Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8415
De la 07 Ianuarie 2003
106169116

Botoşănenii plecaţi la muncă în străinătate sunt urmăriţi cu Poliţia de frontieră

  • 19 December 2008, 23:00
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei consideră că plecările la muncă, în străinătate, ale botoşănenilor le aduc modificări ale ratei şomajului la nivel de judeţ. Din acest motiv, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani va colabora cu Poliţia de Frontieră pentru a obţine o situaţie reală a şomajului în judeţul Botoşani.
Dacă această intenţie a fost încă din vara anului 2008, dar nu s-a finalizat în practică, odată cu începutul anului viitor va fi readusă în actualitate această intenţie de colaborare. Iulia Cocriş, directorul executiv al AJOFM, a declarat că prin această colaborare cu poliţiştii de frontieră instituţia pe care o conduce va putea să obţină o situaţie cu botoşănenii plecaţi din ţară la muncă în alte state.
De aceste date, angajaţii Agenţiei au nevoie pentru că unele dintre persoanele care sunt plecate în afara ţării de mai multe luni pot figura o vreme în baza de date a Agenţiei ca fiind în căutarea unui loc de muncă, modificând astfel rata reală a şomajului. Pe de altă parte, rata reală a şomajului nu se apropie de cea existentă în statistici şi pentru că, în momentul de faţă, numărul şomerilor nu se raportează la populaţia activă aflată în prezent în localităţile judeţului.
Persoanele plecate la muncă în străinătate se regăsesc în datele comunicate din localităţile judeţului, date referitoare la populaţia activă. Deşi în multe comune majoritatea tinerilor şi chiar persoane trecute de 40 de ani sunt plecate la muncă în străinătate, populaţia activă, aptă de muncă, nu a suferit modificări, cei plecaţi fiind şi ei puşi la numărătoare când se comunică datele referitoare la populaţia activă. Echipa Corpului de Control de la Guvern, care a verificat în urmă cu câteva luni activitatea AJOFM a venit şi cu indicaţia ca cele două instituţii să colaboreze permanent pentru a se obţine o imagine cât mai aproape de realitate a şomajului din judeţ.
Dacă în ultima vreme judeţul Botoşani are o rată a şomajului sub media pe ţară, nemaifiind fruntaş la nivel naţional în ce priveşte acest indicator al şomajului, situaţia ar putea să se schimbe odată cu aflarea datelor reale privind populaţia activă a judeţului. Mai exact, odată cu scoaterea din rândul populaţiei active a persoanelor plecate la muncă în afara ţării, rata şomajului, care se obţine raportând numărul de şomeri la populaţia activă, ar putea să se dovedească a fi în realitate mai mare decât cea existentă acum în statistici. „O astfel de colaborare între instituţii şi-ar dovedi pe deplin utilitatea. Nu doar pentru determinarea ratei reale a şomajului, ci şi în cazul acordării ajutoarelor sociale, de la venitul minim garantat până la ajutoarele pentru încălzirea locuinţelor”, declară directorul executiv al AJOFM. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anunţ important
Cea mai lungă scrisoare din lume trimisă lui Moş Crăciun s-a scris la Braşov
Rusia şi mai aproape de dictatură
Poliţiştii lui Voronin au arestat un porc şi un măgar chiar de ziua poliţiei
Românca din Manzanares, poetă la 15 ani
Amânăm plata pensiilor, dar dăm 100 milioane de euro multinaţionalelor
Horoscop
Cetatea filmului şi-a deschis porţile pentru un român din Arizona
Soţie înţelegătoare
Pur si simplu te fac sa vibrezi!
Raluca a descoperit de unde vine oboseala lui Stolojan
Românul şi interlopul
A fost prins hoţul care a tăiat brazii argintii
Primari în neregulă la ajutoarele europene
Actorii botoşăneni fac repetiţii de Crăciun
Rocade în filiala PRM Botoşani
Parlamentarii botoşăneni bravează fără ca faptele lor să fi vorbit
Moş Crăciun vine la patinoar!
Bătaie pe posturi de poliţişti comunitari
„Tulburările de personalitate”
Protecţia Copilului – de la sărăcie financiară la belşug
Medicii de familie din urban obligaţi la un număr minim de asiguraţi
Au câştigat procesul, dar banii nu-i vor primi prea curând
Şcoala pentru comunitate
încurajarea participării şi exersarea democraţiei
Şcoala pentru comunitate
încurajarea participării şi exersarea democraţiei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă