Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Umor
Mondene
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
20916
De la 07 Ianuarie 2003
77865954

Bonele nu vor mai putea fi bone, dacă nu se duc la şcoală

  • 28 August 2009, 23:00
Bonele vor trebui să facă şcoală pentru a nu mai exista cazuri de copii agresaţi de către acestea. Se vor înfiinţa cursuri pentru acestea şi vor fi trimise şi la psiholog înainte de a-şi intra în pâine. Asta au decis guvernanţii după dezvăluirea mai multor cazuri în care dădacele îi agresau pe copii. Potrivit reprezentanţilor instituţiei care se ocupă cu formarea profesională Legea care reglementează serviciile de îngrijire a copilului, pe timpul zilei, urmează să intre în vigoare până la sfârşitul anului.
Potrivit actului normativ, ca să devii bonă va trebui să urmezi cursuri de formare profesională. Legea bonelor răspunde unei directive din 2002 a Consiliului European, care a stabilit că statele membre trebuie să aibă astfel de servicii, pentru a permite mamelor accesul pe piaţa muncii. România s-a angajat ca până anul viitor să reglementeze situaţia bonelor.
Cine se angajează să stea cu odraslele altora nu o poate face oricum, ci doar după absolvirea unui curs de câteva luni de îngrijire şi educare a copiilor. La aceste cursuri, viitoarele bone învaţă inclusiv cum să acorde micuţilor primul ajutor în caz de nevoie. Măsura şcolarizării este valabilă inclusiv pentru dădacele angajate de agenţiile specializate.
Potrivit actului normativ, bonă poate fi orice persoană care are peste 18 ani, dar nu a depăşit vârsta de pensionare. În plus, dădaca trebuie să aibă o stare de sănătate bună, confirmată de medicul de familie, dar şi certificat de la psiholog. Legea mai prevede că soţul sau soţia persoanei care practică meseria de bonă trebuie să îşi dea în scris acordul în faţa autorităţilor.
Totodată, legea face diferenţa între serviciul de bonă şi cel de baby-sitting. Primul intră în responsabilitatea autorităţilor locale, bona fiind considerată o alternativă la creşe, în acele comunităţi unde numărul copiilor este mic sau costurile sunt prea mari. Baby-sitter-ul va fi persoana care va avea grijă de copii la domiciliul acestora, în mediul privat, şi va fi plătită de către părinţi. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un medic sufletist şi un primar cărpănos (II)
Program TELE'M BOTOŞANI, sâmbătă, 29 august
Preşedinte al Parlamentului de la Chişinău este Mihai Ghimpu
Pocherul geopolitic - Voronin sau R. Moldova?
Voluntari români se îngrijesc de memoria eroilor români în Slovacia
State de România a cumparat ProTV-ul
Incendiu provocat de o scânteie mecanică
Incendiu de vegetaţia uscată la Lunca
Adăpost de animale distrus de flăcări
Salvat în ultima clipă de un echipaj SIAMUD
Horoscop
Ce vremuri? A exclamat Băse...
Ca între popi…
„Cheia Sol” cântă la Festivalul Verii
Protocol între CS Botoşani şi Pro Volei
Lauri pentru sportivii CS Botoşani
SC Apa Grup a redus pierderile la apă cu 10%
Conţac invitat la Conferinţa Judeţeană a PSD
Starea noastră de sănătate va fi pusă pe Internet
AJOFM face teren, dar numărul şomerilor în loc să scadă creşte
„Generala” Macovei se află în evaluarea activităţii
Conţac, scos cu poliţia din conferinţa PSD!
O nouă trăsnaie marca Egner
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă