Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24183
De la 07 Ianuarie 2003
104556789

Bogat şi sărac: Dacă rămâne Voronin, dispare Republica Moldova

  • 26 June 2009, 23:00
Titlul de mai sus nu-i o previziune. Nu ghicesc în ghioc. E doar o constatare. Dacă liderul comunist nu încetează, Republica Moldova, de bună seamă, riscă să fie ştearsă de pe hartă, după cum scria deunăzi un prestigios ziar american.
O persoană periculoasă din punct de vedere psihologic
Voronin susţine că în anticipate cetăţenii vor avea de ales nu atât partide, cât între statalitatea Republicii Moldova şi dispariţia ei. Oricât de halucinante şi supte din deget ar fi premoniţiile sale prăpăstioase, ele nu sunt lipsite de temei. Dar de altul decât cele invocate de preşedintele comunist.
Republica Moldova, într-adevăr, este în mare pericol. În fruntea ei se află o persoan㠄excesivă" din punct de vedere psihologic, cu puternice derapaje mitomanice şi înclinaţia de a dramatiza în văzul tuturor propriile angoase. Ca rezultat, prin exteriorizarea bizareriilor sale, el nu face altceva decât să le materializeze, să le aducă din sfera imaginaţiei în cea a realului.
L-aţi ascultat pe Voronin la ultima conferinţă de presă? Scenariile sale apocaliptice sunt, desigur, nişte aiureli ordinare. Dar ele tulbură apele. Ca într-un film hollywoodian de Stephen King, unde frica unui general naşte monştri, fobiile fantasmagorice ale lui Voronin se convertesc în nişte ameninţări catastrofice.
Şi când te gândeşti că, dacă nu era guvernarea comunistă, Republica Moldova avea şansa să devină cea mai inofensivă ţară din Europa! Mică, săracă, dar cuminte, înghesuită între doi coloşi, UE şi Ucraina, aceasta s-ar fi bucurat de clemenţă şi din partea Estului, şi din cea a Vestului. Nici SUA, nici UE şi nici Rusia o vreme nu puneau mare miză pe Chişinău.
Şi Estul, şi Vestul, ce-i drept, aveau interese în această zonă. Washingtonul şi Uniunea Europeană doreau să se debaraseze cât mai curând posibil de prezenţa militară rusească în Transnistria, iar Moscova, dimpotrivă, se străduia să perpetueze controlul său asupra regiunii rebele. Şi pe unii, şi pe alţii, Chişinăul îi preocupa doar din acest punct de vedere.
Totodată, aflată în spatele Ucrainei, Republica Moldova avea o poziţie confortabilă. Nu avea cum să se înapoieze definitiv şi în totalitate pe orbita Moscovei. Tocmai de aceea, de altfel, Voronin a renunţat la promisiunea sa electorală din 2001 de a alipi ţara la Uniunea Rusia-Belarus.
În cazul în care Chişinăul şi-ar fi cristalizat opţiunile politice externe şi s-ar fi antrenat într-un proces ireversibil de integrare europeană, chit că amânat, chestiunea transnistreană ar fi fost conservată. În schimb, Republica Moldova era să fie lăsată în pace de Rusia. Moscova ar fi fost preocupată, desigur, de situaţia de pe malul drept, dar numai dacă i-ar fi fost prejudiciate interesele din stânga Nistrului.
În consecinţă, astăzi Republica Moldova era să fie, în cel mai rău caz, un stat nevinovat, în linii mari împăcat şi cu Estul, şi cu Vestul. Ce-i drept, cu o problemă teritorială nesoluţionată, dar cu şanse de aderare în UE într-un viitor previzibil.
Datorită majorităţii româneşti, Chişinăul era să fie atras puternic de Europa, dar minoritatea rusofonă ar fi impus un echilibru care ar fi creat premise pentru relaţii constante şi reciproc avantajoase şi cu Ucraina, şi cu Rusia. Un atare scenariu, în treacăt fie spus, a fost probat în 2005, când pentru un scurt timp s-au ameliorat relaţiile cu România şi s-a impulsionat procesul de integrare europeană.
Voronin a deschis cutia Pandorei
Numai că n-a fost să fie. Înspăimântat de ceea ce nu avea cum să scape, adică de natura românească a poporului care a dat nume statului, Voronin, singur şi nesilit de nimeni, a deschis cutia Pandorei. S-a angajat, din proprie iniţiativă, în speculaţii geopolitice, provocând poftele Rusiei.
Cu sprijinul Moscovei, complexată de extinderea euro-atlantică spre Est, preşedintele comunist spera să lovească două ţinte dintr-un foc. Pe de o parte, să anihileze prezenţa politică a Bucureştiului dincoace de Prut, iar pe de alta, să intre în graţiile Kremlinului pentru a recupera Transnistria.
Ambele obiective erau utopice. Mai întâi, pentru că moldovenii, oricum s-ar numi, sunt români. Au o identitate, o istorie şi o limbă românească. Şi pe urmă, România face parte din UE şi Bruxellesul nu poate să-şi permite să acţioneze contra ei de dragul oficialităţilor de la Chişinău.
Mai apoi, pentru că Moscova nu crede în lacrimi şi nu va ceda niciodată Tiraspolul nimănui. Prin capul de pod din Tighina şi stânga Nistrului, ruşii ţin în şah şi Chişinăul, şi Occidentul. Privită din acest unghi, Transnistria e o momeală, nicidecum un cadou pe care ruşii ar fi dispus să i-l facă lui Voronin.
Oricum, regimul comunist, aidoma unui iluzionist de doi bani dintr-un circ ambulant, şi-a băgat singur capul în gura ursului. Şi acum riscă să fie îngurgitat cu tot cu statul pe care îl reprezintă.
Kremlinul a profitat de jocul geopolitic primejdios, la două capete, al preşedintelui Voronin şi şi-a înfipt colţii în trupul Republicii Moldova. Ruşii înaintează cu nebunul pe tabla de şah pentru a-şi consolida poziţiile în meciul disputat cu Occidentul.
Republica Moldova, un Afganistan est-european?
Astăzi, deşi unii observatori, cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună, refuză să vadă asta, ne aflăm chiar în mijlocul unor adevărate ostilităţi geopolitice. În aceste condiţii, Moscova nu va ezita, în caz de forţă majoră, să le creeze occidentalilor în Republica Moldova un Afganistan est-european.
Voronin, în loc să potolească spiritele în ţara sa, le incită pentru a oferi pretexte Rusiei să intervină direct, să apostrofeze şi opoziţia, şi România, şi UE, şi chiar FMI. Cu o inconştienţă dezarmantă, liderul comunist nu încetează să se joace cu focul, turnând gaz în flăcările ce se extind ameninţător.
Aşa fiind, Voronin s-a transformat într-o primejdioasă problemă europeană. Dacă nu este rezolvată la timp, se alege praful din statul de la răsărit de Prut.
Republica Moldova nu-i Iranul sau Irakul. Iată de ce părţile implicate în disputa geopolitică, pentru a preveni o pandemie a instabilităţii, pot conveni de comun acord să intervină chirurgical pentru extirparea focarului de turbulenţă.
Petru Bogatu, Jurnal de Chisinau
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Guvernul n-are bani pentru plata şomerilor care muncesc cu convenţii
În loc de bani, ministerul Sănătăţii continuă să împartă controale
Parlamentarii PDL vor să prelungească concediul viitoarelor mămici
Tinerii social democraţi îşi vor alege curând liderul
Florin Ţurcanu face apel la moralitatea şefului CJ
Încă o gură de aer pentru cei care aşteaptă o locuinţă socială
Michael Jackson poate genera cel mai mare proces din showbizz
Batalie juridica pe o creanta de 85 milioane de euro
Războiul braţelor la Penitenciar
Centrul Şcolar Dorohoi va fi absorbit de Şcoala de Arte şi Meserii
maşina de vot a funcţionat, chiar dacă decizia nu este în avantajul elevilor
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă, 27 iunie
Cui o lăsăm, România?
Marcel Nicusor, erou la Udine
Trădarea Elenei
Consiliul Europei cere Serbiei respectarea drepturilor romanilor-vlahilor din Timoc
Drum bun d-le Bula!
Reacţie de bancher: abuzezi de funcţia de senator dacă aperi consumatorii
O nouă steluţă pe firmamentul muzicii populare:
34 de voturi = 28 000 de euro, bani publici
Liberalii nu vor majorarea chiriei, preţului apei sau taxele şi impozitele
Vremuri grele şi pentru fotbaliştii botoşăneni
Flutur deplânge soarta liberalilor botoşăneni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă