Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) susţin că spitalele respective, din state membre ale Uniunii Europene, au expediat instituţiei botoşănene de asigurări de sănătate formularele E107 prin care solicitau confirmarea sau infirmarea calităţii de asigurat a pacientului internat.
S-au primit în ultimele luni peste 15 formulare de la spitalele europene din afara ţării noastre, dar în jumătate din cazuri pacienţii pentru care s-au solicitat date sunt buni de plată. Sunt neasiguraţi şi au primit asistenţă medicală de urgenţă, dar care nu poate fi suportată din fondul asigurărilor de sănătate.
Pentru cei care, în urma verificării bazei de date, s-a constatat că sunt la zi cu plata contribuţiei, instituţia de asigurări de sănătate va acoperi costul spitalizării, dar nu şi pentru cei care nu au fost suficienţi de prevăzători să se asigure în ţară. Casa de Asigurări de Sănătate a primit din străinătate doar una dintre facturi şi sunt de plată câteva mii de euro din fondul asigurărilor.
Suma a fost solicitată de un spital din Italia, pentru îngrijirile medicale acordate unui botoşănean care a suferit un accident rutier în acea ţară şi nu posedă card european de sănătate. Reprezentanţii CJAS Botoşani afirmă că notele de plată trimise de spitalele din străinătate unde au fost internaţi botoşăneni fără card european sunt, în general, destul de mari, de ordinul miilor sau chiar zecilor de mii de euro, în funcţie de numărul zilelor de spitalizare şi serviciile medicale de care au beneficiat românii spitalizaţi. Cu doar câteva mii de lei, cât reprezintă plata pe şase luni în urmă a asigurărilor de sănătate, şi cu o contribuţie lunară minimă la fondul asigurărilor de sănătate din România, persoanele care acum au de plată mii de euro ar fi putut să scape de aceste cheltuieli de spitalizare.
<,i>În general, în această situaţie se află botoşăneni plecaţi de mai multă vreme în străinătate, care lucrează la negru în statele Uniunii Europene. Pentru că cei plecaţi de curând şi-au făcut, majoritatea asigurare de sănătate şi şi-au ridicat cardul european. Zilnic, sunt în jur de zece solicitări pentru astfel de carduri, după ce a fost o perioadă când angajaţii instituţiei noastre eliberau şi câte 20-25 de carduri europene pe zi, susţine Carmen Nicolau, director la CAS. (Doina Marcu)