Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
32508
De la 07 Ianuarie 2003
103135196

Bilanţ pentru anul 2021 al luptei împotriva corupţiei

  • Ioan Rotundu
  • 3 January 2022, 16:22
În plan naţional anul 2021 s-a dovedit nefast pentru lupta împotriva corupţiei. Înfiinţarea de către PSD prin Liviu Dragnea a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a blocat orice anchetă a celor din DNA privind magistraţii corupţi.
De fapt asta s-a şi urmărit de către Dragnea: crearea unei structuri care să-i protejeze pe magistraţii care apără pe înalţii corupţi, cei mai mulţi din PSD. Praful s-a ales din strădania Codruţei Koveşi de a curăţa mai întâi justiţia de corupţii care se înmulţiseră graţie protecţiei din mediul politic iar corupţia s-a reinstalat în justiţie şi mai comod decât era cu puţini ani în urmă.
La nivel de judeţ Botoşani corupţia s-a simţit şi se simte la ea acasă atât în structurile poliţiei cât şi ale justiţiei. Iar anul 2021 mi-a oferit prilejul de a dezvălui public multe astfel de cazuri de corupţie. Cei din cadrul SIIJ şi-au făcut datoria: aceea de a-i apăra pe magistraţii corupţi care la rândul lor i-a protejat pe poliţiştii şi politicienii corupţi.
Publicaţia săptămânală Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi a rămas singura publicaţie locală care s-a ocupat şi va continua să se ocupe de aceste forme de manifestare a corupţiei.
Trebuie de remarcat că şi corupţii şi-au perfecţionat mecanismele de a bloca anchetele jurnalistice şi a-i pedepsi pe jurnaliştii care nu li se supun cerinţelor lor. Dacă în urmă cu vreo doi ani corupţii se limitau mai mult la a transmite ameninţări sau a ordona controale asupra activităţii patronilor de presă, din anul 2021 s-a accentuat şi a devenit o armă puternică de luptă folosirea hărţuirii cu procese.
De frica acestor procese la nivel de Botoşani nu mai avem jurnalişti de investigaţie şi dezvăluiri de fapte şi acte de corupţie comise de înalţi funcţionari în structurile teritoriale ale administraţiei publice.
Am constatat folosirea a două metode de intimidare. Prima, cea de a cere judecătorilor emiterea unei ordonanţe preşedinţială prin care să se blocheze publicarea oricărei informaţii privind cazul de corupţie instrumentat jurnalistic. Dacă această primă metodă a dat greş, atunci se trece la cea de-a doua, respectiv chemarea în judecată prin a se cere sume uriaşe de bani jurnalistului încăpăţinat să continue investigaţiile sau patronului mijlocului media, sume cu titlu de daune morale pentru ştirbirea imaginii publice.
Niciuna dintre aceste două metode n-a dat rezultate pentru noi, cei de la Jurnalul, procesele intentate neoprindu-ne din drumul investigaţiilor chiar şi atunci când câte un judecător corupt ne-a interzis să mai publicăm informaţiile noi obţinute.
Iată un tablou al modului în care am fost hărţuiţi cu procese în cursul anului 2021, c u precizarea că, neavând bani de avocat, ne-am apărat singuri iar reclamanţii au angajat avocaţi cu pretenţii profesională:

I. Dosare mai vechi soluţionate definitiv în cursul anului 2021
1. Cel mai celebru proces a fost cel intentat de către Florin Talpan, colonelul-magistrat prof.univ.dr. la Academia Militară Bucureşti prin care s-a solicitat suma de 100 mii euro pe motiv că i-am denigrat imaginea atunci când am publicat că s-a oferit să-l sprijine pe poliţistul Romică Gorgan în procesele sale intentate tot nouă. Dosarul nr. 2706/40/2018 s-a judecat la fond la Tribunalul Botoşani, colonelul pierzând procesul. A urmat apelul la Curtea de Apel Suceava şi recursul la ÎCCJ Bucureşti unde, prin Decizia civilă nr. 384/18 februarie 2021 ÎCCJ a pecetluit definitiv soarta procesului pe care colonelul-magistrat l-a pierdut într-un mod ruşinos în raport cu statutul său social.

