Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15713
De la 07 Ianuarie 2003
79678652

Bilanţ al misiunilor pirotehnice desfăşurate de ISU

  • 9 February 2009, 23:00
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a executat anul trecut 22 de misiuni pirotehnice pe teritoriul judeţului Botoşani ocazie cu care au fost identificate 90 de proiectile de artilerie, 8 grenade de mână de război 1 bombă de artilerie şi 43 de elemente de muniţie de infanterie.
Majoritatea elementelor de muniţie au fost descoperite în timpul executării unor lucrări agricole. Muniţia se afla într-o strare avansată de degradare, dar deosebit de vulnerabilă în cazul în care ar fi fost mânuită de către persoane neavizate.
Cea mai mare cantitate de muniţie de artilerie (81 de proiectile de diferite calibre) a fost descoperită pe 3 noiembrie 2008, când personalul specializat în misiuni de asanare pirotehnică din IJSU Botoşani a fost solicitat să se deplaseze în satul Rediu, comuna Răuseni în vederea ridicării a trei proiectile de pe tarlaua Chişculiţa.
Echipa pirotehnică, condusă de colonel Petru Dolachi - Pelin a identificat cele trei proiectile. În urma cercetării terenului cu mijloace de detecţie a metalelor au descoperit existenţa unei mari cantităţi de muniţie de artilerie, de diferite calibre, constituite într-un depozit de muniţie rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial.
Depozitul era situat la o adâncime de aproximativ 20 – 25 de centimetri iar în cazul efectuării unor lucrări de arătură la o adâncime mai mare de 25 de centimetri exista riscul exploziei a muniţiei.
Proiectilele erau aşezate pe mai multe rânduri şi straturi. Bine conservate şi aflate într-o perfectă stare de funcţionare proiectilele pot exploda în cazul unor şocuri mecanice sau electrice.
Întrucât proiectilele se aflau în stare activă cu un grad ridicat de pericol la transport şi manipulare s-a luat decizia ca distrugerea să se facă la faţa locului.
Şedinţa de distrugere a elementelor de muniţie a fost executată de o echipă de specialişti din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale Judeţelor Botoşani şi Suceava, condusă de colonel Petru DOLACHI – PELIN (IJSU Botoşani) şi lt. colonel Cristinel ANTON (IJSU Suceava).
Pe lângă muniţia asanată de pe tarlaua Chişculiţa au fost distruse şi 30 de elemente de muniţie descoperite pe raza judeţului Suceava.
Pentru distrugerea muniţiei s-au folosit 30 de kilograme de trotil.
După această operaţiune s-a executat asanarea gropilor şi a terenului înconjurător, constatându-se că nu au rămas materiale neexplodate, iar întreaga cantitate de exploziv şi mijloace de iniţiere a fost consumată în teren. Aceasta este cea de-a treia operaţiune de distrugere a muniţiei descoperite în judeţele Botoşani şi Suceava, executate de personalul specializat al IJSU în 2008.
Întrucât o cantitate însemnată de muniţie s-a descoperit şi anul trecut în curtea unor firme de colectare a fierului vechi personalul Serviciului de Protecţie Civilă a executat controale la cei 10 operatori economici care colectează fier vechi, în toate cele 23 de puncte de colectare.
În 2007 personalul autorizat din cadrul Serviciului de Protecţie Civilă a participat la 23 de misiuni pirotehnice pe teritoriul judeţului Botoşani ocazie cu care au fost descoperite 36 de proiectile de diferite calibre, 30 de grenade, 7 bombe de artilerie, 42 elemente de muniţie de infanterie. Minisunile pirotehnice reprezintă 6% din totalul intervenţiilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga”, al judeţului Botoşani.
Totodată, echipa pirotehnică a acestui serviciu a desfăşurat în 2007 două activităţi pirotehnice în care au fost distruse cele 118 muniţii şi elemente de muniţie asanate.
Muniţia rămasă neexplodată de pe timpul conflictelor militare este deosebit de periculoasă deoarece pe timpul operaţiunilor de cercetare, identificare, transport, depozitare şi distrugere a acesteia se pot produce accidente grave soldate cu pierderi de vieţi omeneşti.
Pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani reamintesc cetăţenilor că în cazul în care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să le lovească sau să le mişte din locul în care au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele muniţiei sau să le ridice, transporte sau depoziteze în încăperile locuinţelor, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi. Să anunţe IJSU sau Poliţie prin telefonul de urgenţă 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente.
SUBOFIŢER RELAŢII PUBLICE
Plt., Dorina LUPU

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tăriceanu ar putea rămâne fără imunitate, după scandalul Sterling
Geoană , PSD şi Mefisto!
Mircea Geoană a pus capac Parteneriatului pentru România
Noul sezon “O-la-la” incepe la Pro Tv chiar de Ziua Indragostitilor
Politicienii ungurii instigă bisericile maghiare împotriva românilor
Ultimul ministru de externe al Germaniei de Est în vizită la Chişinău
Comentariul comentariilor XXVII
(Ioan Rotundu)
Senatorul italian Piergiorgio Stiffoni denunţat de români
Moş Ion Roată are strănepoţi la Harvard
Prima de casare: în România - sub 1.000 de euro, în Belgia - 4.000
PC vrea să fie factor de echilibru între PSD si PDL
Horoscop
Ca între popi
Afacei în care totdeauna unul va pierde
Hai să importăm poliţişti maghiari
Ţâbuleac nu glumeşte, sancţionează!
Românul şi fe-mart
Diaconu a declanşat răfuiala cu fostul primar Egner
Egner are posibilitatea de a alege între puşcărie şi spitalul de psihiatrie
Primarul Viţel se uită la bugetul local ca la poartă nouă
Criza economică îi va ţine acasă şi pe actori
Conducere nouă la Direcţia Veterinară
Pensionarii mereu au de spus câte ceva
Cu şomajul stăm prost, dar vom sta şi mai prost
Medicii cardiologi vor putea pune diagnostice mai corecte
Dacă loaza nu învaţă, profesorul va avea probleme la leafă
Cod roşu va însemna internarea pacientului
Munca profesorilor din comisiile de examinare va fi plătită
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă