Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Umor
Reportaje
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23396
De la 07 Ianuarie 2003
104556002

Bogat şi sărac: Dacă nu fraudează, comuniştii pierd

  • 17 July 2009, 23:00
Unele testări ale temperaturii electorale arată că opoziţia liberală, luată laolaltă, ar putea să obţină în alegerile anticipate un rezultat mai bun decât comuniştii. Agenţiile de presă s-au grăbit deja să concluzioneze că, după 29 iulie, democraţii ar fi în măsură să formeze guvernul.
Un uşor avans al opoziţiei în faţa comuniştilor
De bună seamă, potrivit sondajului de opinie, prezentat miercuri de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, dacă votarea ar avea loc mâine, PCRM ar întruni peste 29 la sută din sufragii. Cele trei formaţiuni liberale, PL, PLDM şi AMN, ar cumula 34 la sută din voturi, cu 5 procente mai mult decât partidul de guvernământ. Dacă adăugăm la acest rezultat şi cele aproape 8 la sută ce ar reveni PD-lui cu Marian Lupu în fruntea listei, democraţii ar totaliza 41 la sută din sufragii.
Cifrele sunt curioase, dar deloc surprinzătoare. Se vedem ce vor spune şi celelalte sondaje. Oricum, până una-alta, estimările prezentate miercuri merită să fie comentate. În campania electorală pentru alegerile legislative anterioare, Asociaţia Sociologilor şi Demografilor a dovedit credibilitate. Cercetările ei, în linii mari, au coincis primăvara trecută cu cele ale Barometrului de Opinie Publică, realizat la comanda Institutului de Politici Publice. Punându-le cap la cap, vom constata că autorii acestor studii practic nu au greşit în ceea ce priveşte rezultatele obţinute de opoziţie. Doar scorul probabil al comuniştilor a fost mult sub cel înregistrat în alegerile de la 5 aprilie, ceea ce dovedeşte indirect că PCRM şi-a adjudecat fraudulos cel puţin 10-15 la sută din voturi.
Cursă cu obstacole după linia de finiş
Astfel, nu avem motive să punem la îndoială calitatea şi corectitudinea sondajului. Ce-i drept, trezeşte nedumerire numărul relativ mic al indecişilor. Totuşi, deşi ridică nişte semne de întrebare, investigaţia pare credibilă. Comuniştii, deşi rămân pe primul loc, pierd în faţa opoziţiei unite. Din acest punct de vedere, situaţia actuală nu diferă prea mult de cea de acum trei luni. De unde şi concluzia că PCRM în aprilie a fost înfrânt, dar a înclinat balanţa în favoarea sa prin măsluirea scrutinului. Cu toate acestea, câteva precizări pe marginea sondajului se impun.
Mai întâi de toate, trebuie spus că Asociaţia Sociologilor şi Demografilor ne-a prezentat nişte rezultate raportate la totalul alegătorilor. Adică, şi la cei care sau nu ştiu deocamdată cu cine să voteze, sau înclină să nu participe la alegeri. Or, potrivit cercetării, 23 la sută din persoanele chestionate s-au declarat indecise. Având în vedere faptul că multe dintre acestea vor absenta în ziua de 29 iulie, haideţi să vedem cum se prezintă partidele fără ele.
Dacă luăm în calcul doar cetăţenii care au exprimat o opţiune de vot, PCRM ar întruni aproape 40 la sută din sufragii, iar cele trei partide liberale - circa 45 la sută. Aparent, e un rezultat promiţător pentru opoziţie care în aceste condiţii, într-adevăr, ar avea şansa să obţină peste 50 la sută din mandate şi să preia puterea. Numai că democraţii, chiar învingând în cursa electorală, vor constata că există obstacole şi după linia de finiş.
Pat pe tabla de şah politic
Dacă e să dăm crezare sondajului, PL, PLDM şi AMN, chiar şi cu sprijinul PD, nu ar dispune de 61 de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui. Cu alte cuvinte, vorbind în termeni sportivi, se creează o situaţie de pat în care un jucător, fără a fi în poziţie de şah, nu mai poate face nicio mişcare şi este obligat să înceteze jocul, partida declarându-se remiză. Şi cum în Legislativ scorul de egalitate, precum se ştie, paralizează procesul decizional, nu este exclus un nou blocaj politic. Atâta doar că, în comparaţie cu luna aprilie, acum piramida s-ar inversa. Nu comuniştilor, ci democraţilor nu le-ar ajunge nişte voturi ca să desemneze şeful statului. Până la alegeri mai sunt încă două săptămâni şi situaţia, bineînţeles, ar putea să se schimbe. Totuşi, riscurile unei noi crize parlamentare persistă. Iată de ce trebuie căutate de pe acum soluţii pentru un eventual compromis.
Rezumând, am putea spune, pornind de la ultimul sondaj de opinie, că se întrezăreşte o victorie la limită a opoziţiei. Asta în cazul în care se va juca regulamentar. Dacă în meciul electoral de la 29 iulie, comuniştii înving iar la un scor de maidan, înseamnă că au deschis, ca şi în aprilie, cufărul cu blaturi.
Petru Bogatu, Jurnal de Chisinau
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


PCRM nu va avea majoritatea in viitorul parlament
ce instrucţiuni mi-a dat la Bucureşti Traian Băsescu
Porno-pamflet
Europenii ridica tonul la Obama
„Nu mă confundaţi cu un frizer”
O nouă donaţie pentru Biblioteca Orăşenească Flămânzi
Cucoana din tramvai
Anunţ angajare
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ- 18 iulie
Pregătirea „Zilelor oraşului Flămânzi” a intrat în linie dreaptă
Codreanu dă lecţii de management directorului de la Memorialul Ipoteşti
el uită că sub managementul său IAS Cătămărăşti a ajuns în faliment
Ieri, liberal de frunte, azi, umil social-democrat codaş
ce poate face dorinţa de putere dintr-un om respectabil
Liderul de sindicat de la Protecţia Copilului tratat cu dispreţ
cel care îl desconsideră este un consilier judeţean, fost senator al României
A scăpat copilul de doi ani din braţe, în timpul unui scandal
Evenimente cu...foc!
Contrabanda cu ţigări e în floare
S-a ţăcănit Tokes?
Viitorul unor copii blocat de procedurile legii
Spor de antenă aducător de ghinion
Constructorii n-au scăpat de amenzi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă