Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
37040
De la 07 Ianuarie 2003
89143163

Bolnavii întemniţaţi la domiciliu şi chestionaţi ca la fosta Securitate

  • angajatorii, în loc să se ocupe de afacere se vor ocupa de birocraţie
  • certificatul medical va putea fi anulat fără vreo pisibilitate de contestare din partea bolnavului
  • 14 April 2010, 23:00
Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigură de Sănătate vor trebui să verifice la domiciliu bolnavii aflaţi în concedii medicale. De partea cealaltă, bolnavul va semna o declaraţie pe proprie răspundere în momentul în care îşi va primi certificatul pentru concediul medical. Noua legislaţie prevede clar paşii pe care pacientul îi are de urmat în momentul obţinerii certificatului de concediu medical, dar şi paşii pe care trebuie să îi facă autorităţile sanitare. Concret, de luna viitoare, pacientului care se va prezenta la medicul de familie pentru a obţine un concediu medical, în situaţia incapacităţii temporare de muncă, medicul prescriptor îi va solicita să semneze o declaraţie pe propria răspundere, aceasta fiind o condiţie obligatorie pentru eliberarea concediului medical.
Declaraţia pe propria răspundere cuprinde numele şi prenumele beneficiarului de concediu medical, CNP-ul acestuia , unitatea angajatoare şi funcţia pe care o ocupă. Prin aceasta pacientul declară că este de acord să anunţe angajatorul cu privire la incapacitatea de muncă în termen de 24 de ore de la obţinerea certificatului de concediu medical, precum şi datele medicului. De asemenea, se obligă să indice adresa de reşedinţă aleasă pe toată perioada concediului medical şi să fie prezent la adresa indicată, cu excepţia situaţiilor justificate cu documente medicale pentru efectuarea de tratament medical.
Bolnavul va semna că poate fi vizitat la adresa indicată, de persoanele îndrituite de lege, în intervalele orare 08.00-11.00; 12.00-17.00 si 18.00-20.00. Tot în aceasta declaraţie beneficiarul concediului medical semnează că este de acord ca în cazul nerespectarii condiţiilor de mai sus, să respecte rigorile legii.
În declaraţia pe proprie răspundere medicul prescriptor va menţiona dacă există vreun tratament care impune părăsirea domiciliului sau a adresei indicate. Plătitorul indemnizaţiei de asigurare va putea solicita medicului prescriptor de concediu medical o copie ”conformă cu originalul” a declaraţiei date de beneficiar.
Copia declaraţiei se va ridica de către plătitorul de indemnizaţie de asigurare de sănătate în baza unei împuterniciri date de conducătorul instituţie care plăteşte indemnizaţia de asigurare de sănătate, respectiv de conducătorul instituţiei unde este angajat beneficiarul concediului medical în primele 5 zile şi casa de asigurări de sănătate după cele cinci zile.
Reprezentanţii plătitorului, însoţiţi de un reprezentant al poliţiei, dacă este cazul, se vor deplasa la adresa indicată în declaraţie de pacient şi vor verifica din uşa domiciliului prezenţa acestuia, după ce îl legitimează. “Cei care vor verifica nu vor intra în locuinţa sau reşedinţa asiguratului decât cu acordul acestuia. Nu dorim să facem percheziţii la domiciliu, ci o verificare a respectării de către pacient a recomandărilor făcute de medicul prescriptor”, precizează un angajat al instituţiei de asigurări de sănătate.
După verificare, reprezentanţii plătitorului şi beneficiarul concediului medical încheie un proces verbal în care se menţionează dacă pacientul a fost prezent la data efectuării verificărilor. În cazul absenţei asiguratului de la domiciliu, reprezentantul plătitorului şi al poliţiei întocmesc procesul verbal în care vor face menţiune cu privire la aceasta. Acest proces verbal se va comunica asiguratului.
În această situaţie, plătitorul poate sista plata indemnizaţiei pentru concediu, începând cu data întocmirii procesului verbal. Angajatorul va avea şi el obligaţia ca, din a 6 zi, să anunţe casei de asigurări de sănătate lista cu persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă şi să transmită acesteia copiile pe care le are ale declaraţiilor date de persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă. Mai multe drumuri pentru angajatori, însă oficialii din sănătate spun că merită această sporire a birocraţiei. Se aşteaptă ca numărul concediilor medicale eliberate să scadă cu cel puţin 20%. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Olteanul şi Oltcit-ul
Pompieri pentru o zi
Găselniţa Guvernului Boc cu impozitul forfetar nu atacă evaziunea fiscală
Comerţ cu certificatele de emisii de dioxid de carbon prin negociere directă
Românul şi studiul intens
Ajutorul acordat Greciei ar putea ajunge la 90 miliarde euro
Omul care se luptă cu sistemul, fără să-l poată învinge
Lucian Bute promite un meci mare: Îmi voi păstra centura de campion
Un subiect de reflecţie: adopţiile internaţionale
Aproape 20.000 firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru al anului
Legea Educaţiei, promovează două trasee:
emigrare sau reîntoarcerea la activităţi agricole
Presa face mişto din Biserică sau invers?!
Un alt deputat PSD a fugit la independenţi
Angajaţii aflaţi în concediu medical vor putea fi verificaţi la domiciliu
numărul zilelor de concediu medical va fi redus de la 45 la 30
Fenomenul social-democraţiei româneşti
Ioan Rotundu
Omul care aduce laptele
Micuţii de pe Grădiniţa 4 învaţă ce este E.ON
Azi, judecătorii se pronunţă asupra deciziei de suspendare a firmei Sanomed
Primarul Cătălin Flutur încurajează acţiunea prefectului
în ce priveşte verificarea certificatelor de producător
Soră violată de fratele beat
Mai mulţi bani pentru învăţământul liceal vocaţional
Medicii se simt terorizaţi ca să nu mai elibereze certificate medicale
Dihonie în privinţa majorării salariilor la bugetari
Dihonie în privinţa majorării salariilor la bugetari
COMUNICAT de pres㠄Vivat Veselia” Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă