Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26352
De la 07 Ianuarie 2003
122912001

Botoşani/Copălău: 8 consilieri locali puşi la plata unor daune morale în sumă de 5.000 lei

  • Ioan Rotundu
  • 9 December 2015, 23:00
Prin Decizia 2971 din 17 septembrie 2015 a Curţii de Apel Suceava, rămasă definitivă, 8 consilieri din cadrul Consiliului Local Copălău au fost obligaţi la plata sumei de 5.000 lei, cu titlu de daune morale, către social-democratul Sorin-Florentin Niculăesa. Consilierii consideră că decizia judecătorilor ar fi una influenţată politic de PSD şi că le încalcă dreptul la libera exprimare prin vot, dreptul de a reprezenta interesul comunităţii în calitatea lor de aleşi locali şi că dacă judecătorii, prin deciziile pronunţate, se substituie aleşilor locali atunci ei nu-şi mai au rostul de reprezentare iar atribuţiunile lor să fie trecute în competenţa justiţiei.
Dar să trecem în revistă cum s-au derulat lucrurile ca să ne putem da seama dacă judecătorii au luat o decizie în litera şi spiritul legii sau au decis sub influenţă politică aşa cum cred consilierii puşi la plată.
În 24 ianuarie 2014, consilierul social-democrat Mihai Baltă a demisionat din calitatea de consilier ales pe listele USL. Potrivit legislaţiei în vigoare, într-o astfel de situaţie următorul candidat de pe lista partidului, în cazul de faţă a alianţei politice, urmează să fie validat consilier. Iar pe lista USL figura social-democratul Sorin-Florentin Niculăesa.
Comisia de validare din cadrul Consiliului Local Copălău a constatat că Niculăesa ar întruni condiţiile legale să fie validat şi a propus consilierilor locali validarea sa. În şedinţa CL din 28.02.2014 s-au prezentat 11 consilieri din cei 13, 8 dintre ei votând împotriva validării lui Niculăesa, legea neobligându-i să-şi motiveze votul, prezumând că ei reprezintă interesul comunităţii şi sunt de bună credinţă.
Niculăesa a contestat hotărârea CL la Tribunalul Botoşani – Secţia de contencios administrativ, cererea sa formând obiectul Dosarului nr. 1064/40/2014, solicitând să fie desfiinţată hotărârea Cl din 28.02.2015, obligarea consilierilor să-l valideze în funcţie şi plata indemnizaţiei de şedinţă până la zi, plus daune morale în sumă de 25.000 lei.
Separat a cerut să fie chemat în judecată şi primarul comunei Copălău, Ciprian Ivanov (foto), căruia i-şa cerut daune morale în sumă de 10.000 lei dar pe parcursul procesului a renunţat la acest capăt de cerere.
Dosarul a fost judecat de către Mihaela Răcnea, o judecătoare despre care s-a afirmat în mai multe rânduri că ar fi loială PSD-ului, avându-se în vedere rădăcinile familiei sale în comunism.
Cert este că prin Sentinţa civilă nr. 65 din 14 ianuarie 2015 judecătoarea i-a satisfăcut toate cerinţele lui Niculăesa: a desfiinţat hotărârea CL din 28.02.2014 şi a obligat consilierii să-l valideze, i-a acordat pretenţia băneşti cu titlu de indemnizaţie de consilier şi i-a mai obligat pe cei 8 consilieri care au votat împotrivă să-i plătească cu titlu de daune morale suma de 25.000 lei. Spun consilierii că dacă Niculăesa cerea 100 mii lei, judecătoarea îi satisfăcea cererea pentru că pe parcursul procesului ea a fost mai mult interesată de culoarea politică a consilierilor potrivnici şi a primarului iar când a aflat că aceştia sunt de dreapta a avut faţă de ei un comportament inadecvat pentru statutul său de judecător.
Dealtfel s-a depus la CSM şi o reclamaţie la adresa acesteia, mai exact asupra modului în care s-a comportat pe timpul procesului.
Consilierii au declarat recurs la Curtea de Apel Suceava. Judecătorii de aici au redus suma cu titlu de daune morale de la 25.000 lei la 5.000 lei, menţinând restul obligaţiilor din sentinţa Tribunalului Botoşani, adică obligarea consilierilor locali să-l valideze pe Niculăesa şi plata indemnizaţiei de şedinţă.
Cazul Niculăesa pune în evidenţă o serie de contradicţii ale legii, trecând peste eventualele simpatii politice ale judecătorilor faţă de oamenii PSD-ului. Dacă legea a stabilit că în cazul vacantării unui post de consilier, acesta se ocupă de următorul candidat de pe listă, atunci de ce mai trebuie să voteze consilierii locali ceea ce legea a stabilit de drept? Pur şi simplu numele lui Niculăesa trebuia anunţat de Comisia de validare că a luat locul lui Mihai Baltă iar consilierii luau act fără să mai voteze.
Dacă legea a prevăzut votul, atunci legiuitorul a gândit că există posibilitatea ca următorul candidat de pe lista partidului să nu fie agreat de comunitate şi atunci a creat posibilitatea cenzurii prin vot. În cazul de la Copălău dar şi de la alte comune din judeţ, votul consilierilor este finalitatea reglementării legii, o finalitate care poate fi acceptată sau respinsă.
În cazul de la Copălău dar şi celelalte cazuri similare din judeţ votul este pur politic. Pentru votul politic nu se poate trage la răspundere votantul. Dacă analizăm aşa derularea faptelor, judecătorii nu puteau să stabilească răspundere morală de natură bănească pentru un vot politic. Dar ei au judecat doar în litera legii, nu şi în spiritul ei de exerciţiu democratic.
Apoi, dacă prin decizia lor judecătorii au constatat că Niculăesa este consilier local de drept, de ce i-a obligat pe consilierii locali să voteze ceea ce ei au legiferat deja? Este un nonsens. Pur şi simplu consilierii iau act de soluţia instanţei de judecată şi se supun fără să mai voteze ceva. Dacă li se cere votul, atunci trebuie să li se recunoască şi dreptul de a vota cum le dictează conştiinţa şi nu cum vor alţii să le impună. Pentru că atunci nu mai este democraţie şi figuraţie de tip comunist.
Şi acum latura politică. La comuna Văculeşti avem o situaţie comparabilă. Primarul social-democrat Sorin Gânga şi consilierii săi din PSD au refuzat să-l valideze în funcţie pe viceprimarul ales Iulian Vlas. Lună de lună consilierii locali şi primarul refuză să recunoască alegerea lui Vlas ca viceprimar iar contestaţia sa în justiţie este pusă la dospit. De ce? Pentru că Vlas este liberal iar cei care nu respectă legea social-democraţi. La Văculeşti acelaşi cadru legal este aplicat invers decât la Copălău. O fi oare Justiţia independentă de politic cu adevărat?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Eveniment editorial inedit
Reţeta zilei: Cârnaţi in sos de ardei şi ceapă
Bancul zilei: O mică gafă a soţiei
Horoscopul zilei de 10.12.2015
Guvernul Ciolos ramane la decizia initiala: fara bani pentru constructia de biserici
John Kerry merge saptamana viitoare in Moscova,
pentru a discuta cu Vladimir Putin despre Ucraina si Siria
Bani la liber pentru finlandezi.
Guvernul Finlandei anunta intentia introducerii venitului de baza universal de 800 de euro lunar
Salariul personalului neclerical din unitatile de cult si facultatile de teologie, marit de la 600 la 1050 lei
(salariul minim brut). OUG data de Ponta, in vigoare din 1 octombrie, a fost adoptata de deputati
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Guvernul a modificat modul de calcul al pensiilor militare
Mihnea Motoc: Pensiile speciale nu scad, ci cresc
Ioan Oltean: Procedura arestarii preventive este lipsita de orice justificare
Oricine poate deveni victima unui denuntator aflat in stare de detentie
Angela Merkel a fost desemnata personalitatea anului 2015 de revista Time
Pe locul doi, Abou Bakr al-Baghdadi, liderul gruparii Statul Islamic
Printul Paul, internat la Spitalul din Ploiesti, dupa ce i s-a facut rau cand mergea spre DNA Brasov
Gruia Stoica, fratele si tatal sau, trimisi in judecata de DIICOT pentru evaziune si spalare de bani
Ambasadorul SUA, Hans Klemm: Romania a inceput sa fie recunoscuta la nivel international,
si in special in regiune, drept modelul de urmat in lupta anticoruptie
Criza constitutionala se intensifica in Polonia
Dan Andronic, dus la DNA Brasov.
Seful Evenimentului Zilei, implicat in dosarul retrocedarilor cu prejudiciu de 136 de milioane de euro
Prejudiciu urias intr-un nou dosar cu despagubiri:
136 de milioane de euro. Vizati in dosar - Dan Andronic, Remus Truica, Printul Paul si Andrei Marcovici, fost consilier al lui Tariceanu
Codul de etica si conduita a membrilor PSD, forma finala:
plagiatul, unul dintre criteriile de integritate pentru candidatii la alegeri
Presedintele Klaus Iohannis si premierul britanic David Cameron sustin declaratii de presa comune,
Microbuzul SRl Botoşani vă informează
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog