Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22815
De la 07 Ianuarie 2003
122882882

Bolşevismul a confiscat românismul

  • Ioan Rotundu
  • 16 February 2016, 23:00
În Bucovina de Nord aflată sub stăpânire ucraineană, dacă te duci, românii de aici, tineri s-au bătrâni, direct sau cu sfială, te întreab㠄Când ne luaţi acasă?” Românii din această zonă şi-au păstrat limba, tradiţiile şi obiceiurile şi, cum spun ei, „Trăim româneşte dar ne sfâşie inima dorul de ţar㔠.
Bucovinenii, că ei bucovineni se consideră, adică români neaoşi, vorbesc limba română cu accentul normal, ca al nostru, puţine cuvinte accentuându-le ruseşte sau ucraineşte. Şi civilizaţia este la ea acasă. Satele sunt arătoase pentru că au gospodării mândre iar civilizaţia şi educaţia moştenită de la austrieci i-a făcut mai europeni decât mulţi dintre noi.
Cu totul altă atmosferă am găsit în Republica Moldova imediat ce am trecut apa Prutului. Deşi zonă de moldoveni, în Lipcani, Slobozia şi chiar acasă la Grigore Vieru, Pererita, dialogul în ruseşte părea să le fie mai la îndemână decât a vorbi în graiul moldovenesc. Satul Pererita este format 95% din români, restul fiind ruşi şi evrei. Cu toate acestea, în curtea Casei memoriale a poetului Grigore Vieru se putea auzi vorbindu-se ruseşte.
Pe primarul localităţii îl cheamă Anatoli Ciobanu, jumătate ruseşte, jumătate româneşte. Dar cei din sat i se adresau cu Anatoli Cepan (cioban în ruseşte). Cei care vorbeau moldoveneşte o făceau cu un puternic accent rusesc deşi în vocabularul lor s-au conservat uzual cuvinte pe care le-am auzit în copilărie la bunici, adică vechi moldovenisme.
Despre cenuşiul care domină satele cu case rămase la tencuială, fără a fi fost văruite vreodată, am scris într-un reportaj anterior. Nu numai peisajul rural este cenuşiu ci şi sufletul oamenilor. Sărăcia domină peste tot dar nostalgia dup㠄Tătuca Putin” este foarte puternică. Nu i-am auzit pe acei oameni simpli şi modest îmbrăcaţi veniţi la Casa de cultură unde a avut loc un spectacol să vorbească de România, de nevoia de unire, de nevoia de a trece apa Prutului pentru a fi în contact cu Ţara mamă. Nicio nostalgie după România, dimpotrivă, am auzit vorbe nu tocmai măgulitoare la adresa noastră. Cică din cauza României nu mai sunt ei bine cu ruşii şi Putin nu-i mai ajută aşa cum o făcea cu ani în urmă.
Convingerea mea este că bieţii oameni sunt robii bolşevismului bine imprimat în gândirea lor iar activiştii ruşi îşi fac cu prisosinţă datoria de a-i convinge că tot mai bine ar fi cu Rusia decât cu România. Moldovenii de dincolo de Prut trăiesc drama pe care am trăit-o noi după decembrie 1989 când nu ştiam încotro ne îndreptăm iar cu cât capitalismul prindea viaţă în economie cu atât mai mulţi dintre noi regretau comunismul lui Ceauşescu.
Serbarea dată la Casa de cultură din Pererita de către elevii de şcoală primară şi gimnazială a fost una şablon din perioada copilăriei mele când cu cravata la gât urcam pe scenă şi cântam ţara, patria şi conducătorii. Le lipseşte informarea, le lipseşte comunicarea cu Europa. Dacă românii din Bucovina de Nord vin spre noi, ne roagă cu lacrimi în ochi să-i luăm acasă, moldovenii ne privesc distant, ne primesc străin şi fără nimic românesc în ei.
Această stare de spirit este generată de comportamentul nostru faţă de ei. Când au trecut apa Prutului şi au venit să-şi vândă bruma de alimente în pieţele noastre i-am hăituit ca pe nişte duşmani aprigi. Schimburile culturale au constat în a merge noi la ei şi nu a-i aduce pe ei la noi să vadă cum este Ţara mamă.
Ştiţi de vreun spectacol dat pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani de către echipe culturale din Făleşti, Briceni, Edineţ? Eu nu ştiu. Ştiţi de grupuri de elevi de şcoală invitate pe cheltuiala noastră să cunoască marile personalităţi ale judeţului care sunt şi ale României? Eu n-am auzit de astfel de invitaţii. Dar anual Primăria Botoşani, Consiliul Judeţean aruncă bani la diferite asociaţii şi fundaţii despre a căror activitate n-a auzit nimeni dar care sunt conduse de către oamenii partidului din care face parte primarul sau preşedintele CJ.
Bătrâni sau tineri, moldovenii au spiritul românesc confiscat de bolşevismul care le domină conştiinţa şi le bântuie viaţa, fără ca fraţii lor din ţară să-i ajute să scape de această povară ideologică sădită în sufletul lor zeci de ani de către tătucii de la Moscova.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Mâncare spanac cu usturoi
Bancul zilei: Întrebare răstălmăcită
Horoscopul zilei de 17.02.2016
RISE Project: Statul intarzie sa recupereze casa pierduta in instanta de
Iohannis, familia presedintelui inca incaseaza chiria
China va inaugura anul acesta cel mai mare radiotelescop din lume, ce va cauta semne de viata extraterestra
Situatia Antenelor, discutata in Senat la propunerea lui Tariceanu:
"un grav atentat la adresa libertatii de exprimare". Premierul Ciolos, convocat miercuri pentru a da explicatii in fata Parlamentului, prin votul senatorilor de la toate partidele
Un tanar a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare dupa ce a furat stiri de la TVR Iasi
Acord intre Arabia Saudita, Rusia, Qatar si Venezuela pentru inghetarea productiei de petrol,
daca si ceilalti mari producatori procedeaza la fel
Consumatorii de alcool au sanctionat si ei Rusia:
Exporturile rusesti de vodca s-au prabusit cu 42%
Mai multi membri CNA ofera sprijin subtil Antenelor in scandalul evacuarii cerute de ANAF:
sunt invocate probleme tehnice si birocratice in cazul unei mutari rapide din actualele sedii
Politistul Marian Godina anunta ca isi va da demisia:
Ati castigat militenilor!
Botoşani: Un nou exemplu de umilire a umilinţei
Ioan Rotundu
Ciolos, despre somatia ANAF la adresa Antenelor:
Nici eu si nici doamna ministru de Finante nu am fost intrebati - nu ca trebuia sa fim informati formal. Presedintele ANAF decide cum aplica legea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog