Sâmbătă, 19 octombrie, în satul Smârdan din comuna Suharău a avut loc sfinţirea bisericii. Slujba de sfinţire a s-a desfăşurat sub conducerea PS Calinic Botoşăneanul, arhiepiscop vicar la Arhiepiscopia Iaşiului. La slujbă au participat creştinii din localitate şi împrejurimi. Pe scenă, la loc de cinste şi onoare au urcat şi nelipsiţii politicieni. Primarul Marcel Chelaru a fost flancat de deputatul liberal Costel Şoptică iar alături de ei, spre uimirea multor participanţi, s-a afişat ţanţoş Laurenţiu Butnaru, şeful Punctului de Trecerea frontierei Rădăuţi Prut.
Aşa s-a ajuns ca un eveniment important din viaţa creştinilor să fie transformat într-un mijloc de propagandă electorală. Noi, cei de la Jurnalul, am sancţionat de fiecare dată astfel de slăbiciuni ale Bisericii Ortodoxe Române de a invita pe scenele unde se desfăşoară servicii religioase politicieni sau persoane mirene, indiferent de rolul acestora sau contribuţia lor în susţinerea Bisericii.
Prin anii 1992 1993, aflat la Darabani, tot la o sfinţire, Calinic Botoşăneanul înfiera cu mare mânie proletară comunismul şi răul făcut de acest sistem Bisericii. Iar că la 20 de ani de la acea poziţie publică, justificată dealtfel, acelaşi Calinic Botoşăneanul a acceptat pe scenă, în preajma sa, fii comunismului de ieri deveniţi neocomuniştii de astăzi iar pe lângă ei, a acordat cinstire şi unor persoane ce aparţin lumii interlope, cel puţin aşa s-a afirmat de către unii creştini, prezenţi sâmbătă la slujba de sfinţire a bisericii din Smârdan.
Este vorba aici de prezenţa poliţistului de frontieră Laurenţiu Butnaru, personaj cu un trecut nu tocmai rezonabil şi demn de a sta pe o scenă pe care se desfăşoară o slujbă creştină. Butnaru a intrat în Poliţie cu ani în urmă, fără a avea o pregătire de specialitate. Cu relaţii puternice, el a ajuns repede şeful Punctului de Trecere a Frontierei de la Racovăţ, punct vamal dintre România şi Ucraina.
Aici s-a distins prin a proteja traficul ilegal de mărfuri din Ucraina. Era frecvent văzut ca protector al unor coloane de maşini cunoscute ca având la volan persoane ce făceau contrabandă. În faţă era maşina condusă de Dumitru Zmău, fostul şef al Poliţiei Rutiere Botoşani iar coloana era încheiată de maşina lui Eugen Butnaru, care avea misiunea de a asigura spatele.
Când procurorii de la DIICOT au început investigaţiile, Butnaru a dispărut din peisaj şi s-a ascuns printre pompierii Detaşamentului Dorohoi. A fost recuperat de aici de fostul deputat PDL Stelică Strugaru care, la rugămintea fostului miliţian dărăbănean Dinu Gârbaciu, şi-a folosit puterea de influenţă şi l-a reintrodus pe Butnarul în rândurile Poliţiei de Frontieră iar apoi a avut grijă să ajungă şeful Punctului de Trecerea frontierei de la Rădăuţi Prut.
Despre traficul de ţigări prin vama Rădăuţi Prut s-a scris şi în presa centrală, când s-a afirmat că şeful mafiei ar fi deputatul PSD Stelică Strugaru, cel care s-a înnemurit cu poliţiştii de frontieră din zonă şi care, împreună cu aceştia, a pus la punct o mare reţea de contrabandă cu ţigări.
Se pare că poliţistul Butnaru a avut ceva remuşcări în implicarea s-a cât a fost şef la Racovăţ şi apoi la Rădăuţi Prut, sau poate ca o ofrandă adusă divinităţii că l-a ajutat să schimbe uniforma de pompier din nou cu cea de poliţist de frontieră, cert este că a făcut donaţii importante bisericii din Smârdan. Aşa s-a explicat prezenţa s-a pe scenă. Mai mult, însuşi PS Calinic Botoşăneanul i-a înmânat o diplomă de excelenţă şi merit creştinesc.
Slujitorii Bisericii au inventat şi propovăduiesc principiul că dacă cineva a furat de la stat sau alt semen de-al său şi a dăruit jumătate Bisericii, gestul îi este iertat. Preotul Buhăianu de la biserica din Bajura Darabani, al cărui fiu a comis recent un accident de maşină în apropiere de localitatea Păltiniş, la fiecare slujbă are grijă să le spună poporănilor că nu pot ei fura cât poate el ierta. Iată, dar, cum în rândul preoţilor BOR îşi face loc un nou set de valori creştin-ortodoxe.
Creştinii prezenţi sâmbătă la Samârdan au cârcotit dar n-au avut curajul să-i ceară preotului paroh Silviu Andrei Grigore să nu spurce slujba prin a acorda onoruri necuvenite politicienilor ticăloşi şi celor care aparţin lumii interlope.
În schimb, cum spuneau unii săteni, la sfinţire n-a fost invitat şi nu i s-a pomenit numele, omul de afaceri din Lişna, Mircea Calistru, cel care în anul 2000 a intervenit la fostul ministru al Finanţelor, Traian Remeş, şi a acordat bisericii din Smârdan un ajutor financiar de 25 milioane lei, bani mulţi la acea vreme. Cu acei bani, preotul paroh de atunci, a acoperit biserica şi şi-a tras şi el o mândră casă, spunând oamenilor din sat că este casă parohială. Când s-au dumirit oamenii că locuinţa a fost construită pe numele preotului şi nu a bisericii, l-au fugărit pe popă din biserică. Acum acel popă va primi duminică vizita aceluiaşi PS Calinic Botoşăneanul la biserica din satul Lişna, unde slujeşte.
Altfel spus, circul electoral de la Smârdan se va muta duminică la trei km distanţă, adică în satul Lişna, tot comuna Suharău şi cu acelaşi primar Marcel Chelaru, surprins de evenimentele din decembrie 1989 la Şcoala de partid din Iaşi. Anii au trecut, Chelaru este acum primar de seamă al PSD, iar Preasfinţia Sa Calinic Botoşăneanu se va simţi din nou mândru să-l aibă pe scenă şi la Lişna.
Dacă scriitorul polonez Henryk Sienkiewicz ar fi trăit în zilele noastre, ar fi intitulat celebrul său roman Quo vadis în Quo vadis BOR? iar pe împăratul Nero, prigonitorul creştinilor din Roma antică, l-ar fi zugrăvit mult mai uman văzând cum preoţii devin părtaşi la ticăloşiile politicienilor noştri.
Adrian Marcu