Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8068 lei
1 USD = 4.3926 lei


Număr accesări
Astăzi:
12696
De la 07 Ianuarie 2003
74078211

Bogat şi sărac: Se rupe PCRM?

  • 23 October 2009, 23:00
Sintetizând ultimele afirmaţii, făcute de deputaţii comunişti Vladimir Ţurcan şi Victor Stepaniuc, concluzionăm că la ora actuală PCRM se teme de două lucruri. Comuniştilor le e frică, pe de o parte, de alegeri anticipate, iar pe de alta, de Marian Lupu. Cel din urmă, se pare, îi sperie mai mult.
De ce PCRM are oroare faţă de un nou scrutin?
Că fostul partid de guvernământ are acum oroare faţă de un eventual nou scrutin parlamentar e de la sine înţeles. PCRM şi-a prins piciorul în capcana pe care a întins-o adversarilor săi politici. Să mă explic.
Republica Moldova de un an de zile practic se află într-o permanentă campanie electorală care, din cauza comuniştilor, îmbracă forma unui adevărat război rece. Această confruntare de uzură poate să ia sfârşit efectiv numai odată cu alegerea preşedintelui. Până atunci asupra întregii societăţi atârnă ameninţător sabia lui Damocles a alegerilor anticipate care, dacă vor avea loc, vor perpetua nesuferita deja stare de beligeranţă politică. Şi în focul ei riscă să ardă mai întâi de toate cel care a dezlănţuit-o. Adică PCRM. Asta le dă fiori comuniştilor.
Unde mai pui că unii dintre legislatorii PCRM se tem să rămână în urma unui nou scrutin fără mandatul de deputat.Ca să nu mai spun că fostul partid de guvernământ poate să-şi piardă pe drum monopolul asupra televiziunii publice. Dar şi numele, în cazul în care vor fi interzise simbolurile comuniste. Ar putea să rămână şi fără destule piese grele care nu-i exclus să fie deferite justiţiei pentru ilegalităţile comise de-a lungul ultimilor ani de zile. Toate acestea vor şubrezi simţitor poziţiile partidului.
De ce se teme Voronin de Lupu?
Dar Voronin şi compania au totodată şi o adevărată repulsie faţă de Marian Lupu. El e marea lor scârbă. Şi nu pentru că ar fi trădător, după cum se afirmă. Şi nici pentru că nu le-ar plăcea stilul său vestimentar sau maniera sa de a vorbi româneşte cu accent bucureştean. Cu totul altceva e la mijloc.
Oricât de paradoxal ar părea, comuniştii l-ar vota astăzi în funcţia de şef al statului mai curând pe oricare alt reprezentant al AIE decât pe fostul lor coleg de partid. Şi acest lucru nu trebuie să ne mire.
Marian Lupu este magnetul din afară care poate conduce la dezintegrarea monolitului de altădată a PCRM. El are, fireşte, o mulţime de simpatizanţi în fosta sa formaţiune politică. Potrivit sondajelor, cea mai mare parte a partidului şi l-a dorit pe acesta succesor al lui Vladimir Voronin. Unii dintre fanii săi au trecut deja în barca Partidului Democrat. Dar nu in corpore, desigur. Prea scurtă a fost ultima cursă pentru alegerile din iulie ca să se dumereacă toţi.
Unii i se alătură tacit fostului preşedinte al Parlamentului după alegeri. Dar această migraţie spre PD ar putea să ia proporţii devastatoare pentru PCRM în cazul în care comuniştii decid să-l voteze organizat şi disciplinat pe Marian Lupu. Acest fapt s-ar constitui într-un semnal pentru aderenţii săi încă indecişi din Partidul Comuniştilor să treacă cu arme şi bagaje în tabăra favoritului lor.
De ce sunt impracticabile drumurile ce se deschid în faţa PCRM?
Astfel, comuniştii trec acum prin coşmarul unei dileme care le dă mari dureri de cap. Toate drumurile din faţa lor parcă-s blestemate. Unul e mai rău decât altul.
Dacă se încăpăţânează să meargă înainte şi refuză să voteze şeful statului, ei trec pe sub furcile caudine ale alegerilor anticipate. În consecinţă, riscă să fie mistuiţi, aşa cum am mai spus, în flăcările unor periculoase ostilităţi politice.
Dacă o iau la stânga, după cum propune, de exemplu, Victor Stepaniuc, şi cer promovarea unui candidat neutru la preşedinţie, dau peste cap orice dialog sau compromis cu AIE. Majoritatea parlamentară nu poate renunţa sub nicio formă la Marian Lupu fără riscul de a se dezechilibra. De aceea, dacă PCRM însistă asupra acestei variante, se intră în impas. Ca rezultat, alegerea preşedintelui eşuează şi asupra ţării planează iar primejdia unor noi alegeri.
Dacă o ia spre dreapta şi îl votează pe fostul lor coleg, se întăreşte Marian Lupu în detrimentul fostului său partid. PCRM intră în disoluţie.
De ce comuniştii îşi spală rufele în public?
Oricum ar suci-o, vârfurile PCRM au de ales între trei soluţii. Una mai proastă decât alta. Altele însă nu există. Iată de ce elitele Partidului Comuniştilor se împart astăzi în trei facţiuni. Tkaciuk, Petrenko et.comp. optează pentru alegeri anticipate. Stepaniuc şi cei din spatele său îşi doresc un candidat neutru. În fine, grupul Vladimir Ţurcan înclină, în anumite condiţii, să-l voteze pe Marian Lupu.
Aşa fiind, aristocraţia de partid s-a fragmentat. Şi distanţa dintre cele trei tabere adverse creşte. Deloc întâmplător, Vladimir Ţurcan a ţinut să sublinieze într-o emisiune de la Jurnal TV că nu „se îmbrăţişează cu Mark Tkaciuk". În acelaşi timp, el îşi acuză colegii, fără a arăta cu degetul la cineva anume, că aceştia ar fi putut pune la cale o scurgere de informaţii în urma căreia documentul său privind evitarea alegerilor, trimis lui Voronin, a ajuns în mass-media.
Aşa fiind, animozităţile din sânul PCRM par pentru moment atât de ireconciliabile, încât acestea au răzbătut la suprafaţă. Tocmai de aceea Partidul Comuniştilor se vede silit să-şi spele rufele în public. În aceste împrejurări, misiunea lui Vladimir Voronin pare imposibilă.
Liderului comunist îi revine să aleagă din cele trei rele răul mai mic. Numai aşa va avea şansa să cimenteze crăpăturile provocate de divergenţele tot mai accentuate din formaţiunea sa. Dacă nu reuţeşte să împace capra cu varza, partidul se va rupe.
Petru Bogatu, Jurnal de Chisinau
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Rusia, o imensă piaţă de desfacere pe care România a pierdut-o
Chişinăul vrea parteneriat strategic cu SUA , România, Ucraina .. dar şi cu Rusia
Americanii, despre R. Moldova, la Bucuresti
S-a sfinţit nouă biserică românească din Pasat, ţinutul Herţa
Tristeţe în comunitatea românilor din Ungaria
profesorul Mihai Cozma a încetat din viaţă
Protocol pentru asistenţă juridică gratuită în Italia pentru români
Românii din Canada l-au primit pe românul basarabean, Vasile Şoimaru
Simona Jumară, patroană de restaurant
Secretara Florica face baie şefului
Horoscop
Beţiv vertical
Ardei umpluţi în bulion
Un poliţist vrea să se îmbogăţească pe seama banului public
Premiul de excelenţă pentru activitatea prefectului Cristian Roman
De luni, botoşănenii vor putea ridica zahărul şi făina
Centrale termice de la primărie pentru nevoiaşi
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă
După ziar, şi-a cumpărat televiziune
Desemnarea directorilor de şcoli rămâne încurcată
Spitalul judeţean şi-a îndeplinit şi depăşit planul la internări
DSP-ul va verifica unităţile şi camerele de primirea urgenţelor
Povestea ţăranului român autentic spusă la Truşeşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă