian Popa îşi are afacerile pe Bucureşti, aflând ce se petrece la Suliţa, m-a sunat să mă întrebe dacă să dea, sau nu, relaţii dacă este telefonat. I-am spus că ancheta este în curs şi nu oferim detalii asupra rezultatelor analizelor până ce nu avem punctul de vedere al instituţiilor autorizare.
L-am sunat pe comisarul şef Mirel Rogalschi pentru a-l întreba de ce are nevoie de o discuţie cu Traian Popa când are în faţă buletinele de analiză şi poate stabili o concluzie competentă. Nu mi-a răspuns la telefon.
În schimb, Rogalschi l-a sunat pe Traian Popa pentru a-i cere buletinele originale. La ce i-o fi trebuind aceste originale când deja legea interzicerii solicitării documentelor originale a intrat în vigoare iar „dosarul cu şină” a dispărut?

Apoi, Traian Popa a plătit celor 3 laboratoare o avere, mii de euro la fiecare, iar Rogalschi şi-ar fi dorit nişte documente pentru care instituţia sa n-a plătit niciun leu.
Am sunat-o pe comisarul Lorena Galan, încercând să aflu ce-a căutat la Suliţa şi dacă are nevoie de vreo informaţie, numai eu i-o pot oferi, dacă nu-mi împiedică ancheta jurnalistică. Aflând cine sunt. mi-a închis telefonul cu o aroganţă demnă de „analfabeţii funcţionali”. Îi amintesc acestei funcţionare pu7blice că este plătită din banii noştri să ne ofere toate informaţiile de interes public, iar dacă nu este în stare de aşa ceva, să plece la protectorul care a instalat-o pe acest post.
Există şi dovezi medicale că peştele din iazul Dracşani pune probleme celor care-l consumă, mai ales copiilor alăptaţi de către mama care a consumat astfel mde peşte.
„Există o grupare care-l apără pe Nistor iar domnul Rogalschi, după cum s-a comportat şi se comportă, pare a face parte din ea. Finalul anchetei dvs. va fi un dosar pe masa unui judecător” – a afirmat omul de afaceri Traian Popa.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Soluţia rabinului
Cine sunt fraţii Corneschi din Vama Stânca?
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 21 – 27.08.2023
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
După dezvăluirile făcute, CJ otoşBani se mai codeşte
Ioan Rotundu
Noile tarife, cu titlu de mită, practicate în Vama Stânca
Ioan Rotundu
Primăria Mihai Eminescu - Comunicat
Doino, Alexandra îţi cere să demisionezi!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă