Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
2067
De la 07 Ianuarie 2003
68856998

Botoşăneni masoni

  • 29 April 2008, 23:00
(fragment)
Fără îndoială, primul botoşănean devenit mason este căpitanul Vasile Balş, aflat în serviciul militar la Curtea domnească din Iaşi. Reprezentant al unei vechi familii de boieri moldoveni, cu întinse moşii pe actualul teritoriu al judeţului Botoşani, moşii înnobilate cu conace construite din piatră şi cărămidă, cu ziduri groase care să reziste năvălirilor tătarilor şi polonilor dar şi timpului pentru a deveni astăzi dovezi indubitabile ale culturii şi civilizaţiei medievale moldave. Un astfel de conac, aparţinând familiei Balş, poate fi văzut şi astăzi în oraşul Darabani.
Vasile Balş a devenit mason la o lojă din Iaşi, înfiinţată chiar de Anton Maria del Chiaro, în a doua sa şedere la noi, ca secretar al domnitorului Constantin Mavrocordat. Cu certitudine că intrarea sa în masonerie s-a produs înaintea anului 1740. Şi când fac această afirmaţie mă bazez pe consemnarea istoricului Horia Nestrorescu Bălceşti, în volumul său intitulat Ordinul masonic român, care a stabilit că la 1740 loja din Iaşi l-a avut ca prim venerabil pe căpitanul Vasile Balş.
Pe acelaşi Vasile Balş îl găsim, 37 de ani mai târziu (1777), ca având titlul de baron şi totodată guvernator al Bucovinei sub austrieci. Precum putem constata, încă de la începuturile sale, masoneria se bucura de prezenţa unor personalităţi ale vremii, cu mare putere de influenţă în viaţa politică şi economică a ţării şi cu un important rol social.
Avem, aşadar dovada istoriografică, cum că botoşănenii au intrat în masonerie încă din zorii apariţiei sale în spaţiul românesc. La aşa o spiritualitate în acest spaţiu geografic nici că se putea altfel. Ca prin mason al familiei Balş, căpitanul pare să fi adus în interiorul ei şi alţi membri ai marii familii de boieri. La 1774, printre masonii lojii Moldova din Iaşi îl întâlnim pe marele logofăt visternic al Moldovei, Iordache Balş, Un suflet mare de creştin, Iordache Balş va ctitori, la 1801, biserica din localitatea, acum suceveană, Dumbrăveni. Dacă nu vor apărea alte documente, sau alte scrieri de care nu am ştiinţă, care să mă contrazică, marele logofăt visternic Iordache Balş este al doilea botoşănean devenit mason.
Doi ani mai târziu, în 1776, la loja Moldova din Iaşi apare un alt nume din familia boierilor Balş, cel al lui Nicolae Balş, fratele marelui logofăt visternic Ioarache. Nicolae Balş avea rang de stolnic, semn de mare încredere din partea domnitorului Moldovei din acele timpuri. Şi Şi pentru că făcea parte din familia boierilor cu mare credinţă în Dumnezeu, stolnicul Nicolae Balş a respectat tradiţia şi a ctitorit biserica din localitatea Rădeni, unde a şi fost înmormântat dealtfel. Iată ce stă scrie pe piatra de mormânt aflată în curtea bisericii din Rădeni, comuna Frumuşica: „Sub această piatră odihnesc robii lui D-zeu Monahia Lisaveta cu ginerii ei Stolnicu Nicolai Balş şi cu fiica sa Safta Sturza, soţia D-sale Stolnicul Nicolai Balş s-au săvârşit la 1814” Ctitoria acestei biserici, stolnicul Nicolai Balş a realizat-o împreună cu fratele său, armaşul Grigore Balş, la rându-i frate cu marele logofăt visternic Iordache Balş. Asupra armaşului Grigore Balş, şi el mason, vom reveni.
Părăsim familia Balş, pentru a reveni asupra ei cu noi nume de masoni, în favoarea unui alt boier botoşănean, scriitor şi mare reformator totodată. Mă refer la comisul Ioniţă Tăutu, născut în 1795 la Cerchejeni - Botoşani, care s-a afirmat ca inginer hotarnic. A lucrat, mai întâi, la cancelaria Episcopiei de Huşi. În 1822 îl găsim în cancelaria domnitorului Sandu Sturdza, ca grămatic. Din 1824 este trimis al Moldovei la Înalta Poartă. Ioniţă Tăutu şi-a înscris numele în istoria Moldovei ca fiind un pamfletar de forţă şi un critic vehement al regimului social-politic din Moldova. Este cunoscut ca fiind autorul Constituţiei „Cărvunarilor”, elaborată la 1822, un proiect de renaştere a ţării.
Tăutu a devenit mason de tânăr, de vreme ce la 1813 figurează deja ca venerabil al unei loji din Iaşi. Ce-i drept, va muri de tânăr, la numai 35 de ani, de tuberculoză, pe malurile Bosforului. Potrivit lui Teşu Solomovici, autorul volumului România masonică, Ioniţă Tăutu a devenit mason alături de Gheorghe Bibescu, viitor dom al Ţării Româneşti. Alecu Russo scria: „Ionică Tăutul e România reînviată mişcată de toate patimile patriotice şi giucînd tot acelaşi rol prin condei şi stăruinţă în politică, care-l giuca Vladimirescu cu puşca pleşeaşc㔠(„Steaua Dunării”, 28 noiembrie, 1855, p. 99). Să mai adăugăm că Ioniţă Tăutu (după alţii Ionică) mai este cunoscut ca poet şi traducător, adept al mesianismului iluminist, precursor al paşoptismului. În dorinţa sa de a face dreptate poporului, de a-i apăra interesele, comisul a avut şi o încercare de a obţine tronul Moldovei, încercare eşuată în 1829, cu numai un an înaintea morţii.
(Ioan Rotundu – Masoneria botoşăneană)

Foto: Paramente masonice existente în Muzeul judeţean Botoşani


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Umor cât încape… dar scoţian
Horoscop
Necesitatea unei înţelegeri economice europene
Educaţia în catrene
Blestem
Activitatea sportivă
(file de monografie)
Redusul
Privatizare conjugală
Comentariul comentariilor (CV)
(Ioan Rotundu)
Program Tele'M Botoşani miercuri, 30 aprilie
A trecut Paştele, ce să facă cu ele, le vinde!
Scuza lui Bulă
Tragedia soacrei şi celebritatea măgarului
Cu ochii-n patru pe distribuitorii de lapte şi corn
Omagiu adus veteranilor de război
Licitaţie aflată la cheremul ministerului Culturii
Inundaţiile au avariat două corpuri de şcoală
Autorităţile pledează pentru ca drumul expres să treacă şi prin judeţul Botoşani
Conducere nouă la Protecţia Copilului Botoşani
PNG se simte copleşit de bogăţia celor din PD-L
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă