Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7800 lei
1 USD = 4.4131 lei


Număr accesări
Astăzi:
4412
De la 07 Ianuarie 2003
73829026
Biserica de la Ipoteşti, simbol eminescian, în mare pericol

Autorităţile judeţului să oprească nelegiuirea preotului Valeriu Tincu

  • Ioan Rotundu
  • 26 November 2017, 23:00
De mai multe zile primisem informaţia că la biserica Ipoteşti din cadrul Complexului Memorial „Mihai Eminescu” se intenţionează a se şterge pictura devenită celebră prin aura neagră a sfinţilor, în semn de doliu după moartea poetului Mihai Eminescu cerut autorităţilor bisericeşti de către marele istoric Nicolae Iorga.
Cum informaţiile erau insuficiente pentru a-mi trezi îngrijorarea că s-ar putea comite un sacrilegiu asupra acestei picturi, am amânat o documentare la faţa locului fiind prins de alte evenimente mult mai presante.
Aseară, târziu, a sunat telefonul redacţiei. Un cunoscut om de cultură botoşănean, foarte agitat, a ţinut să-mi precizeze că de astăzi, luni 27 noiembrie, la biserica monument Ipoteşti va pictura va fi ştearsă pe motiv că se fac lucrări de restaurare. Fiind in imposibilitate de a putea verifica informaţia, am decis s-o dezvălui public pentru ca autorităţile judeţului să intervină înainte de a se produce un dezastru. Chiar dacă era o oră întârziată, am dat totuşi un telefon la un alt cunoscut om de cultură şi l-am întrebat ce cunoaşte despre ce se întâmplă la biserica eminesciană. Aşa am aflat că preotul paroh Valeriu Tincu a cerut un fel de accept de la conducerea Memorialului Ipoteşti de a ţine slujbe în biserica eminesciană.
Viclean şi cu gânduri ascunse preotul ca mai toţi cei care poartă sutană. Pătruns în biserică, preotul a motivat că biserica trebuie consolidată prin acoperirea crăpăturilor din ziduri cu ciment.
Biserica aceasta este monument istoric de o deosebită valoare memorială atât pentru memoria poetul Mihai Eminescu cât şi pentru cea a istoricului Nicolae Iorga. În anul 1928, scriitorul Cezar Petrescu şi istoricul Nicolae Iorga au iniţiat o subscripţie publică pentru construirea unei biserici noi în Ipoteşti. Lângă bisericuţa familiei Eminovici a fost ridicată o noua biserică. Piatra de temelie a fost pusă la 28 iunie 1929. Primăriilor din localităţile apropiate (Băluşeni, Poiana, Truşeşti, Todireni, Bucecea) li s-au solicitat bani pentru construirea bisericii. Ţăranii din sat au cărat pietre de râu cu carul cu boi.
Lăcaşul de cult a fost sfinţit la 15 iunie 1939, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, de către mitropolitul Irineu Mihălcescu al Moldovei. [3] Cu acest prilej, Nicolae Iorga a plantat un brad argintiu în faţa bisericii. În 1944, biserica a fost vandalizată de armatele sovietice care au ocupat România. Soldaţii sovietici au tras cu pistoalele în pieptul Regelui Carol al II-lea (din tabloul pictat pe pereţii bisericii), precum şi în candela din faţa altarului.
În anul 2008, preotul paroh afirma că biserica are nevoie de restaurare, pereţii săi fiind crăpaţi foarte rău într-o parte din cauza alunecărilor de teren. De asemenea, pictura începea să se degradeze.
Iată că acum preotul Valeriu Tincu a decis cu de la el putere să intervină asupra picturii bisericeşti. Mi s-a spus ă preotul nu are aprobarea necesară de la Ministerul Culturii iar lucrările, dacă se vor a fi de restaurare, nu se execută de persoane autorizate de Direcţia Monumentelor Istorice din Ministerul Culturii.
După ce s-a pus lacăt pe poarta de intrare la biserica ctitorită de Ştefan cel Mare la Popăuţi de către Ioan Harpa stareţul mănăstirii, iată că un alt preot intervine asupra unui valoros monument istoric pentru că aşa crede el de cuviinţă că ia-r fi de folos.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Oeştişorul de aur pus în încurcătură
Horoscopul zilei de 27.11.2017
Ministrul Apararii: Miercuri semnam contractul pentru sistemele Patriot.
Este un semnal de descurajare a Rusiei si de aparare
Kelemen Hunor: Centenarul Unirii ar trebui sa fie o perioada in care majoritatea romana sa accepte si ceea ce cerem noi,
un dialog, in care vom avea o noua relatie
Cresterea rapida a salariilor pune in pericol competitivitatea Romaniei
si mareste deficitul de cont curent -O crestere economica sustenabila este improbabila
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 24.11.2017
Vladimir Putin a dispus ca economia Rusiei sa fie redirectionata pe fagas militar
Productia interna de gaze asigura 90% din consum,
furnizarea pentru consumatorii protejati este asigurata
Stephen Hawking a laudat un cantaret de muzica pop din China pentru ca i-a adresat o intrebare despre migrarea in cosmos
Romania trebuie sa faca parte din "nucleul dur" al UE
Cod portocaliu de ninsori si viscol valabil de luni seara pana marti dupa-amiaza
Cod portocaliu de ninsori si viscol valabil de luni seara pana marti dupa-amiaza
„Corupţia teste protectorul fratelui meu Ionică Nechifor”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă