Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8014
De la 07 Ianuarie 2003
122868081

Botoşani: Cum au fabricat procurorii DNA noi probe împotriva comisarului şef Cucoreanu

  • 17 April 2016, 23:00
Mai sunt două săptămâni şi se împlineşte anul de când comisarul şef Cristian Cucoreanu (foto) a fost îndepărtat de la conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani de către gruparea mafiotă din interior cu sprijinul procurorilor DNA Suceava, atent dirijaţi de către fostul procuror de la Botoşani Aurel Simion, între timp pensionat..
Acum un an Cucoreanu a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu pentru că l-a promovat în grad pe inspectorul Cristian Cezar Şuhan fără ca acesta să fi îndeplinit condiţia de vechime prevăzută în regulament. Sesizarea procurorilor DNA Suceava a venit din interiorul IJP Botoşani iar procurorii care au efectuat verificările au ajuns la concluzia că Cristian Cucoreanu în calitate de comisar şef şi comandant al IJP, împreună c u Adrian Osolinschi în calitate de Şef Serviciu Resurse Umane se fac vinovaţi de infracţiunea de abuz în serviciu prin faptul că l-au promovat pe Şuhan fără a fi respectate condiţiile de stagiu, deşi poliţistul tocmai fusese declarat „Poliţistul anului” pentru 2014 iar promovarea sa în grad putea fiu considerată a fi una excepţională ca o recompensă pentru meritele profesionale.
Fă facem anumite precizări care să clarifice de ce promovarea lui Şuhan a fost taxată de procurorii DNA drept „abuz în serviciu” iar Cucoreanu şi Osolinschi suspendaţi din funcţie şi puşi sub control judiciar.
Cristian Cezar Şuhan este absolvent al Academiei de Marină şi a lucrat ca marinar de cursă lungă. El este de loc din satul Ctistineşti şi nepotul lui Gheorghe Şuhan, fost procuror şef al judeţului Botoşani şi fost procuror şef adj, la Parchetul Naţional Anticorupţie Bucureşti când şef era procurorul dorohoian Ioan Amariei. Cristian Şuhan şi-a dorit o apropiere de casă aşa că a intrat în Poliţie şi a ajuns la IJP Botoşani repartizat să lucreze în cadrul Serviciului de Criminalitate Economică condus de comisarul şef Dumitru Aioanei, cel care nu poate justifica o avere de peste 700 mii lei (7 miliarde lei vechi).
Obişnuit cu regulile cazone şi cu disciplina muncii din viaţa de marinar, Şuhan a generat în Serviciul condus de Aioanei nemulţumirea acestuia prin faptul că nu accepta compromisul de a măslui anumite dosare care vizau persoane aflate sub protecţia lui Aioanei şi a comisarului şef Mihai Bunduc.
Încercarea inspectorului de poliţie Şuhan de a fi cât de cât corect în a-şi face datoria i-a atras ura anumitor şefi şi decizia acestora de a scăpa de el, fiind considerat un poliţist incomod iar comisarul şef Mihai Bunduc şi apropiaţii lui au decis „să i se aplice legea”, adică să fie îndepărtat din sistem.
Sunt neclare împrejurările în care s-a născut propunerea de promovare a lui Şuhan dar este cert că membrii Comisiei de promovare au analizat dosarul lui şi au decis că poate fi promovat. Procesul verbal de promovare a fost semnat de către trei ofiţeri şi apoi validat pentru legalitate prin semnătură de către şeful Adrian Osolinschi. Apoi Osolinschi a întocmit restul documentelor de promovare şi a depus dosarul la comisarul şef Cucoreanu care având în vedere semnăturile celor de specialitate a semnat şi el pentru promovare.
Dar Aioanei şi Bunduc ştiau că Şuhan n-are vechimea de stagiu aşa că au sesizat DNA Suceava iar şefa Mihaela Mihai s-a grăbit, din motive ce le voi explica în alt context, să trimită o anchetă şi să-i pună sub acuzare pe Cucoreanu şi Osolinschi creând care liberă la comanda IJP lui Mihai Bunduc şi grupării sale.
De atunci procurorii DNA Suceava au tot efectuat anchete împotriva lui Cucoreanu şi Osolinschi dar n-au reuşit să adune probe care să-i inculpe. Chiar se opunea problema achitării dar apărea luată măsura controlului judiciar şi suspendarea celor doi din funcţiile deţinute ceea ce dădea prost pentru ancheta DNA.
Pentru că se apropia anul şi trebuia soluţionat cumva dosarul, ancheta a fost preluată, potrivit unor surse, chiar de primul-procuror Mihaela Mihai, botoşăneancă la origine şi Berbec pe numele de acasă apoi Piuntea după prim a căsătorie, denunţată şi ea la DNA Bucureşti pentru o mită de un miliard de lei.
Cei trei ofiţeri care au semnat procesul verbal de promovare a lui Şuhan au fost citaţi la sediul DNA Suceava iar Mihaela Mihai le-a adus la cunoştinţă că au calitatea de „suspect” pentru că au semnat procesul verbal de promovare al lui Şuhan fără a verifica realitatea datelor consemnate. Cei trei s-au speriat, ştiind că „suspect” înseamnă de fapt punerea sub acuzare şi suspendarea din funcţie, aşa că au acceptat să dea declaraţie de martori împotriva comisarului şef Cristian Cucoreanu prin care au susţinut că datele legate de vechimea lui Şuhan au fost falsificate la cu ştirea lui Cucoreanu.
Aşa, hodoronc-tronc, a apărut la Botoşani Comunicatul de presă al DNA Suceava cum că Cristian Cucoreanu este acuzat de infracţiunea de „fals în acte publice şi uz de fals”, acuzaţie care se bazează doar pe faptul că pe procesul verbal apare şi semnătura lui Cucoreanu.
De ce era nevoie de o nouă infracţiune de inculpare a lui Cucoreanu? Pentru că prima acuzaţie de „abuz în serviciu” nu putea fi probată în lipsa existenţei unui folos personal tras de Cucoreanu. Oricâtă presiune au făcut procurorii DNA asupra lui :Şuhan să declare că i-a dat ceva sau a efectuat un serviciu personal lui Cucoreanu, Şuhan a rezistat presiunilor şi n-a vrut să dea o declaraţie mincinoasă.
Cum prima infracţiune impunea achitarea lui Cucoreanu, neputând fi probată suficient, se impunea ca să apară o nouă acuzaţie mult mai credibilă măcar în aparenţă. După aproape un an de zile, timp în care procurorii DNA au avut tot timpul în faţă respectivul proces verbal, n-au descoperit că el conţine date falsificate la cererea lui Cucoreanu. Mintea le-a venit tocmai în ceasul al 12-lea, când se împlinea anul de când Cucoreanu a fost înlăturat de la comanda IJP Botoşani pe căi oculte. Schimbarea încadrării juridice a faptei de natură penală la aproape un an de la punerea sub acuzare este deja o decizie juridică criticabilă procesual şi pasibilă de sancţionare de către judecător cu desfiinţarea ei.
Specialiştii spun că nici această infracţiune de fals şi uz de fals nu poate sta în picioare în faţa niciunui judecător pentru că orice conducător de unitate semnează actele ultimul, după ce sunt puse semnăturile celor de specialitate care atestă realitatea datelor din acel document.
Tot pe surse mi s-a spus că de fapt se doreşte lungirea dosarului lui Cucoreanu pentru a se putea ajunge de către comisarul şef Mihai Bunduc la vârsta de pensionare, cel mai probabil prin luna iulie acest an. Acum, comisarul şef Bunduc are o leafă lunară de 15 mii lei iar pensia sa s-ar putea situa în jurul a 8 sa 9 mii lei lunar. Motiv pentru care toţi amicii lui Bunduc fac ce le stă în putinţă ca acesta să ajungă la pensie şi nu cumva să-şi piardă postul în urma vreunei anchete că reclamaţii la adresa sa sunt cu duiumul dar toate stopate de la cercetare.
Între timp, gaşca din IJP Botoşani care a monopolizat puterea în instituţie n-a stat cu mâinile încrucişate şi a acţionat pentru îndepărtarea lui Şuhan din instituţie, Şeful său direct, comisarul şef Dumitru Aioanei l-a presat psihic cât a putut, i-a repartizat dosare complexe şi cu fapte greu de probat pentru a-l discredita profesional. Şuhan a simţit ce se vrea şi a depus la Bunduc un raport prin care a cerut concediu fără plată pentru a ieşi o perioadă de timp de sub presiune. Numai că Bunduc, ipocrit, i-a spus că Poliţia are nevoie de el, că este un bun profesionist şi trebuie să stea la datorie, De fapt se urmărea determinarea acestuia să demisioneze.
Nici la al doilea raport Bunduc nu i-a aprobat concediul fără plată. La al treilea raport Şuhan a anexat demisia, ceea ce a adus o mare uşurinţă în gruparea condusă de Bunduc şi chiar s-a sărbătorit evenimentul. Şuhan s-a destăinuit de către câţiva colegi că avea de ales în a intra în gruparea mafiotă şi poate un sfârşit de carieră nedemn şi plecarea pe mare. A ales plecarea pe mare.
A rămas să se bată pentru a-şi apăra libertatea şi prestigiul profesional Cristian Cucoreanu. Am semnale că acesta este pe punctul de a ceda psihic ceea ce ar fi o mare nedreptate. Cucoreanu trebuie să lupte şi să demonstreze că este nevinovat şi că toată înscenarea i s-a făcut pentru a lăsa cale liberă grupării mafiote să continue activitatea ei infracţională.
Sunt semnale şi din interiorul DNA Suceava că prin plecarea Mihaelei Mihai în concediul de maternitate anumite anchete blocate în prezent vor fi continuate şi finalizate. Cucoreanu trebuie să ştie că adevărul va ieşi la iveală şi că el este de partea sa iar cei care acum i-au înscenat tot acest dosar vor răspunde pentru faptele lor chiar dacă va mai trece ceva ani.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Musaca de miel
Bancul zilei: C e-a văzut şi spus Gigel mamei
Portariuc, dacă tot îl muţi pe Sf. Gheorghe, mută şi Paştele!
Ioan Rotundu
Presa-m gura lu' Rotundu: Emisiunea din 15.04.2016
Lumea lu' Rotundu: Revoluţia la Botoşani
Dezvăluirile prof.dr. Petrea Curcă despre ofiţerii de securitate botoşăneni. 12 încercări de eliminare fizică a sa. Rolul jucat de miliţianul colonel Nicolae Cheptanaru
Papa Francisc a parasit insula Lesbos, insotit de 12 refugiati sirieni pe care ii va gazdui la Vatican
TVR: Romania ar putea sa nu participe la Eurovision; Televiziunea publica datoreaza EBU peste 10 milioane euro
Marian Munteanu, despre acuzatia ca ar fi facut comert cu arme: Eu in viata mea nu am facut comert cu nimic
Cu exceptia unor discutii politice, nu am avut niciun fel de alta colaborare cu Virgil Magureanu
Tribunalul Bucuresti a trimis la Curtea Constitutionala o sesizare in privinta alegerilor locale intr-un singur tur.
Autorul sesizarii este ziaristul Liviu Avram care si-a depus candidatura pentru Primaria Capitalei
Ministrul Educatiei, Adrian Curaj: As vrea ca elevii sa stea mai mult la scoala, dar sa nu aiba teme excesive acasa
Horoscopul zilei de 18.04.2016
Poliţia darabani a anchetat la Lişna dreptul la asociere
E imoral, e indecent, dar votaţi-mă!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog