Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15009
De la 07 Ianuarie 2003
122875076

Botoşani/Darabani: Mare gălăgie pentru plevuşca contrabandei cu ţigări

  • marii contrabandişti, şefii de reţele, n-au fost deranjaţi
  • 13 November 2013, 23:00
Luni, 11 noiembrie, la Darabani mascaţii şi cei de la DIICOT au descins de dimineaţă şi au efectuat mai multe percheziţii, fiind reţinute mai multe zeci de persoane. Au râs dărăbănenii de toată mascarada mascaţilor conduşi de un procuror de la DIICOT. Cei reţinuţi, în majoritatea lor, sunt tineri fără loc de muncă. Pentru 100 sau 200 de lei ei culeg pachetele cu ţigări de dincolo de Prut, apa fiind foarte mică, şi le predau capilor de reţea. Pe cărăuşi i-au reţinut cei de la DIICOT şi nu pe capii de reţele, motiv pentru localnici să se mire de neştiinţa mascaţilor şi a celor care i-au condus. În zona oraşului Darabani şi până la Rădăuţi Prut, unde se află vama de trecere în Republica Moldova şi de aici, pe la Mămăliga, în Ucraina acţionează mai multe reţele de contrabandă conduse de capi binecunoscut dărăbănenilor, numai celor de la DIICOT nu.
O primă reţea se spune că ar fi condusă chiar de Cornel Aionesei, inspector în cadrul Poliţiei de Frontieră şi despre care noi am mai scris. Aionesei a venit de la Poliţia de frontieră Iaşi. Fiind responsabil cu serviciul de pază pe graniţă, cunoaşte punctele de pază şi locurile pe unde se poate trece apa Prutului fără probleme. Cărăuşii săi îşi fac datoria iar ţigările trecute pleacă mai departe, pe filieră, spre a fi transformate în bani. Aionesei are în dotare o maşină de la Direcţia generală de Combaterea Contrabandei cu care poate face orice transport pentru că nu riscă să fie oprit în trafic. În numai un an de zile şi-a cumpărat în Darabani 3 case, başca un apartament în Iaşi. Omul este un bun gospodar.
Pe segmentul de vamă Rădăuţi Prut (foto) acţionează un alt poliţist de frontieră. Este vorba de Laurenţiu Butnaru, despre care am mai scris noi. Acest poliţist este într-o combinaţie cu Dinu Gârbaci şi Lili Dobrincu, considerată a fi o femeie foarte bogată, cu o avere de peste 10 miliarde lei vechi.
Să-i luăm pe rând. Butnaru se cunoaşte cu Dobrincu de la vama Racovăţ. Pe aici se făcea trafic cu ţigări la greu. Dobrincu sta în Ucraina şi când se apropia ora de închidere a vămii aducea pachetele cu ţigări pe zona neutră. De aici ţigările erau ridicate de soldatul pus de pază de către Butnaru. Traseul fiind liber, „curat” în limbajul lor pentru că toată lumea ştia că vama s-a închis, ţigările ajungeau cu bine la Darabani.
Când vama de la Racovăţ s-a închis, Butnaru a fost mutat la vama Rădăuţi Prut. Aici a reluat combinaţia cu Dobrincu. În combinaţia lor a intrat şi Dinu Gârbaci. Acesta a fost poliţist şi s-a pensionat anticipat, primind o compensaţie în sumă de 600 milioane lei vechi. Are un bar în Rediu şi două în satul Miorcani. Gârbaci a intrat în combinaţie şi pentru a-şi consolida poziţie s-a încuscrit cu Lili Dobrincu, adică băiatul său s-a căsătorit cu fata lui Dobrincu. Ia cununat Laurenţiu Butnaru, pentru a pecetlui relaţia şi a-i da viaţă lungă şi fericită.
A treia filieră, care este considerată cea mai spectaculoasă, se spune că aparţine dărăbăneanului Dan Ciurdea. Acesta n-a mai încăput cu contrabanda de ţigări pe segmentul Darabani – Rădăuţi Prut din cauza lui Aionesei şi Butnaru. Omul s-a orientat spre vama Siret. S-a căsătorit cu o ucraineancă din zona Târnauca – Herţa din Ucraina, realizând astfel un cap de pod bine consolidat. Este motivul pentru a trece des prin vama Siret fără a da prea mult de bănuit. Cică se duce la părinţii soţiei. Ciurdea are o maşină de lux, care a costat 22 mii euro. Este o maşină pe măsura valorii sale de cap de reţea. Mai are o maşină cu 7-8 locuri cu care face traseul Darabani – Ucraina. Umple maşina cu persoane nevoiaşe, care n-au nici sare la scrumbie pe acasă şi-i duce în Ucraina de unde preiau pachetele cu ţigări. Dacă sunt prinşi, unul dintre ei preia întreaga vină. Tot n-are ce-i lua statul.
Şi Ciurdea are o avere frumoasă. Chiar la intrarea în Darabani dinspre Bajura, pe partea stângă, se va putea vedea o impozantă vilă verde, apreciată la vreo 3 miliarde de lei. A mai cumpărat un apartament în Iaşi şi unul în Suceava pentru fiică-sa. În Darabani a mai cumpărat două case. Omul stă bine înfipt, fiind cununat de un colonel de Poliţie.
Sunt multe de spus despre aceste trei filiere de contrabanda cu ţigări dar mai păstrăm şi arme pentru un eventual duel mai serios. Mai ales că suntem pe urmele celor care protejează aceste filiere iar firele duc la nişte persoane care-ţi fac părul măciucă. Aşa privite lucrurile, cum să nu râdă dărăbănenii de descinderile DIICOT de luni, 11 noiembrie. Şi-au pus mintea cu nişte cărăşei iar pe crăpceni i-au salutat respectuos.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Lucrătorul cel isteţ
Gastronomie: Murături asortate pentru o iarnă liniştită
Proiectul de Buget pe 2014 aduce bani la Administraţie, Educaţie, Agricultură
tăieri de fonduri la Sănătate, Cultură, Justiţie
Noile masuri fiscale anunţate de Guvern se vor răsfrânge asupra puterii de cumpărare a românilor
PSD vrea comisie de anchetă în Parlament pentru verificarea terenurilor Ioanei Băsescu
Moldoveniștii și integrarea europeană
„Denumirea limbii de stat trebuie modificată”
Comisia Europeană a lansat o ancheta de deficit excesiv pentru Germania
Accizele pentru carburanţi vor creşte cu 20%, de la 1 ianuarie 2014
Cine l-a furat pe Domnul Trandafir?
Ioan Rotundu
Traian Băsescu îl provoacă la duel pe plagiatorul şi mincinosul Ponta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog