Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10617
De la 07 Ianuarie 2003
120866230

Botoşani: Cum sunt jecmăniţi datornicii către asociaţiile de proprietari

  • 24 February 2015, 23:00
Rămânem în sfera de activitate a asociaţiilor de proprietari. Dacă ieri v-am prezentat, documentat, cum un mort a fost obligat de un judecător la plata unui debit către Modern Calor şi supus executării silite, astăzi vă vom prezenta un caz concret de cum sunt spoliaţi cei cu debite către asociaţii.
Vasile Iosub, membru asociat la Asociaţia de proprietari nr. 36 Botoşani, deşi deconectat de la reţeaua termică a fost găsit dator de către contabila asociaţiei, o anume Roxana Buliga, cu suma de 3.319,45 lei. A fost chemat în judecată iar instanţa l.-a obligat la plata acestei sume către Asociaţia de proprietari nr. 36 Botoşani.
Pentru recuperarea debitului, contabila Roxana Buliga apelează la serviciile unei firme de recuperări care firmă apelează la serviciile executorului judecătoresc Ionuţ Temneanu.
Ită cum, dintr-odată, pentru recuperarea debitului s-au interpus pe filieră doi furnizori de servicii. Executorul judecătoresc Ionuţ Temneanu înfiinţează poprire bpe pensia lui Vasile Iosub iar Casa Naţională de pensii Bucureşti validează poprirea şi o pune în executare începând cu luna mai 2013.
Lunar, lui Iosub i s-a reţinut din pensie o sumă echivalentă cu o treime din cuantumul acesteia până când Casa a ajuns la îndestularea popririi înfiinţate, adică suma de 3319,45 lei. Şi Vasile Iosub, când a văzut că nu mai are reţineri din pensie a răsuflat bucuros că a scăpat de o povară.
Bucuria sa avea să fie de scurtă durată pentru că de la Asociaţia de proprietari a primit o nouă somaţie de plată pentru suma de 2.200 lei. Surprins şi intrigat, omul a încercat să afle de la contabila Roxana Buliga de unde a apărut un nou debit. Buliga a refuzat să-i explice omului provenienţa debitului din somaţie, comportându-se cu Iosub precum pe vremuri vechilii cu ţăranii.
Aşa s-a ajuns ca Iosub să reclame situaţia la jurnalul iar din verificările noastre a rezultat o situaţie mai mult decât şocantă. Conform Procesului verbal din 8.07.2013 întocmit de executorul judecătoresc Ionuţ Temneanu rezultă că pentru lunile mai şi iunie 2013 a primit de la Casa de Pensii, prin reţinere din pensia lui Vasile Iosub, suma de 360 lei. Din această sumă, 250 lei îi opreşte executorul cu titlu de cheltuieli de executare şi suma de 110 lei ajunge la firma de recuperare a debitului. Conform contractului dintre Asociaţia de proprietari şi firma de recuperare, pentru serviciile sale firma va reţine 10% din sumele recuperate.
Aşa se face că după reţinerile operate de Casa de Pensii în sumă de 3.319,46 lei, debitul lui Vasile Iosub de la Asociaţia de proprietari s-a diminuat doar cu 1.100 lei, restul banilor fiind reţinuţi de către executor şi firma de recuperare cu titlu de contravaloare a serviciilor prestate.
M-am interesat dacă modul în care a procedat contabila Buliga de a recurge la serviciile unei firme de recuperare şi de executare silită este legal. În principiu da, dacă raportăm totul la prevederile art. 623 din Codul de procedură civilă care statuează c㠄Organul de executare Executarea silită a oricărui titlu executoriu, cu excepţia celor care au ca obiect venituri datorate bugetului general consolidat sau bugetului Uniunii Europene şi bugetului Comunităţii Europene a Energiei Atomice, se realizează numai de către executorul judecătoresc, chiar dacă prin legi speciale se dispune altfel.”
O minte luminată de parlamentar, jurist de profesie, a avut grijă ca orice titlu executoriu să nu poată fi pus în executare decât numai prin executor judecătoresc cu plată de onorariu de executare.
Dar tot în principiu, conform relaţiilor primite de la juristul Ştefan Dodiţă, fostul director al Casei Judeţene de Pensii Botoşani, contabila asociaţiei de proprietari putea trimite ea direct o adresă de înfiinţare a popririi, anexând la ea o copie a titlului executoriu. Dacă proceda aşa se eliminau sumele plătite pentru serviciile prestate de firma de recuperare şi executorul judecătoresc. De ce n-o fi procedat aşa contabila? N-avem un răspuns pentru că am fost determinaţi să stopăm cercetările. Probabil am ajuns la un punct prea fierbinte pentru anumite persoane. În situaţia lui Vasile Iosub sunt mii de botoşăneni. O lege care să permită ca astfel de debite să fie recuperate direct de către creditorul persoană juridică prin înfiinţarea de poprire pe veniturile salariale sau pensii fătă a se mai apela la servicii plătite altor operatori intermediari ar fi binevenită. Dar parlamentarii noştri, mă refer la cei 12 parlamentari botoşăneni, se luptă pentru majorarea pensiilor la militarii pensionari a căror pensie de 2 şi 3 mii de lei li se pare insuficientă pentru luptele lor de la popota militară cu cotletele şi ţuica cazonă.
Adrian Marcu

Foto: Scandal la Asociaţia de proprietari nr. 13 Botoşani


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Mirarea ardeleanului
Reţeta zilei: Pui laChilindron
Horoscopul zilei
Elena Udrea: Constat ca cei care sunt prinsi ca au luat spaga sunt lasati liberi daca declara ca au dat-o mai departe
Seful IPCC a demisionat in urma acuzatiilor de de hartuire sexuala
Parlamentarii PSD au incercat sa o scape pe Elena Udrea de arest
Romania incercuita - bomba SWIFT
Pedeapsa record primita de regizorul Mihnea Columbeanu
26 de ani si patru luni de inchisoare pentru pornografie infantila, trafic de minori si viol
Alesii locali care au trecut la alte partide nu-si vor pierde mandatele
PNL: Daca o asemenea lege va trece de Parlament, o vom ataca din nou la CCR
Klaus Iohannis: Recuperarea prejudiciilor este obligatorie
Gradul de recuperare de catre Ministerul Finantelor de 10% este inacceptabil
Pofta ce-o pofteşte Ponta şi ai lui
Ioan Rotundu
Depistat în trafic fără permis şi cu remorca neînregistrată
Dorohoi: Festivalul-concurs naţional de muzică uşoar㠄Mărţişor Dorohoian”
Flămânzi: Primarul Oloeriu, un Papa Pius al secolului XX
26 situaţii de urgenţă în ultimele 24 de ore
Elena Udrea: Nu mai bine ma ardeti pe rug?
Traian Basescu: Am avut decretul scris pentru demiterea lui Coldea, dar nu l-am semnat
am primit un alt raport care imi arata o alta realitate decat cea intuita initial
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă