Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19459
De la 07 Ianuarie 2003
122905108

Borş cu fasole de să-ţi baţi copiii

  • 10 August 2006, 23:00
A pregăti un borş de fasole nu-i o treabă simplă. În primul rând, ca borşul să iasă gustos şi fasolea să fie bine fiartă, trebuie să ştim cu ce apă pornim la drum, adică turnăm în oală. Pe vremuri, la ţară, când gospodina dorea un borş cu fasole, apa o lua de la cazanul aflat la ulucul casei, adică folosea apă de ploaie, dedurizată. În lipsa apei de ploaie, se poate folosi apa de fântână. Şi iarăşi trebuie să găsim apa potrivită. Nu orice fântână conţine apă bună pentru a pregăti un borş de fasole. Odată găsită apa potrivită, punem fasolea la fiert. La borş, cea mai potrivită fasole este cea grasă. În lipsă, merge şi cea pestriţă. Sper că aţi pus, decuseară, fasolea la muiat. După un prim clocot, aruncăm apa. O aruncăm şi după al doilea clocot. Fasolea se fierbe în a treia apă. La fiert punem o ceapă tăiată sferturi şi un morcov, doi întregi. Dacă facem numai borş, şi nu fierbem fasolea şi pentru a o făcălui, atunci legumele le punem tăiate julien. Când fasolele sunt aproape fierte, adăugăm roşiile, un ardei gras şi verdeaţa. Borşul musai trebuie să fie din cel de putină, umplut cu huşte, altfel riscăm să obţinem un preparat mai puţin gustos. După ce s-a fiert şi borşul, îl dăm deoparte şi presărăm deasupra frunzuliţele de leuştean. Borşul de fasole fără leuştean îi ca nunta fără lăutari. Dacă puteţi avea răbdare să aşteptaţi până a doua zi, când borşul se va răci, atunci să-l mâncaţi cu o ceapă zdrobită cu pumnul şi mămăligă rece. Este ceva dumnezeiesc, de să-ţi baţi copiii, vorba ţiganului! Ştiu un ofiţer activ botoşănean, şef peste o importantă instituţie a statului, care preferă să mănânce la Mioriţa borş cu fasole şi ceapă. Să-i urăm poftă bună, ori de câte ori va pofti şi de acum înainte la aşa un meniu. (Lucullus)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CXXXII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Logică soldăţească
Câinii latră, caravana trece… spre binele Botoşanilor
Ioan Rotundu
În privinţa vămii, cu prefectul nu-i de glumit
Sancţiuni aplicate agenţilor economici beneficiari de subvenţii
Furată de 1.400 lei de doi minori
Trei accidente rutiere într-o singură zi
Hoţ identificat şi reţinut
Botoşaneancă premiata la un concurs naţional
Cod galben - Vremea se înrăutăţeşte
Băuturi răcoritoare oprite de la vânzare
Pregătiţi să dăm piept cu gripa aviară
Protecţia Consumatorului caută inspector
Din nou fără leafă şi fără bani pentru hrana copiilor
Eliberarea paşapoartelor se va face mai lent
Reabilitarea clădirii Direcţiei de Cultură se va materializa curând
Ajutoare de urgenţă date de Guvern sticlarilor dorohoieni
Vasilescu vrea să valorifice potenţialul acumulării Stânca – Costeşti
Cinci tineri au reprezentat Botoşanii la Bruxelles
Liderii ţărănişti doresc verificarea propriilor dosare
Bun de plată pentru că n-a fost politicos cu ţiganii
Preşedintele plusează !
Deputatul Cristian Boureanu vrea ca poporul să aibă acces la dosarele aleşilor
Un notar din Botoşani a păgubit statul cu un miliard
Se pune la cale un puci în PSD ?
COMUNICAT DE PRESĂ
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Consultanţilor Fiscali
ANSVA - strategie împotriva pestei porcine
Muscă să îşi dea demisia din toate funcţiile politice şi publice
Mulţi dintre avocaţi n-au aflat că de azi se schimbă Codul penal
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog