Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5398
De la 07 Ianuarie 2003
123768614

Botoşani: Consilierii municipali chemaţi, astăzi, să legalizeze o măgărie

  • 27 March 2013, 23:00
Astăzi se va desfăşura şedinţa de lucru a Consiliului Municipal Botoşani. Printre problemele de la ordinea de zi se află şi un punct extrem de contestat de crescătorii de animale care locuiesc la periferia Botoşanilor, în special de către cei din lipovinime şi din jurul fostei ferme a partidului şi a grajdurilor CAP.
Dumitru Conţac, locuitor pe strada Tătari, a apelat la Jurnalul pentru a fi ajutat în dezvăluirea unei măgării pusă la cale de un funcţionar din Primăria Botoşani, de la sectorul Cadastru.
Conţac susţine că de vreo doi ani, o suprafaţă de peste 30 ha de imaş, situată în zona Staţiei de epurare a societăţii Nova Apaserv, de-a lungul malului râului Sitna în aval şi spre satul Roşiori, comuna Răchiţi este deţinută de un anume Neculai Lungu, şi el locuitor pe strada Tătari.
Lungu a concesionat de la Primăria Botoşani imaşul în cauză în urma unei licitaţii trucate, la acea vreme pionul principal fiind viceprimarul Florin Ghiorghiţă. După cum s-a lăudat însuşi Lungu într-un bar din lipovinime, un funcţionar de la Cadastru s-a uitat în plicurile depuse pentru licitaţia imaşului şi i-a spus să ofere cu 5 lei mai mult la hectar, ofertă care-i va asigura câştigul licitaţiei. Lungu a pus în practică informaţia primită şi a câştigat concesiunea imaşului.
De atunci, în fiecare an reuşeşte să-şi reînnoiască contractul de concesiune. La rândul său, Lungu oferă imaşul adevăraţilor crescători de animale dar contra unei sume anuale de fiecare cap de animal. Jumuliţi astfel de Lungu ar fi vreo 30 de crescători de animale din acea zonă a oraşului.
Pe lângă banii încasaţi de la crescătorii de animale, Lungu mai primeşte şi subvenţia europeană anuală care se ridică la vreo 4 mii de euro. Aşadar, afacerea lui Lungu este una prosperă şi-i asigură un câştig anual destul de consistent fără a depune nici un efort.
La şedinţa anterioară a CLM, pe ordinea de zi a figurat aprobarea prelungirii concesiunii pentru Neculai Lungu şi pentru acest an. Numai că primarul Ovidiu Portariuc (foto), la reclamaţia crescătorilor de animale, a scos de pe ordinea de zi punctul respectiv.
Pentru şedinţa de astăzi, din nou pe ordinea de zi a apărut subiectul Neculai Lungu. Dumitru Conţac, ceilalţi crescători de animale, susţin că un funcţionar de la Cadastru, poate acelaşi care i-a vândut pontul cu licitaţia, „motivat” de Lungu, l-ar fi convins pe primarul Portariuc să-i concesioneze imaşul şi-n acest an. Crescătorii de animale vor fi şi ei prezenţi astăzi la şedinţa CLM pentru a-i preveni pe consilierii locali să nu legalizeze măgăria pusă la cale de către Neculai Lungu cu sprijinul unui funcţionar de la Cadastru. Oamenii sunt hotărâţi să nu se mai lase jumuliţi de acest Lungu şli vor să plătească taxa de păşunat direct Primăriei Botoşani, fără a mai fi intermediaţi de cineva.
Problema crescătorilor de animale poate fi rezolvată numai dacă consilierii municipali vor fi corecţi în votul lor şi nu vor vota conform ordinului politic pe care-l vor primi. Ei pot să nu aprobe concesiunea imaşului către Lungu. Dar nici crescătorii de animale nu pot primi imaşul decât numai dacă sunt organizaţi într-o asociaţie profesională, aşa cum cer Normele europene.
Se va vedea ce vor hotărî consilierii municipali în urma şedinţei de astăzi şi cât de „convingătoare” vor fi protestele crescătorilor de animale în a-şi apăra drepturile.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ungurească
Gastronomie: Ficat cu unt şi lămâie ( a la meuniere)
Efectele crizei financiare în Europa: a crescut rata de sinucideri şi de boli rare
a scăzut numărul de accidente rutiere
În ţară situaţia este dezastruoasă
dacă vom plăti salariile şi pensiile, să fim fericiţi!
Mă mut cu cortul acolo şi tot o termin
O porţiune din Zidul Berlinului a fost demolată în creierii nopţii
Cipru kaput, urmează România
Ioan Rotundu
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Botoşani: Azi, Carrefour deschide în cadrul Mall un supermarket
Mult contestatul Mihai Sârbu rămâne director
Botoşani: Primăria a făcut o afacere proastă, dacă nu cumva dubioasă
Cereri pentru afaceri pestriţe în Centrul vechi
Oferta primarului Portariuc a prăbuşit chiriile din Centrul vechi
spaţiile proprietate privată sunt părăsite
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog