Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15186
De la 07 Ianuarie 2003
120870799
Botoşani: 40 de ani de existenţă a Muzeului Judeţean Botoşani

Un eveniment omagial politizat excesiv

  • Ioan Rotundu
  • 27 October 2017, 23:00
Ieri, la Sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Botoşani a fost organizat un eveniment omagial dedicat celor 40 de ani de existenţă a acestei instituţii culturale botoşănene de mare prestigiul istoric. Prin comorile arheologice pe care le adăposteşte, comori care atestă existenţa civilizaţiei umane în acest spaţiu geografic de peste 7.000 de ani, Muzeul a devenit cunoscut în întreaga Românie şi peste hotare..
Spre uimirea şi nedumerirea celor care cu adevărat au slujit cultura botoşăneană şi mai ales au trudit o viaţă pentru ca activitatea Muzeului să fie la un nivel cât mai înalt, atât prin raritatea exponatelor descoperite pe şantierele arheologice cât şi prin studierea documentelor de arhivă pentru a păune în lumină şi largă cunoaştere a trecutului botoşănean, prezenţa în sală a fost dominată de politicienii care s-au aşezat cu tupeu în primele rânduri care le-au fost rezervate pentru a-i cinsti ca oaspeţi de onoare.
Adevăraţii slujitori ai culturii au luat loc în spatele sălii, printre ei şi istoricul Gheorghe Median pe care directorul Aurel Melniciuc (foto ) l-a etichetat în cuvântul său drept „fost angajat al Muzeului”. Să afle acest moldovean venit de peste Prut şi pus director de impostorul infractor Florin Ţurcanu că Gheorghe Median nu este „un fost angajat” ci a fost, este şi va fi până la ultima sa suflare un stâlp al culturii botoşănene pe care continuă să o susţină prin prezenţa sa la toate evenimentele unde este invitat.
Cum spuneam, în primele rânduri au luat loc cu un oarecare tupeu politicieni care n-au la viaţa lor o cât de mică contribuţie la cultura locului, cu atât mai puţin pentru dezvoltarea activităţii Muzeului. Ce au căutat cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Botoşani, Dorin Birta cu un trecut dubios şi cunoscut în Dorohoi ca aparţinând lumii interlope, sau Constantin - Liviu Toma, un personaj a cărui carieră politică, aşa scurtă cum este, a fost mereu presărată cu dovezi de incompetenţă profesională?
Dar ce-au căutat consilierii judeţeni care la viaţa lor n-au călcat prin acest locaş de cultură decât cu ocazia evenimentului de ieri? Mai mult, dovedind servilism politic, directorul Aurel Melniciuc la toţi cei enumeraţi le-a înmânat câte o diplomă de excelenţă şi o plachetă omagială. Pentru ce merite? Ori, exact aceşti politicieni tupeişti au fost şi vor continua să fie cei care au tăiat fondurile cuvenite Muzeului, au lăsat şantierele arheologice în părăsire, n-au mai alocat bani pentru achiziţionarea de noi exponate valoroase.
Rămâne un semn semn de întrebare de ce la un eveniment aşa de important, Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani n-a fost prezent? Consiliul Judeţean este instituţia care are în subordine Muzeul şi îi asigură finanţarea. Cred că merita ca preşedintele Macaleţi să fi participat la un astfel de eveniment ca să înţeleagă mai bune rostul şi rolul instituţiei muzeale.
Dacă senatorul preşedinte al PSD, nevastă de şofer, Doina Federovici a lipsit, nu-i de mirare. La câtă cunoaştere posedă despre cultura botoşăneană n-ar fi fost locul nimerit unde să fie prezentă. Probabil că i-a ţinut locul deputatul PSD Tamara Ciofu, care nici ea nu s-a remarcat cu ceva în sprijinirea culturii judeţene.
Actualul director Aurel Melniciuc a arătat public încă odată că accederea sa în această funcţie s-a făcut pe criteriu pur politic şi nu pe cel profesional şi că-şi apără poziţia aducând onoruri unor politicieni care la rândul lor au ajuns consilieri judeţeni tot graţie politicului şi nicidecum prin merite personale.
Lipsit de orice politeţe colegială, Melniciuc n-a cuprins în cuvântul său mulţumiri celor care au condus Muzeul în toţi aceşti 40 de ani, nici măcar fostului director Lucica Pârvan (foto) pensionată forţat de netrebnicul oier Florin Ţurcanu ca să-i facă lui loc. Le-a mulţumit directorul Muzeului Judeţean Neamţ, singurul prezent la festivitate dintre directorii de muzee care au fost invitaţi.. Nu cred că directorul Melniciuc a simţit palma care i s-a tras.
În momentul de faţă două importante instituţii botoşănene de cultură au ajuns pe mâna unor moldoveni veniţi de peste Prut. Aurel Melniciuc la Muzeul Judeţean şi Ada Saimenco la Memorialul Ipoteşti. Ce legătură spirituală pot avea aceşti doi moldoveni cu spiritualitatea culturii botoşănene, ce stări emoţionale le pot trezi valorile noastre, inclusiv cele umane, cânt le lipseşte legătura de suflet? Iată până unde au mers cu mizeria lor morală politicienii noştri care s-au transformat în buni demolatori ai culturii noastre autohtone. Din păcate, nu văd semne că lucrurile vor reveni pe făgaşul normal.
N-am nimic împotriva acestor doi moldoveni care, pe tărâm profesional, pot dovedi competenţă. Dar a fi puşi în fruntea unor instituţii de cultură care compun personalitatea judeţului consider că autorităţile care condu judeţul au comis o mare nemernicie.
În emisiunea mea de ieri seară, Presa-n gura lu’ Rotundu, am considerat să evidenţiez, cu acest prilej, rolul jucat în consolidarea şi dezvoltarea activităţii de istoricul Lucica Pârvan care a stat în fruntea acestei instituţii peste 20 de ani.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Orban: Respingem aberatiile fiscale prezentate de ministrul Finantelor.
Vom sesiza Avocatul Poporului pentru atacarea la Curtea Constitutionala
Dan Diaconescu obtine o prima decizie in instanta de liberare conditionata din inchisoare
Chitoiu (ALDE): Toate institutiile publice au un numar supradimensionat de personal;
exista spatiu pentru reduceri/ Proiectele mari de investitii - autostrazi, linii CFR - finantate prin parteneriate cu bancile de investitii
BNS cere Ministerului de Finante sa explice public decizia de a transfera in sarcina salariatilor povara asistentei medicale
Viktor Orban cere serviciilor sale secrete sa dezvaluie reteaua prin care "imperiul" lui George Soros loveste in Ungaria
Guvernul Republicii Moldova a scos la vanzare compania care detine gazoductul Iasi-Ungheni
Influent ziar polonez: Visegrad abia mai exista,
Cehia si Slovacia au tradat in chestiunea lucratorilor detasati, Ungaria a tradat in probleme de securitate
Parlamentul Cataloniei a votat independenta fata de Spania
\Senatul spaniol a votat, la scurt timp, ca Madridul sa preia controlul direct al regiunii
Horoscopul zilei de 28.10.2017
Bancul zilei: Din gândirea filozofică a lui Dalai Lama
Catrenul săptămânii
Lumea lu' Rotundu: Veteranul şi autorităţile
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 27.10.2017
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă