Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4713
De la 07 Ianuarie 2003
90611982

Bogat şi sărac: PCRM, în dilemă ingrată

  • 9 October 2009, 23:00
Un vot al comuniştilor pentru candidatul AIE la preşedinţie ar însemna distrugerea PCRM şi dispariţia lui de pe scena politică. Aşa crede Mark Tkaciuk. Nu avem cum să-l contrazicem. Pretinsa eminenţă cenuşie a lui Vladimir Voronin are dreptate.
Are de ales între două rele
Atâta doar că fostul consilier prezidenţial nu ne spune ce se va întâmpla cu PCRM în cazul în care nu votează. Deznodământul va fi acelaşi: autodistrugere şi dispariţie definitivă de pe scena politică.
Fosta formaţiune de guvernământ nu are de ales. Dacă nu votează, opoziţia comunistă îşi face harakiri. Dacă votează, se aruncă în gol singură şi nesilită de nimeni.
Oricum s-ar suci şi s-ar învârti, e rău. Toate drumurile PCRM duc spre buza prăpastiei. În stânga, e o groapă de gunoi a istoriei, pe cât de adâncă, pe atât de straşnică. În dreapta, e o capcană fără de scăpare.
Şi cum cale de întors nu-i, viitorul li se arată comuniştilor urât şi groaznic. Ei sunt în faţa unei dileme ingrate.
Dacă votează, deschide cutia Pandorei
În cazul în care îl sprijină pe Marian Lupu, PCRM intră imediat în disoluţie. Alegerea fostului număr doi de pe lista electorală a Partidului Comuniştilor în funcţia de preşedinte al republicii ar deschide cutia Pandorei pentru Voronin şi compania.
Mai întâi, votul pentru o candidatură a AIE s-ar constitui într-o probă de neputinţă, conformism şi oportunism. Acest fapt i-ar determina pe foarte mulţi membri de partid să dea bir cu fugiţii. De bună seamă, dacă foştii guvernanţi acceptă să colaboreze cu noua putere democratică, de ce n-ar face asta masele comuniste?
Mai apoi, susţinerea lui Marian Lupu, perceput de mulţi simpatizanţi ai PCRM drept un succesor al lui Voronin, va fi pentru aceştia un semnal care i-ar încuraja să treacă deschis de partea mai tânărului lor favorit. Asta va conduce la o migraţie masivă a electoratului de stânga de la PCRM spre PD.
Îşi va spune cuvântul efectul carului triumfal. Formaţiunea lui Marian Lupu, în condiţiile în care acesta va deveni şef al statului, va avea şansa să se întărească rapid, confiscând foştii alegători ai lui Voronin. Aceştia vor sări cu plăcere în ambarcaţiunea noului preşedinte.
Dacă nu votează, rămâne schilod şi fără nume
Dacă nu votează, comuniştii se pomenesc într-o situaţie cel puţin la fel de proastă. Îşi vor şifona catastrofal imaginea care este şi aşa tare boţită. Vina pentru alegerile anticipate va fi pusă în cârca lor.
Unde mai pui că în cel mai apropiat timp oalele guvernării PCRM se vor sparge cu nemiluita de capul comuniştilor. Iată de ce vor intra în alegeri schilodiţi şi, pe deasupra, fără nume. Pentru că se vor vedea siliţi să şi-l schimbe. Se pare că AIE, conformându-se recomandărilor OSCE, APCE şi Parlamentului European, va scoate în afara legii simbolurile comuniste.
Unde mai pui că, până la urmă, PCRM se va pomeni singur împotriva tuturor. Moscova i-a avertizat deja pe comunişti că-i lasă din braţe dacă nu-l votează pe Marian Lupu. Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin, a declarat recent că în cazul în care şeful statului nu va putea fi ales, acest fapt va perturba puternic procesul de reglementare transnistreană. Astfel, el dă de înţeles, în limbaj diplomatic, că PCRM va fi făcut ţap ispăşitor pentru un posibil nou blocaj al negocierilor cu Tiraspolul.
PCRM renunţă la boicot
În perspectiva sufocantă de a alege între două rele, comuniştii par pe zi ce trece tot mai descumpăniţi. De aceea, încă nu de mult foarte prudenţi, ei încep să vorbească pe voci diferite. Să se comporte, vorba lui Alecu Donici, ca racul, broasca şi o ştiucă. Mark Tkaciuk, de exemplu, spune că PCRM nu va înainta o candidatură proprie la funcţia de preşedinte pentru că ar risca astfel să facă circ. Victor Stepaniuc însă îl contrazice. El nu exclude că fracţiunea comunistă ar putea să aibă un aspirant propriu la postul de şef al statului.
Până şi faptul că PCRM tot mai des bate în retragere spune totul despre debandada din sânul formaţiunii. Comuniştii nu boicotează alegerile preşedintelui, aşa cum ameninţa recent Voronin. E un gest simptomatic.
Ei nu au ignorat Comisia parlamentară pentru alegerea preşedintelui şi au acceptat să facă parte din aceasta. De unde şi impresia că fracţiunea comunistă va participa la vot. Aşa fiind, PCRM riscă să producă renegaţi. Aceştia din urmă, pentru a evita anticipatele, intrând în cabina de vot, ar putea opta pentru candidatul AIE, nu pentru cel propus de comunişti.
Abstinenţa de comunism
Un vot dezorganizat al unor deputaţi PCRM în favoarea lui Marian Lupu e chiar mai dezastruos pentru formaţiune decât un eventual sprijin oficial al acestuia. Grupul parlamentar al comuniştilor ar putea să se dezmembreze chiar imediat după alegeri.
În condiţiile în care se îndreaptă ameninţător spre faliment, pentru fostul partid de guvernământ există un singur colac de salvare. PCRM are doar soluţia beţivului incurabil care indiferent ce ar bea, rachiu sau vin dulce, degradează fatalmente. Ca să se descotorosească de nociva dependenţă de alcool, el se vede nevoit să accepte o cură de dezintoxicare şi psihoterapie.
Şi ceea ce se numeşte încă PCRM ar urma să procedeze la fel. El trebuie să fie supus unei proceduri democratice de recuperare politică şi morală care ar impune o abstinenţă totală de comunism. Votarea candidatului AIE ar fi pentru comunişti pilula amară pe care urmează să o înghită în prealabil pentru a se vindeca şi a deveni alţi oameni.
Petru Bogatu, Jurnal de Chisinau
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un preot şi-a bumbăcit dascălul în văzul enoriaşilor
Angajaţii DGASPC au închis „prăvălia”
Subprefect nou la Botoşani
Aventura interlopului Răzvan Rotaru a luat sfârşit
şef nou la Garda de Mediu Botoşani
Florin Ghiorghiţă minte, dar nu-i mincinos
Elena Condrei a fost exclusă din partid
Ţâbuleac să vândă Touareg-ul şi soţia lui Rădăşanu să lucreze pe gratis
este recomandarea liderului PNL către preşedintele CJ
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă
Apel către consilierii judeţeni!
“Republica Moldova şi-a ales drept prioritate principală integrarea în UE”
Dileme şi false dileme la Chişinău
Regele Mihai a decorat-o pe Doina Cornea
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale
Flămânzi, între „teoria conspiraţiei” şi „curvăsăria” politică
primarul Pitorac, coleg de partid cu marele adversar politic Rebenciuc?
Medicii de familie se confruntă cu… gunoaiele sanitare
CAS vrea reînfiinţarea secţiei de dializă la Spitalul judeţean
Ministerul Sănătăţii nu renunţă la programul de depistare a cancerului de col uterin
Stafilococul auriu bântuie prin Spitalul judeţean
Eroarea Prostănacului
Horoscop
Doi preoţi şi o călugăriţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă