Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19330
De la 07 Ianuarie 2003
122879397

Botoşani/Călăraşi: Imaş ars din răzbunare cu substanţe chimice

  • Ioan Rotundu
  • 18 April 2017, 23:00
Cine ajunge să urce dealul Călăraşului, venind dinspre Răuseni, va observa cu nedumerire cum imaşul din partea stângă a drumului este ars, pământiu, fără pic de verdeaţă, în timp ce imaşul din partea dreaptă este de un verde crud, iarba crescând cu spor.
Am urcat dealul în săptămâna de dinaintea Paştelui şi am fost şocat să constat iarba arsă a imaşului şi lipsa de verdeaţă. În această parte de imaş, nu mai departe acum doi ani, la iniţiativa primarului comunei, Elena Vrajotis, s-au plantat salcâmi din specia celor care cresc repede. S-a plantat întreaga suprafaţă, de la baza dealului şi până la coamă, suprafaţa fiind de vreo zece hectare. Şi aceşti salcâmi par a fi afectaţi în vegetaţia lor.
Ajuns la Primăria Călăraşi, am discutat cu primarul Elena Vrajotis despre acest ciudat fenomen. Aşa am aflat pe imaşul din partea stângă a drumului a fost stropit de către cineva cu o puternică substanţă chimică care a ars iarba din rădăcină şi nu se ştie dacă va mei încolţi vreodată. Au fost afectaţi şi salcâmii, câteva mii de puieţi.
Şi mai ciudat este faptul că nicio autoritate îndreptăţită să facă cercetări pentru a afla cine ar fi făptaşul nu s-a deranjat să facă o anchetă. Agenţii de poliţie de la Călăraşi pur şi simplu au tratat totul cu indiferenţă. Cei de la Garda de Mediu botoşani, care au obligaţia de a interveni în astfel de situaţii, mai ales că mediul a fost afectat pentru o perioadă îndelungată, nu s-a deplasat la faţa locului. În comună se vorbeşte că autorul acestei nesăbuite fapte ar fi bogătaşul Costel Arnăutu, individ cu puţină carte dar cu multe oi şi direct interesat să aibă o suprafaţă cât mai mare de imaş.
În anul 2015, când s-a efectuat plantarea salcâmilor, rostul acestora urmând a fi şi stabilizarea alunecărilor de teren care afectează grav circulaţia în zonă, Costel Arnăutu a făcut mare scandal. El n-a fost de acord cu împădurirea pe motiv că are nevoie de imaş. După plantare a fost văzut în mai multe rânduri smulgând puieţii dar n-a păţit nimic.
Costel Arnăutu se află sub protecţia senatorului PSD Doina Federovici. Nu ratează nicio ocazie să se laude că el se are bine cu cei din PSD şi de la Fisc. Nu de puţine ori Federovici a fost văzută oaspetele lui Arnăutu, neplecând din zonă cu portbagajul maşinii senatoriale gol.
Reclamat în mai multe rânduri pentru evaziune fiscală la Fisc şi APIA, cei veniţi de la Fisc să efectueze controlul i-au dat lui Arnăutu certificat de oier cinstit. După fiecare control Arnăutu s-a lăudat prin sat c㠄l-am mulţumit şi pe acesta”. În Călăraşi se ştie că nu este bine să te pui rău cu Arnăutu pentru că la puţina lui carte judecă mai bine cu pumnul şi ciomagul. Ultimul ciomăgit şi băgat în spital în septembrie anul trecut a fost Pavel Oniciuc, un bătrân de peste 70 de ani.
Desigur, faptul că Arnăutu ar fi stropit imaşul cu substanţa chimică este doar o bănuială a unor săteni şi nu o certitudine. Numai o anchetă corectă ar putea stabili cine este vinovatul. Este extrem de important de aflat ce substanţă chimică s-a folosit şi cât de toxică poate fi ea pentru om şi animalele care se rătăcesc prin zonă. Mă refer la cele sălbatice.
Instituţia Gărzii de Mediu poartă întreaga responsabilitate pentru ce s-a întâmplat pe dealul Călăraşilor şi este în obligaţia ei să efectueze o anchetă în regim de urgenţă pentru a stabili măsurile cuvenite şi de a avertiza populaţia dacă există vreun pericol public.
Stabilindu-se ce substanţă chimică s-a folosit, se vor putea st5abili şi măsurile adecvate dar se va putea şti şi de unde a fost procurată substanţa şi de către cine. Astfel de substanţe nu cred că se vând la tarabă în piaţă ci se distribuie prin reţea autorizată.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ban cul zilei: Tăcerea elocventă
Horoscopul zilei de 19.04.2017
Echipaj de ambulanta din Vaslui, atacat cu iatagane, cutite si bate de rudele unei paciente de Pasti
GRECO, organismul anti-coruptie al Consiliului Europei, ingrijorat de folosirea ordonantelor
pentru modificarea legilor penale din Romania
Situatia politica din Marea Britanie: Ce a determinat-o pe Theresa May sa ceara alegeri anticipate
Guvernul spaniol raspunde unei interpelari a unui senator:
Nu exista protocol pentru cazul unei apocalipse zombi
Egipt: Sase mumii descoperite intr-un mormant din epoca faraonilor
Nicusor Dan, despre crticile aduse de unii deputati USR:
"In USR exista o comunicare institutionalizata; toti cei 1.500 de membri pot sa participe la ea"
Tutuianu se razgandeste si anunta ca Dan Andronic nu va mai fi audiat de Comisia pentru controlul SRI
Alegeri prezidentiale Franta: Macron vazut favorit in sondaje, dar se anunta un absenteism mare
Extradarea lui Sebastian Ghita:
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta ca asteapta o incheiere de la instanta de judecata din Romania. Nu vom intarzia nici un minut
Cod portocaliu de ninsori la munte si in Moldova
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog