Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8079 lei
1 USD = 4.4355 lei


Număr accesări
Astăzi:
12416
De la 07 Ianuarie 2003
74041757

Biserica de la Malainiţa se sprijină pe vechile mănăstiri româneşti din Timoc

  • 14 August 2008, 23:00
Biserica romaneasca de la Malainita incepe sa prinda viata o data cu chipurile sfintilor care imbodobesc peretii, transmite Timoc Press, preluat de Romanian Global News. Pictorul Mihai Dumitru lucreaza cu sarguinta de aproape trei luni intr-o liniste in care numai cele doua aranguri (clopote) tin masura timpului. Biserica, devenita deja legenda in Timoc, dar si peste hotare, este pictata in stilul vechi romanesc, asemanator celui folosit pentru manastirile din nordul Moldovei. “Ma ajuta Dumnezeu. Dumnezeu vine rar la om, dar asta simt eu cand pictez un chip”, spune artistul, care si-a pus pecetea si la Voronet, unde a pictat paraclisul bisericii. Acesta este convins ca atunci cand biserica de la Malainita va fi gata credinciosii care ii trec pragul vor simti ca biserica este a lor. Lucrarile ar uma sa fie finalizate pana pe 21 noimbrie, cand se sarbatoreste hramul bisericii de la Malainita - Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril.
Pictorul se consulta si cu parintele Boian Aleksandrovici. “Daca va randui Dumnezeu va sa vina si presedintele Basescu”, spune cu speranta in glas parintele romanilor din Timoc. Faptul ca Romania sprijina Serbia in drumul aderarii europene si nu a recunoscut independenta Kosovo ar fi trebuit sa convinga autoriatile sarbe ca romanii din Timoc trebuie sa se bucure in practica de toate drepturile unei minoritati dintr-un stat democratic, precum invatamantul si slujba religioasa in limba romana. Timocenii, care au muncit pentru a-si crea un nivel de trai ridicat , pot fi o punte intre Serbia si Uniunea Europeana si in nici un caz o stavila. “Sa fi spus ca Romania recunoaste Kosovo, acus aici ar fi fost foc”, crede parohul de la Malainita care a fost condamnat chiar si la inchisoare cu suspendare pentru ca a indraznit sa ridice acest sfant locas romanesc.
In ciuda apelului la dialog si cooperare lansat de Patriarhia Romana, episcopul sarb Iustin sa ii face in continuare probleme preotului Boian. El a fost chemat pentru a doua oara in fata tribunalului bisericesc al Episcopie Ortodoxe Sarbe din Timoc fiind amenintat cu caterisirea. Nici securitatea sarba nu sta deoparte. Mai multi romani care doresc sa faca donatii pentru biserica au fost sunati de lucraturi ai securitatii cu scopul de a-i intimida si a-i face sa renunte la acest gest sub pretextul ca nu este biserica sarbeasca.
Cand parintele Boian Aleksandrovici a pornit pe acest drum greu si si-a asumat sarcina de a ridica prima biserica romaneasca din Timoc el nu a facut altceva decat sa reinnoade traditia. Ruinele bisericilor si manastirilor ridicate de domnitorii romanii in Timoc sunt dovada acestui lucru. In satul Geanova (Dusanovac) de langa orasul Negotin se pot vedea pietrele de temelie ale unei manastirii de piatra despre care genovenii spun ca a fost romaneasca. Un perete ramas din absida altarului vorbeste inca de maretia acestei locas sfant care se afla la locul numit “Gura Duplieni”.
La numai cativa kilometri de aceasta, in mijlocul campurilor lucrate cu harnicie de romani se inalta enigmatica manstire Cologras (Koroglas in limba sarba) din satul cu acelasi nume (Milosevo). Biserica are o arhitectura rara, peretii avand in partea de sus mici gauri. Cand vantul sulfa, in interiorul acesteia se produce o muzica nemaintalnita. In jurul bisericii se afla pietre de morminte de pe care timpul a sters numele celor ce si-au gasit odihna de veci in acest loc. Exista mai multe legende privitoare la zidirea bisericii care isi asteapta inca dezlegarea din partea arheologilor. Poate cea ma interesanta, una dintre legende spune ca “biserica a zburat prin cer din Tara Romaneasca”.
Potrivit altor informatii, nu departe de locul manastirii s-a purtat batalia de la Rovine (1395), in care Mircea cel Batran a infrant armatele otomane, iar sfantul locas ar fi fost ridicat in cinstea crestinilor cazuti aici in confruntarea cu armata sultanului Baiazid. Se crede ca aici se afla mormantul Craiului Marco (Kraljevic Marko), nepotul de sora al voievodului roman Mircea. Craiul Marco s-a aflat insa sub flamura otomanilor ca vasal. In urma cu trei ani, incercarea Federatiei Romanilor din Serbia de a organiza o slujba pentru pomenirea celor cazuti in lupta, atat sarbi cat si romani, au fost zadarnicite de un grup de ultranationalisti in spatele caruia s-a aflat episcopul sarb Iustin. Scandalagii au blocat accesul catorva zeci de romani. Acuzat de politia sarba ca a organizat o miscare separatista?, secretarul Federatiei a avut castig de cauza in instanta.
La nord de Negotin, se afla o alta manstire - Vracna (Vratna in limba sarba), care se pare ca a fost ridicata de Sfantul Nicodim de la Tismana. Acum aceasta apartine Bisericii Ortodoxe Sarbe, dar romanii inca mai spera ca aici vor putea asculta slujba in limba lor. Numele manastirii vine de la Portile Vratnei - formatiuni calcaroase slefuite de natura sub forma unor porti uriase care par lucrate de mana omului. In fiecare an, pe 1 mai, timocenii obisnuiesc sa se adune cu mic cu mare in aceste locuri de o frumusete rara.
Alte troite si biserici se vor ridica in pamntul timocenilor. Anul trecut pe malul Dunarii, la Sarmanovat (Samarinovac in limba sarba), a fost sfintita o troita romaneasca. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Atenţie la ţepele pe care le puteţi lua în cazul mansardelor de la bloc
Program Tele'M Botoşani vineri, 15 august
Comentariul comentariilor (CLXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Un altfel de examen
Ministrului de Interne să pună steagul romanesc la sediile maghiarilor din Covasna
Ucraina ar putea deveni următoarea ţintă a Rusiei
Inspectorii de la Primării NU au voie să intre în locuinţele dvs.
Poate banca să îmi scoată casa la vânzare, dacă nu am plătit ratele?
Cum se derulează executarea silită a unui contract bancar de credit de consum
Leacul lui Băsescu pentru fierbinţeala lui Geoană
De ce l-a bătut Iliescu la fund pe Năstase
Muzeul de la Flămânzi renaşte din cenuşa trecutului istoric local
Dedeman şi-a deschis porţile şi la Botoşani
Fetiţă lovită de maşină sub ochii mamei
Şase comune cu PUG-uri pe cale de expirare
2.000.000 lei pentru înlăturarea efectelor provocate de inundaţii
Apă la cotă de avarie pentru săvinenii cu datorii
Sinistraţii din Rădăuţi Prut umblă cu memorii pe la Mediu
Pentru că n-are încotro, preşedintele Ţâbuleac a mai lăsat din condiţii
Oprişanu iar şi-a făcut de lucru cu pezevenghiul de Niculiţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă