Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8068 lei
1 USD = 4.3926 lei


Număr accesări
Astăzi:
15706
De la 07 Ianuarie 2003
74081221

Botoşănenii au învăţat să se doftoricească singuri

  • suntem mari consumatori de medicamente
  • 13 May 2009, 23:00
Consumul mare de antibiotice continuă să îi îngrijoreze pe medici care susţin că o mare parte dintre botoşăneni îşi decid singuri tratamentele pentru multe boli, apelând la antibiotice cumpărate fără reţetă. De fapt, medicii botoşăneni sunt convinşi că pacienţii lor sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice.
În timp ce în alte judeţe antibioticele nu pot fi obţinute din farmacii fără reţetele de la medici, în multe farmacii botoşănene clienţii nu sunt întrebaţi niciodată când cer astfel de medicamente de vreo prescripţie medicală în acest sens. Farmaciştii recunosc faptul că antibioticele sunt printre medicamentele preferate ale botoşănenilor.
"Aceste medicamente ocupă, cred, primul loc în ceea ce priveşte consumul. Se vând foarte bine antibioticele cu spectru larg, foarte puternice, care atacă un număr foarte mare de germeni", spune una dintre farmacistele din municipiul Botoşani.
Antibioticele cele mai căutate de botoşăneni, cele cu spectru larg de acţiune, sunt în acelaşi timp şi cele care după o vreme duc la apariţia unor tulpini foarte rezistente. Pentru că aceste medicamente s-au eliberat multă vreme fără prescripţie medicală, botoşănenii s-au obişnuit să îşi procure fără probleme antibioticele, pe care, de cele mai multe ori, singuri şi le stabilesc. Chiar şi pentru simplele viroze sau pentru durere, unele persoane se prezintă în farmacii să îşi cumpere antibiotice.
"Dacă îi refuzăm pe clienţi atunci când ne cer antibiotice fără să aibă reţetă, oricum sunt serviţi la o altă farmacie. Şi, cei mai mulţi spun că este o urgenţă, chiar dacă fac solicitarea în mijlocul săptămânii, când s-ar putea prezenta la medicul de familie ", susţine reprezenta unei farmacii botoşănene.
Unii medici cred că introducerea ghidurilor terapeutice, în care sunt trecute toate criteriile de prescriere a antibioticelor, va duce la diminuarea consumului de antibiotice iraţional. "Ar trebui să existe o politică naţională de utilizare a antibioticelor pentru că folosirea lor iraţională compromite efectele medicamentelor, care nu mai sunt la fel de eficiente. În plus, în ultima vreme se prezintă la medici mai multe persoane cu probleme date de consumul exagerat de antibiotice", spune un cadru medical din Spitalul Judeţean. Micozele bucale sau faringiene, precum şi scăderea imunităţii sunt câteva din problemele generate de un consum crescut de antibiotice. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXXVI
(Ioan Rotundu)
Fiu somnoros, trezit cu pompierii
Andive cu jambon
Horoscop
Blonda şi culturistul
Urgent, locuri de muncă în străinătate!
Revoluţionarii vor ieşi în stradă din cauza atitudinii indolente a MAE
Mitropolitul Bartolomeu va fi onorat Doctor Honoris Causa
Elena Gheorghe s-a calificat în finala Eurovision!
Aromânul Iancu Perifan este considerat "pericol pentru securitatea Greciei"
Criza loveşte investiţiile, iar firmele îşi închid porţile
Poliţiştii comunitari mai au de stat la Incubator
Când femeile se ceartă, bărbaţii lor se „ucid”
Arheologii încă mai speră să găsească cine ştie ce minuni prin Centrul Vechi
„Natura pe toate feţele”
O măsură pe linia sănătăţii copiilor de şcoală total ineficientă
Examenele şcolare mai înseamnă şi elevi în comă alcoolică
Elevii care vor să muncească pot câştiga un ban, iar patronii pe lângă ei
Elevii care vor să muncească pot câştiga un ban, iar patronii pe lângă ei
Un eveniment cultural botoşănean de excepţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă