Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Mondene
Reportaje
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1429
De la 07 Ianuarie 2003
123111828
pnl

Bilanţul incendiilor

  • 7 October 2009, 23:00
Neatenţia, neglijenţa şi inconştienţa unor cetăţeni sunt responsabile de producerea a peste 60 de incendii pe raza judeţului Botoşani în luna septembrie. Distrugerea prin incendiere a unor resturi vegetale, jocul copiilor cu focul, fumatul în locuri nepermise sau acţiunea intenţionată sunt principalele cauze care au generat luna trecută 19 incendii la furajele depozitate în curţile unor botoşaneni, 16 incendii la locuinţele sau anexele gospodăreşti şi 22 de incendii de vegetaţie uscată.
La acestea se adaugă alte 3 incendii izbucnite la autoturisme aflate în trafic. Flăcărie au distrus parţial 16 case şi anexe, trei autovehicule, peste 250 de tone de furaje şi vegetaţia uscată de pe 100 de hectare, pagube estimate de proprietari la aproximativ 700.000 lei. Subunităţile inspectoratului şi membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, au reuşit să protejeze de foc bunuri materiale în valoare de cca. 8 milioane de lei. Ponderea mare de incendii de la gospodăriile cetăţeneşti impune fiecărui cetăţean să dovedească mai multă responsabilitate în acţiunile proprii, să-şi însuşească normele de prevenire a incendiilor, să le transmită pe orice cale şi altora şi să ia atitudine împotriva celor care le încalcă.
Incendiile produse în gospodăriile populaţiei, s-au soldat de multe ori cu pierderi de vieţi omeneşti, răniri grave şi distrugeri importante de bunuri materiale, afectând în special persoanele în vârstă sau singure, şi au avut la origine, de cele mai multe ori, neglijenţa umană. Pe lângă cauzele menţionate anterior (distrugerea prin incendiere a unor resturi vegetale, jocul copiilor cu focul, fumatul în locuri nepermise sau acţiunea intenţionată) incendiile produse în gospodării sunt cauzate şi de exploatarea instalaţiilor şi echipamentelor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii. Probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalaţii este mai mare, deoarece acestea sunt utilizate o perioadă de timp mai îndelungată, fără a fi verificate şi reparate.
Cea mai frecventă împrejurare este suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori ce depăşeşte puterea instalată. De asemenea, se pot produce incendii dacă se utilizează siguranţe supracalibrate.
O altă cauză o constituie instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlane şi coşuri de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate la timp.
Sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La recerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. O problemă aparte o constituie sobele metalice (fără acumulare de căldură). Acestea trebuie fi amplasate pe un postament izolator din cărămidă.
Atât sobele metalice cât şi burlanele vor fi amplasate la distanţa de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire, nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile indiferent de construcţia lor se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare. Important de reţinut este ca în sobe, focul să nu fie aprins cu lichide inflamabile, sobele trebuie supravegheate pe timpul utilizării, iar jarul şi cenuşa aruncate în gropi special amenajate.
Pentru sobele care funcţionează cu combustibil solid în faţa uşilor de alimentare se fixează o tablă metalică cu dimensiunile de 50 x 70 cm pentru protejarea pardoselii combustibile. Se admite folosirea combustibilului gazos (gaz metan, G.P.L.) numai la sobe ori alte mijloace de încălzire omologate – fabricate expres pentru acest fel de combustibil.
În afară de aceste cauze, în perioada toamn㠖 iarnă s-au produs frecvent incendii din cauza afumătoriilor improvizate ori utilizate necorespunzător. De asemenea amintim de cauzele de incendiu produse în atelierele de producţie, care în mod frecvent în această perioadă, au la bază folosirea unor mijloace şi instalaţii de încălzire improvizate, neverificate, suprasolicitate şi, de multe ori, folosite fără să fie supravegheate de personal instruit şi calificat (autorizat). (Plt. Dorina LUPU – ISU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Lupu îşi schimbă părul dar năravul ba
Vizita Delegaţiei Comisiei Europene la românii din Timoc
Cum a distrus Gh. Duca Academia de Ştiinţe a Moldovei
Discuţii între Patriarhul Daniel şi consulul Lia Roberts
despre viitoarea biserică românească
Scade numărul românilor angajaţi legal în Spania
„Suntem ceea ce mâncăm”
Monica Columbeanu si-a implinit un vis
Consilierul autovictimizat şi afacerea sa ratată
încinge spiritele în Primăria Flămânzi
Program TELE'M Botoşani, joi
Ţurcanu învârte sucitorul liberal
O frescă a politicii botoşănene postdecembriste
Eveniment editorial la care sunteţi invitat
Domn’ Costică şi chiloţii buclucaşi
Cerşetori la poarta Guvernului
Săptămâna aceasta se redeschid Galeriile de Art㠄Ştefan Luchian”
În loc de telefon a prostit-o cu un săpun
A fost descoperit şoferul care a lovit un copil şi a părăsit locul accidentului
Au „pus-o” de mămăligă
N-au primit salariile, dar vor primi amenzi
Nevoia de medici de familie există, ei lipsesc
Stomatologului Marius Enache nu-i este frică de bolnavii HIV/SIDA
Campania de vaccinare împotriva gripei de sezon gata de start
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog