Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10776
De la 07 Ianuarie 2003
122896425

Bijuteria arhitectonică din centrul oraşului Ştefăneşti

  • Ioan Rotundu
  • 15 March 2017, 23:00
În numai jumătate de an, proaspătul primar liberal al oraşului Ştefăneşti, Florin Buţura, a reuşit să schimbe faţa localităţii şi să-i dea aspect de orăşel de provincie, imagine ce a înlocuit tradiţionalul aspect de târg moldovenesc prăfuit şi dominat de gunoaiele locatarilor aruncate la întâmplare.
Intrat primar pe uşa fostei case de cultură transformată de primarii social-democraţi postdecembrişti în sediu de primărie, Buţura a constatat că aspectul interior al instituţiei în care se iau decizii privind viaţa prezentă şi viitoare a comunităţii are un aspect rece, neprimitor, de birouri pe şantier.
În nici două luni de zile a reuşit să schimbe înfăţişarea instituţiei şi să-i dea un aer primitor, o notă de eleganţă şi în acelaşi timp să-i imprime o personalitate pe măsura rangului instituţional deţinut.
Am scris despre aceste schimbări de înfăţişare ce-au avut loc în Primăria Şt5efăneşti, impresionat fiind de spiritul gospodăresc al primarului. Am avut însă şi rezerve pentru că pe la noi, la români, orice minune ţine trei zile.
La începutul acestei săptămâni am ajuns din nou în Ştefăneşti pentru a mă documenta cu privire la o anumită familie de evrei. Am intrat în primăria cunoscută de ani şi ani. Aceiaşi eleganţă dar şi o linişte suspectă. Lipsea forfota activităţii şi prezenţa pe hol a cetăţenilor ce vin zilnic împinşi din spate de diferite nevoi birocratice. Nu înţelegeam ce s-a întâmplat. Mi-a ieşit în cale o domnişoară şi mi-a spus că activitatea primăriei s-a mutat în noul sediu iar aici funcţionează biblioteca orăşenească.
Am rămas derutat, Habar nu aveam că în Ştefăneşti se lucra la un nou sediu de primărie. Obişnuit ca în în cele patru mandate de primar, social-democratul Ştefănel Rusu să nu tulbure liniştea fostului târg evreiesc, n-am luat seama că acea construcţie la care am văzut că se lucra de vreo doi ani este de fapt noul sediu al primăriei.
Nu i-a fost dat primarului PSD să taie panglica pentru că în urma alegerilor din 5 iunie a anului trecut orăşenii l-au votat masiv pe liberalul Florin Buţura şi n-au greşit. În paralel cu schimbarea înfăţişării vechiului sediu de primărie, Buţura s-a ocupat intens şi de construcţia noului sediu aşa că în decembrie anul trecut a reuşit să-l facă funcţional şi întreaga activitate să fie mutată aici.
Noul sediu este o clădire impresionantă pentru orăşelul rural şi completează fericit arhitectura centrală a oraşului, dându-i aspect de orăşel cochet de provincie. Dacă pe afară clădirea arata ca o bijuterie arhitectonică, eram convins că în interior voi regăsi cunoscuta atmosferă de instituţie mutată în clădire nouă unde rostul lucrurilor mutate nu a fost găsit la toate, acel miros de var proaspăt şi chiar urme de moloz.
Nimic din toate acestea! Şi prin interior clădirea arată excelent, dotată cu tot ce este necesar, primitoare şi mai ales spaţioasă. Compus din două corpuri, actualul sediu al Primăriei Ştefăneşti este cu adevărat o mândrie a localnicilor.
Pe primarul Buţura nu l-am găsit dar m-am întreţinut cu viceprimarul Toader Rotari (foto), profesor de matematică la bază. Aşa am aflat că investiţia a costat în jurul a 4 milioane de lei şi că documentaţia a fost iniţiată de fostul primar Ştefănel Rusu, tot el a organizat şi licitaţia şi a început construcţia dar dar n-a mai apucat să finalizeze lucrarea.
Cu spiritul gospodăresc al omului de afaceri, Florin Buţura i-a ţinut din scurt pe constructori şi în jumătate de an a reuşit să-i scoată din interior cu toate uneltele lor, lăsând totul pregătit pentru mutatul în casă nouă şi în prag de An Nou.
Dacă o va ţine aşa cum a început, primarul Buţura va trebui să fie luat ca exemplu de colegii săi din judeţ, mai ales de către cei care se roagă de constructori să termine ce-au început cu ani în urmă.
Cât despre târgul Ştefăneşti aflat lângă apa Prutului, merită amintit că este un târg patriarhal cu o istorie încărcată, în perioada Evului Mediu aici având loc mai multe lupte ale domnitorilor Moldovei cu turcii şi tătarii. Cea mai cunoscută rămânea a lui Ştefan cel Mare din 1476 când a oprit pe apa Prutului năvala tătarilor veniţi din hanatul Crimeiei. În Evul Mediu târziu târgul, considerat vad bun de negoţ, a fost populat de către o comunitate puternică de evrei. Din această comunitate s-au ridicat rabini celebri. Sub comunism evreii, cei care n-au ajuns în cimitir, s-au tras spre Israel. Lăsând în urmă doar amintirile despre ei.
M-am interesat de la viceprimarul Rotari dacă există vreo monografie a târgului şi mi s-a spus că există una dar puternic politizată şi nu cuprinde istoricul localităţii cu evoluţia ei economică, socială şi demografică în timp. M-am despărţit de viceprimar impresionat de ce mi-a arătat acesta că este preocupat în cercetarea matematicii, mai corect spus în anumite probleme de geometrie. Dar despre acest subiect voi scrie cu alt prilej.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 16.03.2017
Bancul zilei: Limbaj codificat ginere - socru
Botoşani: La Primăria Flămânzi jefuirea banului public continuă nestingherit
Ioan Rotundu
Ministerul de Externe le-a cerut diplomatilor romani sa participe la receptiile de Ziua Ungariei
Bild, editorial virulent impotriva lui Recep Tayyip Erdogan:
Micul om din Bosfor isi distruge tara
15 martie sa fie declarata sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania
Erdogan, o noua declaratie violenta impotriva Olandei:
Au masacrat peste 8.000 de bosniaci musulmani la Srebrenica
Ponta: Nu poti sa fii presedinte de partid si sa te duci in fiecare luna la Inalta Curte
Corina Cretu: Este nevoie de proiecte daca vrem cele 400 mil. euro alocate de UE
pentru sistemul sanitar romanesc
Liderii UE, atacuri la adresa Turciei dupa ce Ankara a acuzat Olanda de acte "naziste"
Corina Cretu: Rata de absorbtie a fondurilor europene pentru 2007-2013 va depasi 90%;
pierderile vor fi de 2 miliarde de euro
Guvernul este pregatit sa ia masuri de reducere a cheltuielilor
in cazul in care va constata depasirea tintei de deficit bugetar
PNL solicita publicarea deciziilor de finantare a proiectelor Programul National de Dezvoltare Locala.
Turcan: "Exista temerea ca acesti bani ii vor transforma pe primari in pioni manevrati politic"
Turcan: Radulescu reprezinta un pericol la securitatea cetateanului
Schimbari la varful Directiei Antifrauda din ANAF.
Au fost inlocuiti seful directiei si inspectorul general
Sebastian Ghita a fost localizat in Serbia
Avertisment: nu scoateti Romania din UE
Anunt intrerupere alimentare cu aoa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog