Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Reportaje
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7787 lei
1 USD = 4.3149 lei


Număr accesări
Astăzi:
9553
De la 07 Ianuarie 2003
72515528

Bilanţ al activităţii pompierilor în prima jumătate a anului

  • peste 100 de vieţi omeneşti salvate
  • 15 July 2009, 23:00
Pompierii botoşăneni au salvat în prima jumătate a anului peste 100 de vieţi omeneşti şi bunuri materiale de peste 50 milioane de lei. Botoşănenii au solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţ㠄Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în 444 de cazuri, cu peste 30% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, fie pentru că le-a luat foc casa, depozitul de furaje, anexele din curte, vegetaţia uscată de pe păşune ori pentru că nu puteau intra în casă sau să-şi transporte rudele bolnave la spital, ori să-şi recupereze trupurile neînsufleţite ale celor dragi din adâncul apelor.
Pompierii au fost solicitaţi de botoşăneni şi atunci când ploile, vântul sau grindina le-au distrus sau inundat casele. Împărţite pe categorii, misiunile reprezintă 187 incendii, 54 arderi necontrolate, 75 de intervenţii S.I.A.M.U.D., 5 inundaţii, 11 asanări de muniţie rămasă neexplodată şi 112 alte de alte intervenţii. Numărul situaţiilor de urgenţă produse la nivel de judeţ au crescut cu aproape 100 faţă de perioada similară anului trecut şi ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, neglijenţei cetăţenilor şi creşterii numărului accidentelor rutiere.
„Pe timpul misiunilor au fost salvate peste 100 de persoane: 84 adulţi şi 19 copii, 493 animale mari şi mici, 153 păsări, fiind protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 50 milioane lei. Un număr de 131 din cele 187 incendii, inclusiv cele produse la vegetaţia uscată şi gropile de gunoi, au fost stinse în cooperare cu membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. Pagubele au fost estimate la aproape 1.000.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Botoşani, Dorina Lupu, specificând că mai bine de jumătate din incendii s-au produs la gospodăriile cetăţeneşti.
Clasificarea după sursa de aprindere relevă faptul că 14,4% dintre incendii au avut drept cauză coşurile de fum defecte sau necurăţate, 12,2% au fost provocate de copii, 10,1% au fost provocate cu intenţie, alte 9,6% dintre evenimentele cu foc au fost generate de instalaţiile electrice defecte sau cu improvizaţii, 8% generate din neglijenţă de fumători, 6,4% au fost provocate de aparatele electrice sub tensiune sau nesupravegheate, 8,5% de jarul căzut din sistemele de încălzit, iar 14,4 % de focul deschis.
În prima jumătate a anului 2009, numărul arderilor necontrolate de mirişti, vegetaţie uscată, gropi de gunoi aproape că s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. O cauză evidentă a evenimentelor de acest tip a fost nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul desfăşurării lucrărilor de igienizare a terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, gunoaielor, deşeurilor sau a altor materiale combustibile. Acestea trebuie însă coroborate cu implicarea insuficientă a autorităţilor locale şi a componentei preventive a serviciilor de urgenţă voluntare. Începând cu luna iunie la nivelul inspectoratului au început să-şi exercite atribuţiunile şi scafandri echipei de căutare-salvare de la înec din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani. Până în prezent au executat 2 misiuni complete de recuperare a tot atâtea corpuri neînsufleţite. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Examen de titularizare cu copiuţe şi restricţii de participare
Copil otrăvit cu insecticid
Făină şi zahăr de la Uniunea Europeană
Ambulanţe noi pentru SJA
Reacţia preşedintelui Băsescu la sondajele de opinie
Un nou mod de a ajunge ministru
Băsescu a mulţumit societăţii civile din Basarabia că promovează valorile româneşti
La medic
Românul şi pofta-n cui
Manuscriselor semnate de Dumitru Iov şi confiscate de securitate au dispărut
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 16 iulie
Unul dintre ucigaşii lui Petru Bârlădeanu a fost arestat
Macovei a obţinut preşedinţia comisiei interparlamentare cu Republica Moldova
Celor care pleacă la muncă în străinătate trebuie să li se facă contracte în română
Diaconescu îşi cere scuze pentru gafa SIE de la Chişinău
dar Răzvănel când o va face?
Protopopul Leonte dă cu crucea peste păun, simbolul Botoşanilor
Convorbiri pe bază de card pentru deţinuţii botoşăneni
Activitatea Teatrului „Mihai Eminescu” înfloreşte mai mult ca niciodată!
Tragedie auto în comuna Roma
Minor fugit de acasă găsit de agenţii comunitari în Botoşani
Judecătorii l-au făcut proprietar pe Mihalcea pe baza metodei deducţiei (II)
şmecher de Bucureşti, Mihalcea are şi clădirea şi banii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă