Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2760
De la 07 Ianuarie 2003
122888409

Botoşani/Călăraşi: O şezătoare cu cântec, joc şi voie bună şi două derapaje

  • Ioan Rotundu
  • 28 February 2016, 23:00
Primarul comunei Călăraşi, Elena Vrajotis, a organizat sâmbătă o şezătoare fără a respecta tipicul celor obişnuite în vremurile de tinereţe ale bunicilor noştri. Mai degrabă a fost o combinaţie de şezătoare a trecutului cu o fericită combinare a cântecului şi jocului populare aşa cum tot pe vremea bunicilor se obişnuia după câte o clacă.
Localitatea Călăraşi nu are istorie proprie pentru că aşezarea s-a întemeiat după războiul de Independenţă din 1877 când ostaşii supravieţuitori întorşi acasă au fost răsplătiţi cu împroprietăriri de pământ în diferite zone. geografice ale României de atunci. Aşa se explică şi faptul că majoritatea mai proaspeţilor strămoşi ai călărăşenilor au venit din zona localităţii sucevene Siminicea dar şi din alte zone apropiate. Prezent la eveniment, primarul comunei Siminicea, Gheorghe Haliţă, a ţinut să accentueze că între csiminiceni şi călărăşeni există o strânsă legătură sufletească bazată pe rădăcina comună a străbunicilor.
Am mai remarcat prezenţa primarului comunei George Enescu, Angela Toma, o femeie primar ajunsă la al 5-lea mandat, singura femeie primar din judeţ a perioadei postdecembriste de o asemenea longevitate în administraţia publică locală. Prezenţa sa s-a justificat prin colaborarea pe care o are cu Elena Vrajotis şi prin apropierea modului de gândire prin care sunt abordate probleme comunităţii. N-a lipsit nici fiul satului Valentin Ghiţun, director la Finanţe, care a dansat de mama focului întrecându-i în energie pe mulţi dintre tinerii prezenţi.
Cum spuneam, primarul Elena Vrajotis a ales să facă o combinaţie între o şezătoare de pe vremea bunicilor şi o horă modernă a satului pentru a-i antrena şi pe tineri în a cunoaşte îndeletnicirile meşterilor populari din satele comunei.
Am stat de vorbă cu o ţesătoare care n-a prea fost atentă în vremurile tinereţii cum pregătea bunica sau mama ţesutul unui ţol, a unei scoarţe sau a unui păritar. Nu prea s-a descurcat cu noţiunile ţesutului specifice graiului bătrânesc.
O altă femeie a ţinut să se laude cu închestritul ouălor iar un bărbat cu împletitul din pănuşe de popuşoi, meşteşug deprins în tinereţe, la şcoală, în orele de practică. Un altul păstra obiceiul împletitului de rogojini şi coşărci. Primele se aşterneau pe jos, peste podeaua de lut, pentru a ţine cald la picioarele că pe atunci se umbla desculţ prin casă. Coşărcile se foloseau şi se mai folosesc încă la căratul ştiuleţilor de porumb pe ogoare, urcatul porumbului în pod, căratul oricăror alte cereale, legume, fructe etc.
N-a lipsit şi o mini expoziţie gastronomică. Bostanul copt la cuptor mi-a atras atenţia pentru că n-am mai întâlnit pe la ţară o astfel de preocupare la gospodine deşi bostanul copt este un deliciu.
Mihai Fediuc a fost prezent cu ansamblul său de dansatori, cântăreţele de muzică populară Cornelia Ciobanu şi Celina Gherghelaş au creat atmosfera de distracţie,. Mai ales Celina a reuşit să-i dezmorţească pe tineri şi să-i îndemne la joc, fiind singurul interpret de muzică populară prezent care a creat atmosferă de dans.
Una peste alta, primarul comunei Călăraşi a reuşit să organizeze un eveniment care a fost apreciat şi gustat din plin de săteni, mai ales că evenimentul a fost filmat de mai multe televiziuni iar Lumea lu’ Rotundu n-a ratat ocazia de a imortaliza pe peliculă tot ce am crezut că merită a fi mediatizat în scopul cunoaşterii comorilor noastre de artă populară, de tradiţii din vremurile vechi care încet, dar sigur, se pierd de la un an la latul.
Dacă primarului Elena Vrajotis merită din plin felicitări, nu la fel pot fi răsplătite prestaţiile a două persoane publice prezenţe şi implicate în eveniment. Cântăreaţa de muzică populară Cornelia Ciobanu (foto 1) a fost prezentată ca fiind directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani. În această calitate mă aşteptam ca Ciobanu să marcheze semnificaţia şezătorilor din trecut, rolul jucat în păstrarea şi promovarea tradiţiilor populare şi în educarea tinerelor generaţii. Doar a cântat şi… atât!
Prezent în ţinuta bisericească, un preot (foto 2) n-a ratat ocazia de a promova interesele Bisericii Ortodoxe şi nu rolul său în comunitatea călărăşeană, menirea preotului de a sprijini valorile trecutului şi a le insufla tinerelor generaţii, putând puncta îndeletnicirea acelei femei care închistra ouă cu simboluri creştin-ortodoxe sau a celorlalţi meşteri populari care în meşteritul la diferite obiecte nu de puţine ori includeau crucea ca simbol al credinţei în Dumnezeu.
Preotul a ţinut un discurs alambicat despre fericire iar apoi a prezentat biografia mai puţin cunoscutului călugăr Onufrie Frunză, călărăşean la origine, fără a ţine cont că participă la un eveniment laic cu profundă conotaţie tradiţional-culturală. Putea preotul să-l prezinte pe părintele călugăr în 12 iunie, când este programată întâlnirea cu fii satului şi ar fi fost gestul şi locul potrivite. Dar n-a fost să fie nici la preot!
N-am putut să nu sancţionez aceste două derapaje care în opinia mea puteau fi evitate de către cei care le-au comis dacă erau mai atenţi la ce fel de eveniment au fost invitaţi.
Cu toate acestea, farmecul evenimentului de tip şezătoare ar fi fost unul încununat de aureola succesului. Reportajul intitulat „Şezătoarea” va fi difuzat pe Tele’M Botoşani sâmbătă, 5 martie, ora 19.00 în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu. Vă invit să-l urmăriţi pentru că are ineditul său.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Cercul vicios al succesului
Reţeta zilei: Muşchi de porc cu linte şi varză roşie
Horoscopul zilei de 29.02.2016
Lumea lu' Rotundu: Primarul ranchiunos
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 26.02.2016
Narcis Dreţcanu, unsul infractorului-deputat lui Gireadă în funcţia de subprefect
Ioan Rotundu
Francois Hollande, huiduit si insultat la Salonul de Agricultura de la Paris
Inalta Curte confirma redeschiderea urmarii penale pentru un chestor de
politie avansat recent de Ciolos in conducerea MAI
Mesaj cutremurator al printului Charles pentru o Romanie cu "cancer" in paduri.
"53 de cazuri de taieri ilegale pe zi"
Nicolae Paun: Eu, tiganul din Ferentari, trebuie sa merg in arest preventiv.
Dl Madalin Voicu, care e din familie de Cantacuzini, tre' sa stea acasa
Vicepresedintele Tribunalului Salaj si un fost inspector scolar general, inculpati intr-un dosar DIICOT
Raed Arafat: MAI va achizitiona, in acest an, tehnica pentru interventii la cutremure
Rusia: 36 de morti in urma unor explozii de gaze intr-o mina din Marele Nord
Siria: Sase orase din provincia Alep, vizate de atacuri aeriene, la o zi dupa intrarea in vigoare a armistitiului
Voiculescu, pe blog: Am lucrat 3 ore pe zi si am studiat 2 ore
102 ore de studiu pentru fiecare din cele 10 lucrari stiintifice scrise de Voiculescu
Elevii de la Orăşeni Deal „În lumea lui Creangă”
Tot mai umiliţi de tandemul Şoptic㠖 Gireadă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog