Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15930
De la 07 Ianuarie 2003
122875997

Biserica nu crede nici când preoţii bătăuşi sunt filmaţi

  • 17 September 2010, 23:00
IPS Teodosie a aprobat propunerea Consistoriului monahal al Arhiepiscopiei Tomisului, de a ridica sanctiunea de suspendare din functia de staret al Manastirii Basarabi a lui Teotim Popa, anunta Mediafax. Motivul: agresiunea de care acesta este acuzat nu e dovedita si, mai mult, preotul nu se afla in lacas in momentul presupusei agresiuni. Teotim Popa a fost suspendat de Arhiepiscopia Tomisului, la sfarsitul lunii august, dupa ce pe internet a fost postat un filmulet in care acesta ar fi lovit un enorias ce patrunsese fara drept in curtea lacasului de cult.
Membrii Consistoriului monahal al Arhiepiscopiei Tomisului au declansat o ancheta dupa aparitia filmului in presa: "In urma difuzarii unui scurt film, cu fundal muzical, dar lipsit de sonor autentic (in care mare parte din scene sunt repetate ostentativ prin procedee tehnice speciale), postat pe editia online a ziarului Cancan din data de 27 august 2010, care prezenta un barbat cu fizionomie asemanatoare parintelui Protosinghel Teotim Popa, staretul manastirii de la Basarabi, judetul Constanta, implicat intr-o violenta fizica cu o persoana, in vecinatatea bisericii manastirii,
Arhiepiscopia Tomisului s-a autosesizat si l-a suspendat temporar din slujire pe sus-numitul staret, pana la finalizarea cercetarii si pronuntarea sentintei Consistoriului monahal. Aceasta masura a fost dictata de impactul negativ al mediatizarii excesive a unui tip de comportament care nu poate fi tolerat de catre Biserica Ortodoxa Romana, desi, nici in momentul de fata nu exista o plangere penala sau de alta natura la adresa Protosinghelului Teotim Popa", se arata in comunicat.
Potrivit documentului, dupa o ampla cercetare, care a implicat verificari la fata locului, din partea mai multor comisii de la Arhiepiscopia Tomisului si aducerea la Constanta, pentru audieri, din localitatea Botosani, a presupusei victime, pe numele sau Gheorghe Luminita, Consistoriul monahal a stabilit ca victima ezita in a-l identifica pe parintele Protosinghel Teotim Popa ca fiind autorul cert al agresiunii savarsite asupra sa, in imprejurarile prezentate de materialul video incriminator, declaratiile sale verbale fiind mai degraba confuze si inconsecvente
. Mai mult, in ziua audierilor (9 septembrie 2010) Gheorghe Luminita a sosit in Constanta, la Centrul eparhial, pentru audieri, dar a fost luat si dus de doi "membri marcanti" ai Asociatiei Drepturilor Omului si Protectia Minoritatilor - Constanta, cu care parea ca are o intelegere prestabilita, la biroul unui notar public, pentru a da, in prealabil, o declaratie cu privire la cele intamplate, in cuprinsul careia imputerniceste aceasta asociatie pentru a analiza declaratia sa cu discernamant si a lua masurile corespunzatoare, sustin semnatarii comunicatului. In plus, acestia spun ca presupusa victima ar fi fost internata la Spitalul de Psihiatrie din Botosani in urma cu doi ani, in decembrie 2008.
Reprezentantii Consistoriului monahal al Arhiepiscopiei Tomisului mai sustin ca verificarile minimale pe care le-au intreprins, cu privire la persoanele care se erijeaza in reprezentanti ai presupusei victime, ar fi scos la iveala, faptul ca Faitas Vasile, directorul executiv al "Asociatiei Drepturilor Omului si Protectia Minoritatilor - Constanta" este autorul mai multor inselatorii, avand la activ doua dosare penale pentru inselaciune, cercetate de Parchet si DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism), iar asociatia sa nu ar fi infiintata legal.
"Pusi in fata acestor evidente, monitorizate de presa vremii, cei doi reprezentanti ai asociatiei au disparut pur si simplu, "abandonandu-si" clientul la audieri. Acesta, a recunoscut apoi, printre altele, ca a fost sfatuit de catre cei doi aparatori ai drepturilor omului si de catre alti oameni din televiziunea OTV sa profite de situatia creata in media si sa ceara, nu pedepsirea autorului asa-zisei agresiuni, ci daune morale in valoare de 500.000.000 lei vechi din care, probabil, o cota parte sa revina ", a precizat sursa citata.
Protosinghelul Teotim Popa a negat, sub juramant, in fata ierarhului sau si a membrilor Permanentei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, atat prezenta in acel material video, pe care il considera "regizat sau procesat", cat si faptul ca ar cunoaste victima. Mai mult, in ziua agresiunii pe care o invoca Gheorghe Luminita, staretul spune ca nu s-a aflat nici macar in incinta manastirii, fapt probat prin declaratiile mai multor martori, mai precizeaza comunicatul.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX sâmbătă şi duminică
Bancul zilei: Arta de a vinde orice
Justiţia lui Pristanda
Ion Iliescu, despre Băsescu şi Vântu
nu ştiu, nu vreau să mă bag. Se cunosc mai bine reciproc
EIU: Economia României va scădea cu 1,2%în acest an
dar va reveni pe creştere in 2011
Ministerul Muncii lucrează la desfiinţarea contractelor pe durată nedeterminată
Eva Iova despre: "Ruşinea colectivă"
Curăţenie ca la nemţi
câtă dreptate are Sarkozy când susţine că şi Merkel intenţionează să evacueze ţigani din Germania?
Tăvălugul reducerilor este un rău necesar şi la Botoşani
În Botoşani, numărul bolnavilor de cancer creşte, fondurile alocate scad
Program prelungit la Casa de pensii şi AJOFM
Cei de la Ambulanţa vor pensionare ca şi militarii
Taxa de spitalizare, o măsură represivă asupra bolnavilor săraci
Europarlamentarul Cătălin Ivan şi-a deschis cabinet în sediul PSD Botoşani
Medicii americani şi-au luat rămas bun de la botoşăneni
Comisionul de risc şi dobânda cameleon, noile hoţii ale băncilor
Vâzdoagă stă contra generalei IŞJ Ada Macovei
La plimbare în plină noapte, cu roata prin oraş
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog