Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19211
De la 07 Ianuarie 2003
122879278

Botoşani: Cum este părăduit bugetul Primăriei Suliţa (IV)

  • 15 October 2014, 23:00
Pietruirea şi asfaltarea drumurilor îi atrage pe primari ca un magnet. Aceste activităţi sunt pentru primarii stupii din care se pot înfrupta fără teama că se vor înţepa în legile statului. La Primăria Suliţa, primarul Costinel Ciubotaru este un om cu experienţă în acest domeniu. În multele sale mandate a asfaltat şi pietruit ceva km de drumuri, firma Tehnic Asist fiindu-şi un partener de încredere
Şi controlul auditorilor l-a găsit acasă cu ceva ciupeli financiare pe seama pietruirii drumurilor de pe raza comunei. Şirul ilegalităţilor comise este lung, dar noi rezumăm totul la consemnările finale din actul de control privind paguba creată bugetului primăriei:
„Valoarea estimativă a erorii/abaterii constatate
Potrivit anexei de la pag.234 – 241, erorile constatate sunt în sumă totală estimată de 29,969,95 lei, din care:
- 2.995,88 lei pentru 127,43 tone facturate fără ca entitatea să detină avize de expediere;
- 5,537,63 lei pentru 223,40 tone material pietros înscris în 8 avize pentru care entitatea nu a efectuat curse la Hutani;
- 21,436,44 lei pentru cantitatea de 901,12 tone facturată peste capacitatea maximă autorizată a basculantei.
Consecinţele economico-financiare, sociale etc. ale erorii/abaterii de la legalitate şi regularitate
Prin efectuarea cheltuielilor cu materialul pietros în valoare de 29,969,95 lei mentionate mai sus, resursele bugetului comunei Sulita au fost diminuate.”

Controlorii indică şi numele persoanelor vinovate de gaura dată bugetului local. Înb fruntea listei stă primarul Costinel Ciubotaru urmat de viceprimarul Costinel Ţurcanu secondat la rându-i de Viorica Şeremet – consilier superior cu atribuţii financiar - contabile în cadrul Primăriei care a aplicat viza de control financiar preventiv, precum si Daniel Raba – şoferul basculantei.
Precum puteţi observa, lipseşte numele Cristinei Berdar secretara concubină cu primarul.
Să mai consemnăm că cele două auditoare au imputat şi suma de 258,61 pe motiv că reprezintă cheltuieli cu transportul pentru deplasările salariaţilor cu autoturismul proprietate personală, fără ca beneficiarii de sumă să deţină autoturisme în proprietate.
Asupra acestei imputaţii avem nişte obiecţii. În activitatea unei primării se ivesc urgenţe când n-ai timp să întocmeşti hârtii ci te urci în prima maşină ieşită în cale şi te deplasezi la locul urgenţei. O astfel de imputaţie intră de acum în sfera absurdului interpretării legii, pentru că legea nu reglementează toate situaţiile care se ivesc în practică. Apoi, nu este hoţie ci o cheltuială impusă de necesităţile actului de administrare. Avem aici dovada îngustimii cu care funcţionarii bugetari interpretează legile prost făcute de şi mai proştii noştri politicieni ajunşi parlamentari sau la guvernare.
La fel considerăm că imputarea sumei de 542,91 lei reprezentând cheltuieli telefonice internaţionale şi SMS-uri nu se impunea, mai ales că legea nu reglementează cu stricteţe astfel de cheltuieli. Faptul că cineva din Primărie sau din comună a venit la primărie să dea un telefon pentru a se interesa de situaţia unul locuitor plecat în străinătate este până la toată urma un gest de umanitate, de reacţie a instituţiei la nevoile cetăţenilor plătitori de impozite şi taxe. Poate fi vorba de un deces, de o persoană bolnavă sau una dată dispărută iar dacă cineva din primărie s-a interesat de situaţie nu înseamnă că trebuie să i se impune cheltuiala cu convorbirea telefonică pentru că legea nu reglementează sau o face într-un mod absurd. Când constaţi furturi de sute de mii de lei, nu te legi de mărunţişuri.
Au mai stabilit auditorii că s-au decontat cheltuieli şi servicii hoteliere în sumă de 551 lei, o valoare estimată şi nu certă. Iarăşi avem un exemplu de controlori cusurgii. Cazările la hoteluri se face după regula acestora şi nu după legile bugetare. Îţi convine preţul şi serviciile oferite, te cazezi, nu, dormi în gară. În ce priveşte mâncarea numai din banii de diurnă, sş vrea să le văd pe cele două auditoare că se duc la Bucureşti şi mănâncă trei mese pe zi numai cu banii de diurnă. Altă absurditate în interpretarea legilor.
O altă pagubă constatată şi care ridică multe semne de întrebare este plata făcută de Primăria Suliţa în sumă de 30.000 lei către Grupul de Acţiune Locală „Colinele Moldovei” Suliţa, asociaţie care are menirea de a sprijini primăriile în obţinerea de fonduri europene prin implimentarea de proiecte de dezvoltare locală. Iată consemnarea din actul de control: „Valoarea estimativă a erorii/abaterii constatate. Plătile în sumă de 30.000 lei către Asociatia Grupul de Actiune Locală ”Colinele Moldovei” reprezintă plăti pentru care entitatea nu detine documente care să justifice cheltuielile efectuate de asociatie, să certifice lucrările sau serviciile realizate din sumele plătite din bugetul local, documentatii temeinic fundamentate si conventie încheiată.
Consecinţele economico-financiare, sociale etc. ale erorii/abaterii de la legalitate şi regularitate
Plătile în sumă estimată de de 30.000 lei reprezintă o diminuare a bugetului comunei fără documente justificative (documentatii temeinic fundamentate fără dobandă din bugetul local, conventie), fără înregistrarea în contabilitate ca o creantă.”

Şi indicaţiile stabilite prin actul de control sunt cel puţin ciudate:
„„- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat instituţiei publice prin efectuarea cheltuielilor fără documente justificative si prin neîncasarea sumelor la bugetul comunei;
- dispunerea măsurilor de recuperare integrală a prejudiciului, si a eventualelor dobânzi si majorări de întârziere, potrivit legii.”

Ori este plata ilegală şi atunci este pagubă pentru care cineva trebuie să răspundă iar controlorii trebuiau să stabilească cine este acel cineva, ori este o plată ce trebuia făcută dar s-au întocmit prost documentele justificative şi atunci este cu totul altă situaţie. Este cunoscut faptul că multe din pagubele stabilite de auditorii Curţii de Conturi au în spate explicaţii de ordin politic, ceea ce se pare că şi în această situaţie adie un miros politic social-democrat cu tentă de presiune asupra primarului Costinel Ciubotaru. Pe acest subiect ar fi multe de comentat dar nu este cazul aici.
Cu totul altfel se pune problema în cazul sumei de 24.375,32 lei pentru realizarea obiectivului ”Casă praznicală Sulita” determinată de majorarea nejustificată a contractului de execuţie. Nu vrem să fim răutăcioşi, dar gestul primarului de a finanţa din banii publici o casă praznicală sună ca un fel de mită dată preoţilor ca să-l mpnă bine cu Dumnezeu pentru a-l apăra de restul păcatelor financiare care au găurit bugetul comunei.
„Prin urmare, prin majorarea nelegală a valorii contactului si prin acceptarea la plată a manoperei pentru lucrări neexcutate, entitatea a angajat cheltuieli nelegale în sumă de 26.083 lei si a efectuat plăti nelegale în sumă estimată de 24.375,32 lei (36.243,32 lei -11.868 lei) .
Cauzele care au generat abaterile constatate sunt: acceptarea si semnarea actului aditional la contract fără verificarea legalitătii acestuia si acceptarea la plată a unor documente ce cuprind date neconforme cu realitatea din teren. (…
) Valoarea estimativă a erorii/abaterii constatate
Angajarea de cheltuieli nelegale în sumă de 26.083 lei si efectarea de plăti nelegale în sumă estimată de 24.375,32 lei, generate de acceptarea majorării nelegale a contactului de executie si acceptarea unor documente care nu atestă efectarea serviciului.”

Asta da pagubă la bugetul comunei dar fiind cu binecuvântarea preoţilor s-ar putea ca primarul Costinel Ciubotaru să beneficieze de protecţia divinităţii, adică a cupolei politice spre care s-a orientat mai nou. (Va urma)
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ispita rabinului
Gogonele cu usturoi la oţet
Horoscopul zilei
Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, e audiat la DNA Brasov in dosarul
CSM a incuviintat arestarea preventiva, arestarea la domiciliu si perchezitia imobiliara a 3 judecatori
din cadrul Tribunalului Brasov si a Tribunalului Covasna
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Peste 43.000 de hectare, retrocedate lui Elie Vlad Sturdza, desi acesta ceruse doar 23.000
Parlamentarul Ioan Adam are la case si terenuri ca nici nevasta lui nu stie de ele. Declaratiile de avere
Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat de 750 milioane de euro pentru marii consumatori de energie electrica
Ajutorul va fi suportat de micii consumatori
A fost sau n-a fost Victor Ponta intr-o delegatie cu generali si colonei din serviciile secrete aflata in SUA in 1999 pentru a participa la un Forum anticoruptie
Ponta scrie in CV ca a participat la seminar, membrii delegatiei nu-si amintesc sa-l fi vazut
Viorel Hrebenciuc, interceptari in dosarul retrocedarilor
Suntem in plin razboi cu Romsilva! Vom castiga 100%! Suta la suta fac ordine
Achizitiile unui lup tanar din PSD. Cui si pentru ce a dat bani publici primarita Craiovei, Lia Olguta Vasilescu
Grădiniţia Il Girotondo, la zece ani de activitate
Botoşani: Opoziţia majoritară din CJ se răzbună pe primarii puterii PSD
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
APIA Botosani: Comunicat de presă
Exerciţiu în caz de urgenţă la acumularea hidrotehniocă „Stânca – Costeşti”
DNA: Prejudiciul in dosarul retrocedarilor depaseste 300 milioane euro
Senatorul PSD Ilie Sarbu, deputatii PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam si directorul Romsilva, Adam Craciunescu, sunt urmariti penal
Primari ai PSD, fiţi „bărbată”!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog