Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
12449
De la 07 Ianuarie 2003
77857487

Biserica Ortodoxa Sârbă instigă la violenţă împotriva românilor

  • în Timoc şi a Părintelui Boian
  • 24 August 2009, 23:00
Sambata 22 august, fiind chemat sa faca slujba de inmormantare a unei credincioase romance din satul Zlocucea, pe sarbeste Alecsandrovat, de langa Negotin, in Timoc, Parintele Boian Alexandrovic s-a vazut atacat de catre preotul sarb al satului vecin sarbesc Raiat, care era insotit de mai multe persoane pe care le instiga sa strige: „daca sunt romani, duca-se in Romania...", transmite Romanian Global News.
Preotul sarb venise cu o masina fara numar pentru a nu putea fi identificata si ameninta spunand ca preotul roman nu are dreptul sa slujeasca.
Inmormantarea s-a desfasurat fara incidente dupa care parintele Boian a mers la Politia din Negotin unde a anuntat de incident si a cerut sa se ia masuri. Politia a fost extrem de cooperanta si a luat nota de eveniment, urmand sa cerceteze faptele petrecute.
Intr-un protest public, Comitetul pentru drepturile omului din Negotin, protesteaza vehement fata de ura asa zisilor credinciosi si membrii ai Bisericii Ortodoxe Sarbe.
„Membrii comunitatii romane/vlahe din Serbia de Nord-Est sunt hartuiti si infricosati incontinuu de catre preotii Bisericii Ortodoxe Sarbe si de escorta lor „civila" ori de cate ori rudele decedatilor cheama la inmormantare pe preotul Bisericii Ortodoxe Romane," se arata in protestul public. „Aceasta amenintare a fost denuntata politiei negotiniene, de la care se cere sa cerceteze intregul caz si in viitor sa previna astfel de amenintari.
Comitetul pentru drepturile omului din Nighotin in cadrul Retelei comitetelor pentru drepturile omului din Serbia CHRIS, de opt ani ofera asistenta juridica Bisericii Ortodoxe Romane in Serbia de Nord-Est, la institutiile interne si internationale si indica raporturile neprietenesti ale Serbiei cu aceasta Biserica, preot si credinci, precum si Legea foarte rea asupra comunitatilor religioase care este cauza tuturor problemelor create.
Varful conducerii al Republicii Serbia, desi instiintat de aceasta problema continua mai departe sa afirme ca nu exista incalcarea drepturilor omului si minoritatilor in aceasta parte a Serbiei, negand si rezolutia 1632 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 1 Octombrie 2008, precum si raportul raportorului ei special Juergen Herrmann despre discriminarea Bisericii Ortodoxe Romane in Serbia.
Comitetul pentru drepturile omului din Nighotin va initia un proces la institutiile juridice interne, de fiecare data cand se vor incalca drepturile individuale si/sau colective ale oricarui cetatean al Republicii Serbia sau comunitatii nationale".
La randul sau Centrului pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, din Zrenjanin, intr-o scurta analiza precizeaza legat de raporturile statului sarb cu Biserica Ortodoxa Romana din Timoc dupa vizita Presedintelui Romaniei la Cladova:
Preşedintele României Traian Băsescu în timpul recentei sale vizite la Cladova a spus c㠄încercăm să ne convingem într-un mod amical prietenii din Serbia că minoritatea română din ţara dumneavoastră trebuie să se bucure de toate privilegiile pe care le au sârbii în România; înainte de toate, mă refer la păstrarea limbii, culturii şi libertăţii religiei, ceea ce obligă minoritarii să fie cetăţeni loiali ai ţării în care trăiesc".
„Absenţa oricărei reacţii în presă la o nemulţumire clar exprimată a preşedintelui României faţă de poziţia vlahilor / românilor în răsăritul Serbiei este foarte surprinzătoare. Oricine interesat de relaţiile internaţionale ale ţării noastre poate observa că aceasta este esenţa declaraţiei sale. Cei care au citit documentul raportorului special Jurgen Herrmann, cât şi rezoluţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 1 octombrie 2008, ştiu că este o atitudine negativă fără dubiu faţă de discriminarea Bisericii Ortodoxe Române nu numai în ţara vecină, ci de asemenea şi la nivel internaţional. Ministerul Religiei condiţionează înregistrarea acestei biserici de acceptul Bisericii Ortodoxe Sârbe şi refuză permiterea activităţii protopopiatului BOR conform deciziilor proprii, restrângând morţiş lucrul BOR doar la regiunea Banatului." Se arata in analiza Centrului pentru Dezvoltarea Societatii Civile din Zrenjanin.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Steagul României ars la Seleus de către extremişti sârbi
reacţia deputatului Tudor Pantaru
Ţigări în valoare de 5200 de lei confiscate în week-end
100 de coşuri de gunoi „bucureştene” vor fi montate, de luni, în Flămânzi
Sfârşitul este aproape
Horoscop
Nemulţumirea lui Boc
Românul şi vremea ierbarelor şi a insectarelor
La 24 de ani, Daniela face minuni. Sunaţi-o!
Program TELE'M BOTOŞANI, marţi, 25 august
Copil dispărut fără urmă
Optează spre o carieră militară!
Analize gratuite pentru sân şi col uterin pentru femeile din Botoşani
Tradiţiile, arta, educaţia sunt valori care nu au graniţe
Cozi la protezele medicale
Neglijenţa îi costă, şi nu bani puţini
Bac cu noroc pentru unii, fără noroc pentru alţii
Pază severă pentru fetele din centrele de plasament
unele dintre ele sunt suspectate de practica prostituţiei
Pază severă pentru fetele din centrele de plasament
unele dintre ele sunt suspectate de practica prostituţiei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă