Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13958
De la 07 Ianuarie 2003
120869571

Botoşani: DNA a publicat referatul privind implicarea patronului Gheorghe Ciubotaru în acte de corupţie

  • 10 June 2014, 23:00
Ieri, DNA-ul a dat publicităţii referatul privind principalele fapte de corupţie în care este implicat şi patronul societăţii botoşănene Electroalfa, Gheorghe Ciubotaru. Redăm mai jos principalele fragmente din referat, inclusiv convorbiri înregistrate, aşa cum au fost ele publicate de HotNews.ro.
Raport dur al comisiei senatoriale: ENEL nu a realizat investitiile asumate la privatizarea Electrica Muntenia Sud / ENEL nu plateste dividende / ENEL transfera profitul la companii unde statul roman nu este actionar
Din referatul procurorilor. Cum a ajuns ENEL sa insele consumatorii cu sprijinul ANRE În prima jumătate a anului 2013, Claudiu Sorin Dumbraveanu, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, a pus în vedere numitului Florin Gugu că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.
Cu această ocazie, Claudiu Sorin Dumbraveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea de către ENEL cu această societate a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente.
În acest context, Flori Gugu a promis că va ţine cont de solicitarea lui Claudiu Sorin Dumbraveanu, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii SC Electro-Alfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu.
Dumbraveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013. Ca urmare, pe site-ul SEAP a apărut anunţul de atribuire nr. 142739/13.12.2013, pentru „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa International SRL.
Referatul procurorilor: Dumbraveanu şi-a creat un cerc relaţional compus din oameni de afaceri si persoane cu functii de conducere în domeniul energetic
DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN, vicepreşedinte ANRE şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut, în cursul anului 2013, de la inc. GUGU FLORIN, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ELECTROALFA INTERNATIONAL, al cărei asociat este CIUBOTARU GHEORGHE, constând în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21.06.2013, 2.10.2013 şi 3.10.2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, şi anume micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.
Prin decizia nr. 2/22.11.2012 a Preşedintelui ANRE, inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN, vicepreşedinte ANRE, a fost delegat să exercite atribuţiile de coordonare, avizare, aprobare a activităţilor desfăşurate de Direcţia generală acces la reţea şi autorizare în domeniul energiei electrice şi Direcţia generală piaţă de energie electrică.
În acest context, DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN şi-a creat un cerc relaţional compus din oameni de afaceri cu interese în domeniul energetic şi din persoane cu funcţii de conducere în cadrul firmelor producătoare şi distribuitoare de energie electrică, urmărind ca, în schimbul asigurării unor facilităţi în desfăşurarea activităţii producătorilor şi distribuitorilor de energie electrică, prin exercitarea necorespunzătoare a funcţiei deţinute, aceştia din urmă să accepte cooptarea firmelor agreate de DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN în contracte de furnizare echipamente sau efectuare de lucrări şi, implicit, obţinerea de avantaje materiale necuvenite pentru acestea.
Astfel, din luna aprilie 2013, DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN a încercat să introducă firma Electroalfa International SRL, al cărei asociat este CIUBOTARU GHEORGHE, în relaţii comerciale cu ENEL, prin directorul GUGU FLORIN, de asemenea inculpat. Demersurile iniţiale au vizat cooptarea acestei firme drept copartener în proiectul Smart Meter. Ulterior, demersurile au constat în intermedierea obţinerii unor contracte de furnizare echipamente şi efectuare de lucrări în beneficiul ENEL de către furnizorul Electroalfa International.
În cursul lunii iunie 2013, la nivelul ANRE existau discuţii legate de reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%, aspect negativ pentru firmele furnizoare şi distribuitoare, printre care şi ENEL.
Urmare a unor discuţii anterioare, la data de 18.06.2013, GUGU FLORIN, director reglementare tarifare ENEL, i-a trimis un SMS inculpatului DUMBRĂVEANU CLAUDIU FLORIN, cu următorul conţinut: „Pot prietenii din Nord (Electroalfa are sediul la Botoşani – n.n.) să vină vineri la Mihalache (Bd. Ion Mihalache – sediul ENEL – n.n.) ora 10 să identificăm ce echipamente au disponibile?”
La 19.06.2013, DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN l-a contactat telefonic pe inc. CIUBOTARU GHEORGHE, transmiţându-i invitaţia de la ENEL, conversaţia relevând interesul material personal al lui DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN în încheierea unor contracte de către Electroalfa:
Ciubotaru Gheorghe: să spună ce echipamente putem face noi…
Dumbraveanu Claudiu Sorin: da. Să convină ce putem face noi în perspectiva colaborării.
Ciubotaru Gheorghe: da,da,da.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: adică voi, nu noi. Pardon!
Ciubotaru Gheorghe: noi românii.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: da, noi românii!
Ciubotaru Gheorghe: şi alte produse, nu?
Dumbraveanu Claudiu Sorin: da. Se pune problema să conveniţi cu ei şi alte treburi, pe lângă treaba aia! Adică…”
La 20.06.2013 a avut loc o întâlnire în incinta unui Hotel din Bucureşti, la care au participat Dumbraveanu Claudiu Sorin, Ciubotaru Gheorghe şi administratorul Electro Alfa.
Din discuţiile purtate a rezultat că inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN a condiţionat reprezentantului ENEL GUGU FLORIN reducerea procentului de micşorare a tarifelor de la - 6% la -1,3% de încredinţarea de către ENEL firmei Electroalfa a unor contracte ori de efectuarea unor achiziţii.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: orice produs să cumpere… cu care poţi să… el e cu altă afacere. Şi cu întrerupătoare, şi cu… trebuia el să… Era în sevraj (GUGU FLORIN de la ENEL –n.n.) că eu vreau să le reduc tarifele de furnizare.
Ciubotaru Gheorghe: Da.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: deodată şi-a adus aminte, că asta mi-a spus-o alaltăteri, când le-am spus că le reduc tarifele. Deodată şi-a adus aminte. Acesta e mesajul pe care mi l-a transmis alaltăieri. Uite. Uite-l aici.
Ciubotaru Gheorghe: trebuia să vândă…
Dumbraveanu Claudiu Sorin: l-am chemat şi i-am zis să… (râde) în funcţie de ce rezultat. Mă mai gândesc…
G.M.: ar trebui să meargă…
Dumbraveanu Claudiu Sorin. Mâine ştie, că a fost azi la el special (posibil la cineva din conducerea ENEL). A rămas să confirme mâine.”
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Examen oral, la drept
Horoscopul zilei
Marea Britanie, Germania, Suedia si Olanda au ajuns la un acord pentru a lupta impotriva abuzurilor libertatii de miscare
Banca Mondiala a imbunatatit prognozele economice pentru Romania
Liviu Dragnea: Nu mai avem subiect de discutie cu PP-DD daca sustine alte partide
Irakul, in pragul haosului
Dosarul lui Dan Voiculescu, amanat pana la 1 iulie
Studiu: 70% dintre angajatori nu intentioneaza sa faca noi angajari in urmatoarele 3 luni
Sute de polițiști au avut misiuni de oază şi ordine Rusalii
Deblocarea posturilor la Serviciul de Ambulanţă
Prefectul de Botoșani vrea un bac fără incidente
Profesorii, umiliţi din nou
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă