La sediul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani a avut loc vineri, în prezenţa oficialităţilor, bilanţul pentru anul precedent. Pe lângă prefect au mai participat la întâlnire şi şefii celorlalte structuri ale MAI dar şi angajaţi ai instituţiilor cu care pompierii colaborează. Potrivit datelor prezentate pompierii botoşăneni, în anul 2012 au fost solicitaţi să intervină în 6.490 situaţii de urgenţă, în medie 19/zi, faţă de 4278 câte au fost în anul 2011. Dintre acestea 728 au fost incendii; 4.371 cazuri de urgenţă asistate de SMURD iar 725 au fost alte situaţii/cazuri de urgenţă.
Valoarea bunurilor salvate de pompieri, în urma incendiilor, se cifrează la 66.039.600 lei, pagubele produse fiind de 3.116.270 lei. În urma intervenţiilor angajaţilor ISU au fost salvate 108 persoane iar două au fost rănite în evenimente, fiind de asemenea salvate de pompieri. Din păcate pompierii nu au putut salva în 2012 17 persoane, ce au decedat în diferite evenimente, de la accidente rutiere la incendii. De menţionat este că nimeni nu şi-a pierdut viaţa după ce pompierii au ajuns la locul intervenţiei.
Majoritatea incendiilor s-au produs şi în acest an la gospodăriile cetăţeneşti, 361 incendii, reprezentând (85 %) din totalul incendiilor (402 incendii în anul 2011 şi 325 incendii în anul 2010).
Acest aspect trebuie analizat în raport de cauzele de incendiu şi constatăm că majoritatea incendiilor au drept sursă acţiunea sau inacţiunea umană: neîntreţinerea mijloacelor de încălzire, nesupravegherea acestora, nesupravegherea copiilor, nesupravegherea focului deschis pentru lucrări de igienizare şi, la fel de grav, în multe situaţii, toate acestea pe fondul consumului de produse etilice a declarat colonelul Radu Anton, şeful ISU Botoşani.
Prefectul Costică Macaleţi i-a felicitat pe pompieri şi nu numai pentru efortul depus de-a lungul anului trecut. Mulţumesc structurilor din Ministerul Afacerilor Interne comandanţilor de la armată şi militarilor, serviciului de urgenţe medicale şi echipajelor de la ambulanţă. Situaţiile de urgenţă presupun o anumită atitudine şi vă felicit pe toţi pentru că aţi avut această atitudine în salvarea vieţilor.
Mulţumesc public domnului Radu Anton şi celorlalţi comandanţi. Au fost perioade când în spatele fiecărei autofreze, al fiecărui utilaj era un pompier sau un jandarm, nu pentru a controla ci pentru a fi de ajutor. Ceea ce facem este în serviciul populaţiei şi de aceea vreau să mulţumesc a menţionat prefectul judeţului. (Adrian Marcu)