Daca pana in anul 379 Boboteaza si Nasterea Domnului se sarbatoreau in aceeasi zi, respectiv pe 6 ianuarie, incepand de atunci, Biserica a hotarat sa acorde doua zile diferite de celebrare pentru Craciun si Botezul Domnului, asa cum se practica deja in Biserica Apuseana si asa cum se procedeaza si in prezent. In Romania, slujba de Boboteaza strange in biserici zeci de mii de credinciosi care vin sa ia Aghiasma Mare si busuioc sfintit.
Boboteaza aduce cu ea si diferite traditii locale, cum ar fi Botezul Cailor din Dobrogea, Oltenia si Muntenia, afumarea grajdurilor si a animalelor pentru alungarea duhurilor rele, sau punerea busuiocului sub perna pentru ca fetele necasatorite sa-si viseze viitorul sot.
La sarbatoarea Botezului Domnului, dupa Sfanta Liturghie care a avut loc in Catedrala patriarhala, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat slujba de sfintire a apei (Aghiasma Mare) in fata Resedintei patriarhale, incepand cu ora 11.30.
Ca in fiecare an, in ajunul praznicului Botezului Domnului, in curtea Catedralei patriarhale a fost amplasata o cruce de gheata de aproximativ trei metri inaltime, impodobita cu flori, cetina de brad si busuioc si s-au pregatit vasele cu o capacitate de peste 7000 de litri de apa, care a fost sfintita si oferita miilor de credinciosi prezenti pe Dealul Patriarhiei.
(Romanien Global News)