2. Agentul de poliţie Ciprian Vaipan din cadrul Poliţiei Oraş Ştefăneşti şi soţia sa Raluca, prof. de ed. fizică la liceul din acelaşi oraş, ne-au chemat în judecată pentru că le-am dezvăluit public un lung şir de fapte de corupţie. Dosarul 7187297/2020 s-a judecat la Judecătoria Săveni. Pentru că soluţia unei ordonanţe preşedinţială de a ne bloca să mai putem publica despre activitatea lor infracţională a fost respinsă de judecător, s-a trecut la judecarea pentru daune morale, soţii Vaipan solicitând suma de 90 mii lei. Pe parcursul procesului noi am descoperit noi fapte de corupţie comise de către cei doi soţi, iar ca să scape de o eventuală răspundere penală soţii Vaipan au ales calea de a-şi retrage cererea de chemare în judecată.
Prin Sentinţa civilă nr. 518/1 iulie 2021 Judecătoria Săveni acceptă retragerea acţiunii şi închide procesul.

3. În 20 ianuarie 2020 s-a publicat articolul intitulat „Ce preţ s-a pus pe capul lui Mărăndel, şeful BIPI din cadrul IPJ Botoşani”, articol din care reieşea că fostul comisar şef, pensionat forţat cu ajutorul Jurnalului, Dumitru Aioanei a oferit, într-un cadru de agapă la pensiunea Boema patronată de către Mirel Vlas, patronul societăţii Tehnic Asist, suma de 500 mii euro celui careŹ-l va demite din funcţie pe Mărăndel pe care-l considera principalul vinovat al pensionării sale forţate.
Singurul care a simţit nevoia să apere onoarea lui Aioanei a fost chiar patronul Vlas care ne-a chemat în judecată şi a cerut suma de 50 mii lei pe motiv că i-am stricat imaginea pensiuni şi a societăţii sale aflată în insolvenţă. De râsu’ – plânsu’ să constaţi că un patron care şi-ţa băgat firma în faliment dă vina incapacităţii sale manageriale pe o publicaţie care a dezvăluit un grav act de corupţie. Dosarul nr. 1028/193/2020 s-a judecat la Judecătoria Botoşani iar Vlas a pierdut procesul., L-a pierdut şi la Tribunalul Botoşani, în apel.

4. În urma dezvăluirilor despre amploarea pe care a luat-o fenomenul contrabandei cu ţigări, inclusiv pe raza judeţului Botoşani, be-am pricopsit cu un proces intentat de către liderii de sindicat ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Frontier㠖 Filiala Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi. Florin Zlate, Cristian Radu şi Bogdan Constantin au cerut Judecătoriei Botoşani, dosar nr. 2184/193/2021, să emită o ordonanţă preşedinţială prin care să ni se interzică să mai publicăm articole despre contrabanda cu ţigări. Li s-a respins cererea, inclusiv în apelul adresat Tribunalului Botoşani.

5. În ajutorul lor a sărit însuşi şeful cel mare, Adrian Diugu (foto), preşedintele SNPF Bucureşti care a solicitat Tribunalului Botoşani, dosar nr. 1377/40/2021 emiterea aceleaşi ordonanţe preşedinţiale prin care să fim opriţi să mai publicăm articole despre implicarea liderilor SNPF în contrabanda cu ţigări. A pierdut şi el procesul.

6. Nemulţumit că judecătorul nu i-am împlinit solicitarea, Adrian Diugu ne-a chemat în judecată în al doilea dosar nr. 1378/40/2021 prin care ne-a solicitat daune morale în sumă de 200.001 lei pe motiv că i-am şifonat imaginea de lider de sindicat naţional al SNPF. Fost poliţist de frontieră în cadrul ITPF Iaşi şi prins de către şeful său cu muta ascunsă sub tastatura calculatorului, Diugu pare a fi obişnuit cu bani mulţi, suma de 200 mii lei fiind probabil pentru el doar ceva mărunţiş. I s-a respins cererea ca nefondată.
)Va urma)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Primăria Mihai Eminescu - Comunicat de presă
Horoscopul săptămânii 3 – 9.01.022
Bancul săptămânii: Ginerele şi soacra
Catrenul săptămânii
oan Mamaische
Anul 2021 i-a adus miliţianului poliţist Gorgan o ploaie de condamnări
Ioan Rotundu
Bilanţ pentru anul 2021 al luptei împotriva corupţiei (II)
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă