Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3663
De la 07 Ianuarie 2003
114932244

Botoşani: Ce se ascunde în spatele creditului Ioanei Băsescu

  • Ioan Rotundu
  • 2 December 2013, 23:00
În urma unei discuţii avute cu fermierul din Ungureni, inginerul Nicu Temciuc (foto), m-am luminat asupra intereselor care se ascund în spatele scandalului legat de terenul cumpărat de Ioana Băsescu. Fermierul Nicu Temciuc a beneficiat de un credit de la CEC Bank exact în aceleaşi condiţii ca şi Ioana Băsescu. Cu acel credit Temciuc a cumpărat o mare suprafaţă de teren agricol.
Inginerul şi-a exprimat temerea că în urma scandalului legat de Ioana Băsescu s-ar putea ca CEC Bank să nu mai acorde credite pentru cumpărare de terenuri agricole. Inginerul crede că asta se şi urmăreşte şi că în spatele întregului scandal ar sta interesul băncilor comerciale care nu acordă astfel de credite şi care se simt concurate de către CEC Bank.
Temerile inginerului de la Ungureanu nu sunt lipsite de temei. Am urmărit singura declaraţie publică făcută de Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, cel pe care Ponta a dat ordin să-l ancheteze două comisii parlamentare.
Vă mai amintiţi de la ce a pornit întreg scandalul? De la faptul că premierul Ponta a cerut ministrului Finanţelor Chiţoiu să-l schimbe pe Gheţea din funcţia de preşedinte al CEC Bank înainte ca acestuia să-i expire contractul de management. Preşedintele Băsescu l-a sunat pe ministrul Chiţoiu şi i-a cerut să respecte legea, adică să nu-l schimbe pe Gheţea înainte de a-i expira contractul. De aici Ponta a declanşat un întreg scandal, acuzându-l pe preşedintele Băsescu de trafic de influenţă şi de afaceri oneroase cu pământ prin fiica sa Ioana Băsescu, care a beneficiat de un credit avantajos de la Gheţea. Iată de ce preşedintele Băsescu nu vrea schimbarea lui Gheţea, pentru că i-a avantajat fiica cu unm credit special, ţipa Ponta, fără ca măcar să fi cerut un minim de informaţii de la CEC Bank despre cum acordă aceste credite pentru cumpărare de terenuri agricole.
Încet, dar sigur, adevărul a ieşit la suprafaţă şi s-a demonstrat că Ioana Băsescu n-a fost avantajată cu creditul, fiind câteva sute de persoane care au angajat astfel de credite în aceleaşi condiţii ca şi ea. Inclusiv specialiştii din Banca Naţională au confirmat că acel credit a fost acordat în condiţii perfect legale.
Şi, atunci, de ce atâta tevatură? Explicaţia trebuie căutată în altă parte. De la 1 ianuarie 2014, legislaţia română va permite oricărui cetăţean străin ce este şi cetăţean european să cumpere teren agricol în România. Băncile comerciale îşi au socoteala lor. Apare oportunitatea de a se solicita credite pentru cumpărări de terenuri agricole, iar o dobândă cât mai ridicată le va asigura câştiguri substanţiale. Aflaţi în inferioritate faţă de puterea financiară a străinilor, românii vor accepta să angajeze credite şi în condiţii mai aspre, adică cu o dobândă împovărătoare
Faptul că CEC Bank le-a luat-o înainte şi a ieşit pe piaţa bancară cu un produs intitulat „credite pentru achiziţii de terenuri agricole”, totul la dobândă mică şi condiţii de garanţie acceptabile, a determinat băncile comerciale să reacţioneze. Şi cum au crezut ele de cuviinţă s-ţo facă? Radu Gheţea este preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi nu se puteau lua de el oricum. Se mai ştie că premierul Ponta a fost şi este un protector al băncilor comerciale, lăsându-le să-şi facă de cap cu dobânzile şi condiţiile de creditare de-am ajuns să avem cele mai mari dobânzi bancare din Uniunea Europeană, deşi suntem cei mai săraci. Ca să scape de Gheţea, mai întâi acesta trebuia să nu mai fie preşedinte de bancă, ceea ce l-ar fi eliminat imediat şi din fruntea Asociaţiei Române a Băncilor.
Iată de ce Ponta voia schimbarea lui Gheţea înainte de a i se expira contractul. Schimbându-l, el pierdea preşedinţia Asociaţiei Române a Băncilor iar băncile comerciale ar fi scăpat de concurenţa CEC Bank şi ar fi deţinut monopolul pe piaţa creditelor bancare în scopuri agricole. Preşedintele Băsescu ştie acest lucru dar nu l-a dezvăluit public. Îl aşteaptă pe Ponta la cotitură. Vin alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de la anul iar Ponta s-ar putea să candideze la Preşedinţia României. Stau şi mă întreb al cui premier o fi Victor Ponta, că al românilor nu este nicidecum!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Nevasta primarului
60% dintre angajaţii mei nu vin la lucru decât pentru a fura
O nouă decizie de obligare a ANAF la plata de dobânzi pentru nerambursarea la termen a TVA
Oficial: Chevron a reluat operaţiunile de explorare la Pungeşti
Mulţumiri de la Madrid, adresate Jurnalului
Viktor Ianukovici, bărbatul prin care scandalul ajunge în Ucraina
Prognoza meteo pentru două săptămâni
ninsorile vor fi prezente în toate regiunile, începând din weekendul următor
"S-ar putea să se termine procesul foarte repede, poate chiar in decembrie"
Cum minimalizează Guvernul efectele politicii de supraimpozitare
UE impune taxe antidumping si anti-subvenţie producători chinezi de panouri solare
pentru a opri ieftinirea acestor produse
Gastronomie: Supă bulgărească
„Democraţia” ex-procurorului Ponta
Ioan Rotundu
S.C. Milogul SRL şi părintele Nicodim de la Teioasa
Ioan Rotundu
Primul contract de reabilitare termică prin regio, semnat la Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă